welcome to kikis kitchen

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥ




Αγαπητέ άγνωστε σεφ,


τις προάλλες είδαμε λίγο ήλιο και τρέξαμε σαν τρελοί στο σπίτι στη θάλασσα  για γουικέντ.
Οι συνθήκες για χαλάρωση και ρηλάξ άψογες. Τρία αγοράκια  δύο,τριών,τεσσάρων ετών και ένα κοριτσάκι 10 μηνών τα οποία ξεχύθηκαν στην αυλή με το που άνοιξε η ζώνη από το καρεκλάκι. Ανά 3 λεπτά ακουγότανε  και ένα "πρόσεχε" ή "μη μαλώνετε"  ή "ποιος το είχε πρώτος" ή "όχι πάνω στη σκάλα" ή "μην ανοίγετε τη βρύση".Την εικόνα συμπληρώνει η ζούγκλα, εννοώ το χόρτο στην αυλή που είχε φτάσει μέχρι το γόνατο και έπρεπε να σουλουπωθεί άμεσα σε συνδυασμό με τις ανάγκες των παιδιών για μαμ,νελό,τσίσα,μπικότο.

Το βραδάκι λοιπόν όταν πια όλος αυτός ο πανικός των πρώτων ωρών είχε  κοπάσει μπήκαμε στην κουζίνα με την Δημητρούλα(είναι η άσημη Μ.α.μ ) και μεγαλουργήσαμε!Έντεκα παρά καθόμασταν στο τραπέζι και καταβροχθίζαμε τις δυο διαφορετικές συνταγές με κοτόπουλο(βλέπεις θεωρήσαμε ότι ένα κοτόπουλο για τρία άτομα δεν θα έφτανε και έτσι κάναμε ένα ακόμα,μόνο πούπουλα που δεν βγάλαμε)  σαν να μην υπήρχε αύριο,ευτυχώς το κλάμα της μπουμπούς μας θύμισε ότι υπάρχει αύριο και μάλιστα ελπιδοφόρο!Τα λέμε . . .


Η ετυμηγορία του άσημου κοινού
 

Ο Σαρκοφάγος : του άρεσε πάρα πολύ. Είναι για όποιον θέλει να φάει ένα νόστιμο ζουμερό κοτόπουλο που ξεφεύγει από το κλασικό φουρνιστό κοτόπουλο.Έτρωγε βουτώντας συνεχώς στην σαλτσούλα και το κατά ευχαριστήθηκε.Η ελαφριά γεύση της κανέλας ήταν ακριβώς στα γούστα του.

Η  Μ.α.μ : της άρεσε αρκετά αλλά  θα προτιμούσε να μην υπάρχει καθόλου κανέλα στην σάλτσα αν και τα μακροβούτια στην σάλτσα έδιναν και έπαιρναν.


Όσο ζω μαθαίνω

Είναι η δεύτερη φορά που κάνω σαλτούλα με γάλα,η πρώτη ήταν με το χοιρινό αυτή εδώ που πραγματικά ήταν φανταστική.Τελικά το γάλα κάνει θαύματα!


Φάτε μάτια ψάρια
(φωτο: κινητό με χαλασμένη οθόνη ,βράδυ και καμμένη λάμπα . . .έλεος)








Επί το έργον

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1/4 ξυλάκι κανέλας.Αν δεν σου αρέσει η μυρωδιά της κανέλας να μην βάλεις και προσοχή το 1/4 αρκεί εκτός και αν θες να φας ρυζόγαλο τότε βάλε παραπάνω!
  • 1 γεμάτη χούφτα μαλακό κάρυ
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 7-8 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
  • 600 ml γάλα

LETSD DO IT

  • Καρύκευσε καλά το κοτόπουλο με αλάτι πιπέρι και κάρυ
  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς
  • βάλε μια κατσαρόλα στη φωτιά με λίγο λάδι,η οποία να έχει τη δυνατότητα να μπει και στο φούρνο και μόλις κάψει αρκετά βάλε το κοτόπουλο και κοκκίνισε το από όλες τις πλευρές 
  • μόλις πάρει χρώμα κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε μέσα το γάλα,το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών,αλάτι πιπέρι, και ολόκληρα τα σκόρδα και βάλε την κατσαρόλα στον φούρνο
  • Ανα τακτά διαστήματα βρέχουμε με ένα κουτάλι  το κοτόπουλο με τα υγρά από την κατσαρόλα.  
  • Άφησε για 1 1/2  με 2 ώρες

*Αν θέλεις πάτησε με ένα πιρούνι τα σκόρδα μέσα στην σάλτσα για έξτρα γεύση.

 *Σε προειδοποιώ για να μην πάθεις εγκεφαλικό  ότι το λεμόνι "κόβει" το γάλα δεν έχεις κάνει κάτι λάθος.


THATS ALL






43 σχόλια:

  1. Είχα κάνει κάτι ανάλογο, από συνταγή του Τζέιμι Όλιβερ. Κόβει η κρέμα αλλά το λεμόνι και το σκόρδο δίνουν τέλεια γεύση. Μην αγχώνεσαι για τις φωτο, σημασία έχει η ουσία, δηλαδή η νόστιμη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναi ναι εφη μου,η ουσια εχει σημασια!!!!
      Εχεις δικαιο την εχω δει και γω απο τον τζειμακο(φιλος βλεπεις) αλλα και απο τον πετρετζικη ο οποιος βαζει φασκομηλο αν θυμαμαι καλα και δεν βαζει καρυ αν θυμαμαι καλα!!
      Πραγματικα στην αρχη κοβει η σαλτουλα και δημιουργει πολλες αμφιβολιες....αλλα στρωνει στην πορεια!!!
      πολαα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Στο κοτόπουλο με κάρυ, εγώ συνήθως βάζω γάλα καρύδας που ταιριάζει πολύ.
    Ομοίως θα ταιριάζει και το γαλατάκι που έβαλες!
    Μα χαρά στο κουράγιο σου όμως με 4 παιδιά να έχεις το κουράγιο και το mood για νυχτομαγειρέματα.
    Εγώ το πιο και πιθανόν είναι ότι θα είχα σωριαστεί σε κάποια καρέκλα (πολυθρόνα, αιώρα, ότι εύρισκα τέλος πάντων) και θα έλεγα "μην μου μιλάει κανείς τώρα" :PPP
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχαχ μη νομιζεις κι γω σε καποια φαση ελενα μου ημουν "μην μου μιλαει
      κανεις τωρα"αχαχαχαχα!!!!

      μμμμμμμ γαλα καρυδας,τελεια ιδεα!!!!την επομενη φορα γαλα καρυδας θα βαλω!!!
      πολλα φιλια!!!!

      Διαγραφή
  3. Τι έξτρα κοτοπουλάκι είναι αυτό;;;!!! Άξιζε το ξενύχτι τελικά!! Το γάλα κάνει το κοτόπουλο μαλακό και ζουμερό. Το σκορδάκι απαραίτητο! Όσο για το λεμόνι, σαφώς ως όξινο υλικό κάνει το γάλα να "κόβει". Κάποιοι το χρησιμοποιούν γι' αυτή ακριβώς την δουλειά αν έχουν ξεμείνει από πιτιά, όταν φτιάχνουν τυράκι. Το έχω κάνει και εγώ κατόπιν συμβουλής της μανούλας μου, κάποτε. Το κοτοπουλάκι σου είναι πραγματικά ιδανικό για βουτιές στην σάλτσα του!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ειρηνη μου αλλωστε με καλη παρεα παντα αξιζει το ξενυχτι!!!
      δεν το ηξερα αυτο με το τυρακι,καλα οι συμβουλες της μαμας ανεκτιμητες γιατι "η μανουλα εχει παντα δικαιο"!!!
      πολλα φιλια ειρηνη!!!!

      Διαγραφή
  4. Δεν μου ακούστηκει πολυ ξεκούραστο το γουηκέντ, αλλά τουλάχιστον αλλάξατε παραστάσεις (λέμε τώρα) και ελπίζω να κάνατε καμια δουλειά για να είναι λίγο καλύτερη η επόμενη επίσκεψη.
    Τώρα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά εγώ έχω σκαλώσει εδώ και ώρα ψάχνω να βρω το γάλα καρύδας στη συνταγή, αλλά μάλλον άδικα ψάχνω. Πρώτη φορά βλέπω μαγείρεμα με γάλα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει γιατι το άλλο το ψητό στο φούρνο δεν μου αρέσει καθόλου, οπότε θα ειμαι καλή πελάτισσα σου, σιγουράκι.
    (Μήπως επειδή κόβει το λεμόνι το γάλα, γίνεται σα ξυνόγαλα και γι'αυτο γίνετια ωραίο και μαλακούλι και νοστιμούλι το κοτόπουλο, ή λες να λέω βλακείες βραδιάτικα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστα τα λες τανια,καναμε δουλειες για να ειναι λιγο καλυτερη η επομενη φορα....για τον επομενο τυχερο της οικογενειας που θα θελησει να παει!Παντα οι πρωτοι την πατανε!!!
      τωρα εσυ γιατι καθεσαι και ψαχνεις γαλα καρυδας δεν καταλαβα!!!κοτοπουλο με γαλα και καρυ "ΣΕ" λεω!!!!γαλα+καρυ=γαλα καρυδας αχαχαχ!!!!!
      χμμμμ ο προβληματισμος σου ευλογος ισως και να παιζει αυτο που λες!!και μην ξεχνας Τανιαααααοι κοκκινομαλλες δεν λενε ΠΟΤΕ βλακειες....μονο εξυπναδες!!!!

      Διαγραφή
    2. ....εκτός αν είναι κρυφές ξανθιές (σαντρέ) ή ανοιχτόχρωμες και καμουφλάρονται. Βασικά είδα το κάρυ και φαντάστηκα ταυλανδέζικο πιάτο με γάλα καρύδας που λατρέυω, γιαυτό το έψαχνα (μην ξεχνας εμεις οι πρωτευουσιάνες ειμαστε περπατημενες και ξέρουμε και άλλο κόλπα - πλακα πλακα, δοκιμάσε τέτοια συνταγή και τα ξαναλέμε)

      Διαγραφή
    3. ναι ναι εσεις οι πρωτευουσιανες τα ξερετε αυτα τα ασιατικα και τα εθνικ και τα σου μου του αλλα πιο εθνικ απο την αθανατη ελληνικη επαρχια ΠΟΥΘΕΝΑ!!!
      χμμμμ ααααα εεεεεε ναι ετσι εξηγειται η βλακεια που με δερνει ωρες ωρες...μικρη ημουν καταξανθη αλλα κατα τα αλλα η εξυπναδα μου παει συννεφο!!!!!αχαχαχ!!!!
      ηδη εχω βαλει στο προγραμμα για την next time γαλα καρυδας γιατι πολυς λογος εγινε!!! :)

      Διαγραφή
    4. Α να, ευκαιρια για προκληση/προσκληση γιατι χαλαρωσες πολυ τον τελευταιο καιρο

      Διαγραφή
  5. Ενα κοτοπουλο και δυο μπουτια οχι δυο ολοκληρα. Το λεω γιατι ολο το βαρος , απο αυτους που με ξερουν , θα πεσει επανω μου.( "καλα ρε ποσο εφαγες; εναμιση κοτοπουλο; " κτλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....δυο μπουτια + κατι φτερα= ενα κοτοπουλο χωρις το στηθος!!!!!
      big ολο το βαρος εσυ το χεις!!!!!αχαχαχ!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Ξεκουράστηκες πάλι! Τι ωραία συνταγή μας έδωσες όμως! Σίγουρα θα είναι πολύ τρυφερό και νόστιμο το κοτόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι Χρυσα μου,η τοση "ξεκουραση" μαλλον ευθυνεται που ολο μου το κορμι ειναι λες και με πατησε τρενο!!!!!
      Τρυφεροτατο το κοτοπουλακι,το μονο "αγκαθι" στη συνταγη ειναι η κανελα να μην παρασυρθεις και βαλεις παρα πανω,αν παλι βαλεις τοτε ριξε και λιγο ρυζι και γυρνατο σε ρυζογαλο!!!!
      πολααα φιλια!

      Διαγραφή
  7. Το κάρυ ταιριάζει άψογα με το κοτόπουλο!
    Όπως και η Τάνια, έψαχνα και εγώ να βρω το γάλα καρύδας :)
    Ενδιαφέρουσα η παραλλαγή με το φρέσκο γάλα, μου κεντρίζει πολύ την περιέργεια!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμμμ νεα ανακαλυψη γαλα+καρυ=γαλα καρυδας,αχαχαχχ!!!!!!
      Τα μεγαλα πνευματα Ερμιονη μου συναντιουνται!!!!
      χαιραμαι παααααρα πολυ που σου αρεσε,την επομενη φορα παντως θα το δοκιμασω με γαλα καρυδας!!!! :)
      φιλακιααα!!!!

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου, το κάρυ του πάει πολύ, και μετά μέσα στο γάλα με λεμόνι θα γίνεται μαλακό,
    υπέροχο με την μυρωδιά του σκόρδου!
    Εζησες υπέροχες στιγμές με όλα αυτά τα απρόοπτα, μπορεί να μην ξεκουράστηκες αλλά να θυμάσαι για να παρηγορείσαι ότι αυτά μένουν!!
    Πολλά φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχεις αποοοολυτο δικαιο Μαχη!!!H κουραση και καποιες φορες και η ταλαιπωρια δεν μας ενδιαφερει οταν περναμε ομορφες στιγμες με αγαπημενους!!!!
      χαιρομαι που σου αρεσε ,ευχαριστωω!!!ειναι ευκολη συνταγη για ενα λιγο διαφορετικο κοτοπουλακι!!!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Κική μου!! Χαίρομαι που τα περάσατε ωραία! (ωραία εννοούμε οι γονείς ότι καθόμαστε στην καρέκλα για 1 ώρα το βράδυ με την παρέα μας αφού κοιμίσουμε τα ζουζούνια μας!) Μου αρέσει πολύ το κοτόπουλο με το γάλα και το κάρυ! Κανέλα δεν θα έβαζα εγώ αλλά είπαμε είμαι και περίεργη! Μου έλειψες Κικίτσα μου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνουλα μου!!!!i miss you to!!
      Καλα πως καταλαβαινομασε ε....απολυτα συμφωνω στο "ωραία εννοούμε οι γονείς ότι καθόμαστε στην καρέκλα για 1 ώρα το βράδυ με την παρέα μας αφού κοιμίσουμε τα ζουζούνια μας!"
      Μεταξυ μας κι γω την επομενη φορα δεν θα βαλω κανελα,αχααχα,δεν ειμαστε περιεργες ...τελειες ειμαστε αχαχαχα!!!!!!
      πολλα πολλα φιλια!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. Είναι από τα πιο νόστιμα ψητά κοτόπουλα και η κρεμώδης σάλτσα του είναι όλα τα λεφτά.

    Μού θύμισες αγαπημένες γεύσεις με το σημερινό σου πιάτο Κική μου!
    Το πρωτοέφαγα από τα χεράκια του αδελφού μου πριν χρόνια, όταν σπούδαζε στη Βόρειο Ιταλία.
    Εκεί το συνήθιζαν και το συνηθίζουν ακόμα.
    Το φτιάχνω κι εγώ συχνά, αφού είναι από τις αγαπημένες γεύσεις της κόρης μου.

    Φιλιά, καλό μεσημέρι!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααα χαιρομαι που την εχεις δοκιμασει αυτη την συνταγη και σου αρεσε τοσο ,επισημως ζαμπια μου ανηκεις για την συγκεκριμενη αναρτηση στους ασημους δοκιμαστες μου,αχαχ!!!!
      α δεν ηξερα οτι το συνηθιζουν οι ιταλοι,τελικα διαπιστωνω οτι η ιταλικη κουζινα μ αρεσει πολυ!!!
      σου ευχομαι μια υπεροχη πρωτομαγια με οοοοολα τα καλα!!!!
      πολλα φιλια!!!!

      Διαγραφή
  11. Αυτο με το γαλα μου ακουγεται ωραιο!
    Η κανελα φυσικα μου αρεσει, οταν αποφασισω να πιώ καπουτσινο το κάνω για να φάω κανέλα χα χα!
    Αααααα θα σας μαλώσω, βραδινό δείπνο μετα τις 10?! Το αργότερο 9 σου λένε γιατροι-διαιτολογοι-διατροφολόγοι!
    Μα καλα 2,3,4... παραγγελιά τα κάνατε χα χα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααα μην ακους τους διαιτολογους ακου τους ψυχολογους τα καλυτερα δειπνα ειναι μετα τις 9!!!
      ναι παραγγελια,καθε χρονο εσκαγε μυτη και καποιος!!!
      Αρα εσυ προτιμας κανελα με καπουτσινο και οχι καπουτσινο ε κανελα,γι αυτο "σε παω" γιατι κανεις την διαφορα!!!
      καλη πρωτομαγια εργατικη!!!
      φιλιαααα

      Διαγραφή
    2. Ετσι! και με πολύ γαλά... όπως ακριβως η σάλτσα σου χα χα!
      Καλη 1Μαγιά... δεν ειναι αργία ειναι απεργία χα χα!

      Διαγραφή
  12. Τα συγκεκριμένα υλικά είναι όλα του γούστου μου (ναι,ναι ΚΑΙ η κανέλα!!!) και σήμερα το πρωί έβγαλα από την κατάψυξη δύο στήθη κοτόπουλου. Ε, λοιπόν, θα το δοκιμάσω σε μικρότερη ποσότητα σήμερα κιόλας, ανυπομονώ! Καλή Πρωτομαγιά (και λίγο πιο...ξεκούραστη!). Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amelie τελεια σε βρισκω!!!!
      προσοχη με την κανελα μην σου βγει ρυζογαλο και φας κοτοπουλακι για επιδορπιο!!!!!!
      ευχομαι να σας αρεσει!!!
      πολλα φιλια και καλη πρωτομαγια με πολλες βολτες!!!!

      Διαγραφή
  13. Το γάλα κάνει πραγματικά "θαύματα" με τα λευκά κρεατικά, έχεις απόλυτο δίκιο Κική μου.
    Τα βοηθά να είναι πιο μαλακά αλλά και να έχουν ωραία υφή όταν πας να τα κόψεις και να τα σερβίρεις, ειδικά αν αποφασίσεις να τα μαρινάρεις μέσα σε γάλα και μπαχαρικά.
    Τέλειο σαλτσούλα....

    Καλό 3ήμερο Πρωτομαγιάς εύχομαι εις τα εξοχάς (τα εξοχικά) και τις παραλίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πηνελοπη μου καλο μηνα!!!
      εχεις δικαιο για το γαλα,κραταω την ιδεα που ειπες για το
      μαριναρισμα σε γαλα!!!!
      (γυρισαμε τας εξοχας και τα εξοχικα και σημερα Δευτερα τα κεφαλια μεσα!)
      φιλακιααααα

      Διαγραφή
  14. Πολύ ωραία ιδέα, δεν έχω ψήσει ποτέ κοτόπουλο σε γάλα! Από την άλλη μεριά βέβαια οι ποσότητες σκόρδου, κανέλας και κάρυ με κάνουν να αισθάνομαι στην κουζίνα μου :) Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία ιδέα, δεν έχω ψήσει ποτέ κοτόπουλο σε γάλα! Από την άλλη μεριά βέβαια οι ποσότητες σκόρδου, κανέλας και κάρυ με κάνουν να αισθάνομαι στην κουζίνα μου :) Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχαχ!!!το θεμα ειναι να ειμαστε χαρουμενοι!!!!!
      καλο Μαη χαρα....αντε να ερχεται ο καυσωνας σιγα-σιγα!!!!!
      Kisses!!!!

      Διαγραφή
  16. Καλοπεράσατε βλέπω...Αυτό που λες για τα οικογενειακά σπίτια, ότι όποιος πάει πρώτος την πατάει.. είναι τόσο σωστό! Δεν πειράζει, όρεξη να υπάρχει και όλα γίνονται καλύτερα, ειδικά με ένα τέτοιο κοτοπουλάκι.
    Ο συνδυασμός με το κάρυ είναι σταθερή αξία αν και με γάλα δεν το έχω δοκιμάσει. Συνήθως χρησιμοποιώ γάλα καρύδας, αλλά γι'αυτό είναι ωραίο το blogging!
    Καλημέρα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως λες κικα καλη διαθεση να υπαρχει και ολα γινονται ευκολοτερα!!!!
      πρεπει οπωσδηποτε την επομενη φορα να το δοκιμασω με γαλα καρυδας γιατι αρκετοι μου το προτεινατε!!!!
      πολλα φιλια!!!!

      Διαγραφή
  17. Μου τρέχουν κυριολεκτικά τα σάλια Κικίτσα!!Είμαι σίγουρη πως αυτό το πιάτο είναι τέλειο!!Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με μετριοφροσυνη πω οτι...ναι ειναι τελειο,αχαχχαχ!!!!!
      σε ευχαριστω Λιλια μου!!!!
      πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  18. Μετά από τόση "ξεκούραση" ένα ωραίο, καλομαγειρεμένο, αρωματικό κοτοπουλάκι σαν αυτό που έφτιαξες είναι ό,τι πρέπει!!!!! Με το γάλα γίνεται πολύ νόστιμο και μαλακό το κοτοπουλάκι και το κάρυ του χάρισε την ινδική του πινελιά κι έγινε λουκούμι χωρίς καμιά αμφιβολία!!!!!!!!!!!
    Φιλιά καλημέρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβως κικιτσα,αλλωστε ενα καλομαγειρεμενο φαγακι ειναι παντα καλοδεχουμενο και καλοφαγατο!!!!
      φιλακια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  19. Wow delicious!!! nice blog!!!
    would you like to follow each other? let me know...
    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε