welcome to kikis kitchen

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑΡΤΙΦΛΕΤ


Αγαπητέ Μπουρνταίν,


εκεί που ξεφύλλιζα  το  βιβλίο  σου, έπεσα επάνω στο Ταρτιφλέτ(σου  θυμίζω-γιατί πάνε χρόνια από τότε που το έγραψες-  ότι  στο  βιβλίο σου οι περισσότερες συνταγές   είναι άνευ εικόνας).Λες να ναι τάρτα που  την έχω πλέον και εύκολη;Διαβάζοντας τα  υλικά κατάλαβα ότι  πρόκειται για  τον εχθρό  του  διαιτολόγου.Πατάτα,τυρί,μπέικον...κόλαση.Δεν πτοήθηκα καθόλου,το γαλλοφερμένο αυτό όνομα ήταν αρκετό για να μου εξάψει την φαντασία.

Αντονι, όσο περνάει ο καιρός μαθαίνω όχι μόνο να"εκτελώ" μια συνταγή γρηγορότερα και αρτιότερα αλλά και να κρίνω  το αποτέλεσμα με άλλα κριτήρια.Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πλέον εκτιμώ  το κάθε υλικό ξεχωριστά μέσα σε ένα πιάτο αλλά και ως σύνολο. Το κάθε τι έχει λόγο ύπαρξης.Εν προκειμένω θεωρώ  ότι το Μπρι(τυρί) και το κρασί στο Ταρτιφλέτ σου είναι αυτό που έκανε όλη τη διαφορά και το ξεχώρισε από παρόμοιες γεύσεις που κατά καιρούς έχουμε φάει όλοι(σουφλέ,πατάτες ογκραντεν κτλ).Τα λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου κοινού


Ο Σοφός: του άρεσε πάρα μα πάρα πολύ.Η απαλή γεύση του κρασιού σε συνδυασμό με τη γεμάτη και πλούσια γεύση του τυριού και  του μπέικον  τον έκανε να χαμογελάσει από ευχαρίστηση.Φυσικά  όπως κάθε φορά  έτσι και τώρα είπε πως αν θα  έκανε  ο  ίδιος  την συνταγή θα έβαζε περισσότερο  κρεμμύδι...θα  την  ελληνοποιούσε δηλαδή.

Η Λιχούδα: το έφαγε  καυτό - καυτό όπως  το προτείνει και ο σεφ.Της άρεσε και το ευχαριστήθηκε και θα το ξανά έτρωγε πολύ ευχαρίστως..Της θύμισε πολύ, γεύση  από  γέμιση  ποντιακού πιροσκι.

Ο Λακωνικός:παραδόξως του άρεσε.Συνήθως δεν προτιμάει συνταγές με μπέικον τυριά κτλ.Το συγκεκριμένο ήταν στα γούστα του  καθώς  ήταν σχετικά στεγνό,δεν είχε  δηλαδή πολλά ζουμιά και στεκότανε  κομψό στο πιάτο.

Η Μάνατζερ:δεν της άρεσε.Είπε ότι μια συγκεκριμένη γεύση της έρχεται στο  στόμα που δεν της  αρέσει καθόλου.Είμαι  σίγουρη  ότι εννοούσε  το Μπρι.Η Μάνατζερ δεν πολύ-τρώει  τυριά, φαντάσου τώρα το Γαλλικό τυρί...


Όσο ζω μαθαίνω.
Το Μπρι το ήξερα,το είχα δοκιμάσει κάποτε σε ένα τραπέζι φίλων Ιταλών.Αφού φάγαμε  τη μακαρονάδα μας,έβαλαν στο τραπέζι Μπρι και ο καθένας με ένα μαχαιράκι έκοβε και έτρωγε.
Δεν φανταζόμουν λοιπόν  ότι  ένα  τόσο μαλακό  τυρί  ψήνεται και  γίνεται και  τόσο  νόστιμο.

Αλλαγή σχεδίων

όχι, όχι δεν άλλαξα τίποτα,όλα έγιναν κατά την συνταγή


Φάτε  μάτια  ψάρια









LETS  DO  IT

ΥΛΙΚΑ
 1100γρ πατάτες   καθαρισμένες
2 κουτ.της  σούπας /28ml σπορέλαιο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
225 γρ μονοκόμματο μπέικον κομμένο σε κύβους(το παίρνετε  από  το σούπερ,στα  αλλαντικά)
3/4 του  φλιτζανιού/170 ml  λευκό κρασί
αλάτι  πιπέρι
450 γρ τυρί  Ρεμπλοσόν,αν δεν  το βρείτε,όπως εγώ,παίρνετε Μπρι ή Καμαμπέρ.

επί το έργον

-βράσε  τις πατάτες,περίπου 20 λεπτά μέχρι  να τρυπιούνται εύκολα  με τη μύτη ενός μαχαιριού
-σούρωσε τες και όταν κρυώσουν  κόψε τες σε κύβους
-ζέστανε το λάδι  σε ένα τηγάνι και πρόσθεσε  το κρεμμύδι
-Μαγείρεψε  σε δυνατή  φωτιά για5 λεπτά  περίπου μέχρι  να  ροδίσει
-πρόσθεσε  το μπέικον και μαγείρεψε  για άλλα 5λεπτά
-πρόσθεσε  τις πατάτες και το  κρασί.Αλατοπιπέρωσε
-μαγείρεψε για  10 λεπτά περίπου μέχρι  να σωθούν τα υγρά
-βγάλε  το μείγμα  από τη φωτιά και άπλωσε  το μισό μείγμα  σε  ένα  πυρέξ
-στρώσε από  πάνω  το  μισό  τυρί(κόψε  με το χέρι  μικρούτσικα κομματάκια  σε όλη  την  επιφάνεια)
-στρώσε από  πάνω  το  υπόλοιπο μείγμα  με τις πατάτες
-πρόσθεσε από πάνω  το υπόλοιπο  τυρί
-βάλε  σε  προθερμασμένο  φούρνο στους  175 βαθμούς
-ψήσε  για ένα  20λεπτοπερίπου  μέχρι  να  ροδίσει   η  επιφάνεια και να φουσκαλιάσει.
-σερβίρετε  καυτό
THATS ALL

16 σχόλια:

  1. Οπτικός μου αρέσιε πολύ! Πολύ πλουσιο βρε παιδι μου.
    Δεν θελω να σκεφτομαι τις θερμιδες :(
    Ερωτηση 1: Το μονοκόμματο τι ειναι?
    Ερώτηση 2: Καμαμπέρ μήπως?

    Μπας και το Μπουρνταν, είναι απο το τουρικο:
    Γκέλ Μπουρντάν? Λέω τωρα εγω η άσχετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. beauty follower to monokomato parapempi sto bacon xaxaxaxa an k molis to diavasa thimithika ton mpourden monokomatos kai autos san aggouri!opos katalaves mporei na troo ta fagita tou alla o idios ston laimo mou kathete o atimos xaxaxa

      lixouda

      Διαγραφή
    2. Αχαχαχα!!!!Γεια σου βρε beauty με τα ωραια σου!!!!
      το μονοκομματο ειναι μπεικον, αχαχαχα (το διορθωσα η ασχετη)
      Το καραμπερ καμαμπερ ξερω και γω, μπορει να χει τυπογραφικο λαθος ο γκελ μπουρνταν, ετσι εγραφε στο μπουκ,ιδεα δεν εχω!!!
      να δεις που βγαινει απο το γκελ μπουρτνταν...τουρκος ο αντωνακης μας αχαχαχαχ!!!!!

      Διαγραφή
    3. @GlamLixouda
      Αμ και το μικρό του όνομα... Αντωνάκης, μπλιαχ!

      @Chef Kika
      Καμαμπέρ ειναι το τυρι. Καρατσεκαρισμένο, αλλά που να το ξερει ο Αντωνάκης είχε και στο χωριο του
      έξω απο την Άγκυρα τετοιο τυρί?!
      Όπως μια παλια μου προϊσταμενη που αντι να πει παπουτσια Camper τα έλεγε camembert χα χα :)

      Διαγραφή
    4. πω πω beauty ενα θα σου πω....γελααααααωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Θα μπορουσε να το πει και χειροτερα....gummybear....
      Αμ εγω η ασχετη..να μην ξερω οτι το καμαμπερ ειναι τυρι....τρομαρα μου το παιζω και μαγειρισσα!!!

      Διαγραφή
    5. Στην Γαλλία το τρώνε οπως εμείς την φέτα.

      Διαγραφή
  2. 5 i ora kai exo minima!!!ela na magirepsoume toraaa!am ela pou ego erixna kati roxalita allo prama xaxaxaa ksipnao 6 taizo allazo to moro kai 7 perno to 2 minon prigkipa mou k pame gia mammmm stin kiki!!!!as po loipon kai ego tin apopsi mou gia tin tartiflet!poli nostimo me elliniki geusi kirios pontiaki kati pou to ftiaxneis poli eukola k pisteuo trogete euxarista apo olous giati den exei kamia periergi geusi px lakerda me merenta k koliadro xaxaxaxa o koumparos sou to dokimase episis k eipe kalo tou leo tha to etroges pali? mou leei nai an k tha itan poli pio oraio an itan zesto(simfono apolita mazi tou)!keep cooking kika and keep feeding us xxx

    lixouda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α ενταξει, αφου εγκρινει και ο κομπαρος τοτε νομιζω οτι το ταρτιφελακι καλα τα πηγε!!!!!
      Η μανατζερ ειδες που δεν "αρεστηκε" καθολου!!!Μ αρεσει που πιστευες οτι θα ενθουσιαζοτανε!!!!

      Διαγραφή
  3. Δεν είχα ακούσει γι αυτο το φαγακι, αλλα μου τρεχουν τα σαλια αχχαχαχαχα
    Φιλια πολλά
    Καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αριαδνη μου!!!
      Δικαιως σου τρεχουν τα σαλια γιατι πραγματικα ηταν νοστημοτατο!!!
      Φιλια πολλα!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσουν οι προσωπικές σου συζητήσεις με τους εκάστοτε σεφ, τις απολαμβάνω κάθε φορά!
    Όσο για το Ταρτιφλέτ του φαίνεται πεντανόστιμο (λατρεύω οτιδήποτε με πατάτες) και θα συμφωνήσω
    μαζί σου, η διαφορά είναι στο κρασί και στο τυρί.
    Φιλιά Κikitchen

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου αγαπημενη mookies!
      Αφου εισαι και εσυ "πατατου" σαν και μενα σιγουρα θα σου αρεσει το ταρτιφλετακι!!!!
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.....(χαιρομαι σαν μικρο παιδι)!!!!!!
      φιλια πολλα!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Πωπωωω! Τί πατατένια αμαρτία είναι αυτή Κική μου;;;;; Η ταρτιφλέτ είναι πεντανόστιμη κι έχω χρόνια να φτιάξω!!! Η αλήθεια είναι ότι το κάθε είδος τυριού της χαρίζει άλλη προσωπικότητα! Γεια στα χέρια σου και καλά έκαναν οι δοκιμαστές και την καταβρόχθισαν. 'Όσο για τη μάνατζερ... έχασε!!! :)
    Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεντανοστιμη εγινεκικιτσα μου η ταρτιφλετ!!!Εχω παρατηρησει οτι η Μανατζερ όταν είναι χορτάτη ότι και να της δωσεις δεν το εκτιμαει όσο θα του έπρεπε.....θα το ψαξω το θέμα...ενα είναι σιγουρο και συμφωνω μαζι σου απολυτα....εχασε!!!!!!φιλακια!!!!

      Διαγραφή
  6. Κι εγώ θέλω να βλέπω φωτογραφία στη συνταγή :)

    M αρέσουν οι πατάτες σε κάθε μορφή τους.
    Ωραία συνταγή και με αυτό το ιδιαίτερο τυράκι ακόμα πιο ωραία.

    Ελπίζω μετά από τόσους δοκιμαστές να τρως κι εσύ τίποτα :)

    Καλό βράδυ :)

    Υ.Γ. ωραίες οι περιγραφές σου στις αναρτήσεις σου και μ αρέσει η ''απ' ευθείας'' συζητήσεις με τον σεφ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε