welcome to kikis kitchen

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΓΑΛΑ





Αγαπητέ Μπουρνταιν,

αν ήμουν Αμερικάνα θα έκανα την συγκεκριμένη συνταγή την ημέρα των ευχαριστιών,είμαι όμως Ελληνίδα και πόντια και έτσι την έκανα ένα καθημερινό  καλοκαιρινό βραδάκι που έσκαγε ο τζίτζικας και είχαμε καλή παρέα.Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις καλή παρέα δεν σε νοιάζει τι εποχή είναι και τι μέρα....και πολλές φορές δεν σε νοιάζει ούτε και το φαγητό(άντε την είπα πάλι τη φιλοσοφία μου!).
Άντονι,θα πω κάτι εν πλήρει συνειδήσει, αυτό το γαλακτερό χοιρινουλι σου πρέπει να το βάλει κάθε νοικοκυρά στο ρεπερτόριο της.Θυμίζει πολύ γεύσεις από κεντρική και βόρεια Ευρώπη.Είναι νοστιμότατο,είναι πρωτότυπο,είναι εύκολο,είναι γιορτινό,είναι χορταστικό,είναι μια συνταγή άσσος στο μανίκι.Τα λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου κοινού

Ο Σαρκοφάγος έχασε τη μιλιά του και μεγάλωσε την κοιλιά του γιατί έφαγε τον άμπακο.Σας λέω έπαθε σοκ,τρελάθηκε,το κατά ευχαριστήθηκε.Το τέλειο ζουμερό χοιρινό σε συνδυασμό με την πηκτή σαλτσούλα ήταν μια πανδαισία.Επί μισή ώρα εκθείαζε το φαγητό τρώγοντας και πίνοντας φυσικά.
Η Μανατζερ παραδέχτηκε ότι ήταν ένα πεντανοστημο μαλακό και ζουμερό κρέας το οποίο βγάζει ασπροπρόσωπη μια νοικοκυρά.
Η Μαμ δεν παρέκκλινε από τους δυο προηγούμενους.Της άρεσε πάρα πολύ,την εντυπωσίασε που δεν είχε καθόλου ¨μυρωδια¨(εννοούσε την  όχι τόσο ευχάριστη  μυρωδιά που κάποιες φορές έχει το χοιρινό....δηλαδή χοιρινιλα).Επίσης είπε να γράψω στην ετυμηγορία "ότι πει ο άντρας μου"
Τα μικρούτσικα μας αγοράκια έφαγαν σχεδόν από μια μερίδα!Τους άρεσε πάρα πολύ το μαλακούτσικο κρεατάκι.Μάλιστα ήθελαν σε κάθε μπουκιά να βουτάμε το κρεατάκι στη σάλτσα .Μπόνους συνταγή σας λέω.

Όσο ζω μαθαίνω

βράσιμο με γάλα,εξαιρετική ιδέα


Αλλαγή σχεδίων

Για το τελείωμα της σάλτσας έπρεπε να την πολτοποιήσει με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να αφρίσει.Δεν το έκανα γιατί δεν είχα μπλέντερ.Πιστέψτε με ήταν εξαιρετική η σάλτσα και χωρίς πολτοποίηση.

Φάτε μάτια ψάρια




 

LETS DO IT

Υλικά
1350γρ μονοκόμματο χοιρινό φιλέτο χωρίς κόκαλο(εγώ πήρα χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο)
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο σε κυβάκια
1 πράσο,μόνο το λευκό μέρος κομμένο σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 ματσάκι μπουκέ γκαρνί(εγώ έβαλα έτοιμο μπουκέ γκαρνί ζελεδάκι,θα τα βρείτε στο ψυγείο του σούπερ μαρκετ δίπλα από τους φρέσκους ζωμούς-ζελεδακια- με την ονομασία μπουκέτο μυρωδικών,νομίζω κνορ)

επί το έργον

-αλατοπιπέρωσε το χοιρινό
-ζέστανε το λάδι και πρόσθεσε το βούτυρο
- ρόδισε το χοιρινό από όλεςτιςπλευρές,6-7λεπτά συνολικά 
- βγάλε  το χοιρινό και ακούμπησε το σε ένα πιάτο
-πρόσθεσε το κρεμμύδι,το καρότο,το πράσο,το σκόρδο και ανακάτεψε καλά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν,περίπου 10 λεπτά
-ανακατεύοντας συνεχώς πρόσθεσε το αλεύρι και μαγείρεψε για 2 λεπτά
-πρόσθεσε το γάλα και το μπουκέ γκαρνί
-βράσε σε δυνατή φωτιά για 5λεπτά
-πρόσθεσε το χοιρινό και όλους τους χυμούς που μαζεύτηκαν στο πιάτο
-χαμήλωσε τη φωτιά ίσα ίσα να σιγοβράζει
-σκέπασε και μαγείρεψε για μια ώρα
-κατά διαστήματα να γυρίζεις το χοιρινό για να μην κολλήσει(εγώ κάποια στιγμή πρόσθεσα μισό ποτήρι ακόμα γάλα)
-βγάλε το χοιρινό από την κατσαρόλα και άφησε το να ξαποστάσει 15λεπτά

Για το τελείωμα της σάλτσας(όπως  είπα στο "αλλαγή σχεδίων" το βήμα αυτό δεν το έκανα εγώ,γευστικά δεν είναι απαραίτητα να το κάνετε αν όμως σας ενδιαφέρει η υφή και η γκουρμεδιά της εμφάνισης τότε μην το παραλείψετε αυτό το στάδιο)
-βγάλε και πέταξε το μπουκέ γκαρνί(για όσους χρησιμοποιήσατε φρέσκα μυρωδικά)
-στράγγισε τη σάλτσα σε μια μικρή κατσαρόλα
-με μπλέντερ χειρός πολτοποίησε τη σάλτσα μέχρι να αφρίσει
-αν χρειάζεται πρόσθεσε  αλάτι πιπέρι


-περίχυσε τη σάλτσα πάνω στο κρέας

THATS ALL



20 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Kikitchen (έξυπνο το λογοπαίγνιο)!
    Την είχα ξαναδεί παλιότερα αλλά η ετυμηγορία του κοινού και η δική σου
    είναι καθοριστική πιστεύω. Με πείσατε, θα την δοκιμάσω
    με την πρώτη ευκαιρία, να δω και αν ταιριάζουν τα γούστα μας.
    Αν και με πόντια γιαγιά δεν μπορεί να διαφέρουν και πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου mookies και απο δω!!!!
      Σιγουρα θα σου αρεσει!!!
      ...και που να σου πω για τον ποντιο παππού....θειο....ξαδερφο...μπαμπα...μαμα...μιλαμε για πολυ ποντο!!!! Φιλια!!!!

      Διαγραφή
  2. Έγινε μούρλια και δικαίως άρεσε στο "άσημο κοινό" σου.
    Φτιάχνω κοτόπουλο με γάλα και μας αρέσει.

    Καλησπέρα Κική που καταφέραμε επιτέλους να βρεθούμε "παραπλέοντας την Πελοπόννησο"!
    Πως μου είχες διαφύγει, δεν ξέρω... :)
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου kitchenstories!!!!
      Μα ποσο χαιρομαι που σου αρεσε δεν ξερεις!!!
      Ηταν μεχρι να βρεθουμε , τωρα μπορουμε να υπερβουμε και τα εσκαμμένα, χαχαχα!!!
      Φιλια!!!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτικό και νοστιμότατο!!! Γίνεται πολύ ωραίο βρασμένο στο γάλα και μόνον που είπες ότι δεν έχει καθόλου μυρωδιά μπαίνει στα προσεχώς!!! Μούρλια και δικαίως πήρες έπαινο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κικη μου!!!!!Οποσδηποτε να το βαλεις στα προσεχως σου....ευκολα γρηγορα και μουρλια!!!!!Φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  4. Ηταν καταπληκτικο.Παρεμπιπτοντως θα ηθελα να ξερα(και ημουν σιγουρος οτι θα γινει) πως θα ηταν την επομενη μερα και το κρεας και η σαλτσα.Πιστευω πως θα ηταν τελειο για κανενα σαντουιτσακι.(πω πω σαν νοικοκυρα μιλαω).Αλλα με εφαγε η σιγουρια.ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.Ε λογικο,που να μεινει ετσι πως ετρωγε η Κικη! ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααααααχαχαχαχαχ!!!!!!!σαρκοφαγος λεμε και κλαιμεεεεεεεεε!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Γεια χαρα φαν χα χα!
    Απο την μεριά μου δηλώνω fan των πιάτων σου...
    πως θα γίνει να μου στελνεις μια μεριδούλα κατα την αναρτηση τους?!!!!

    Αφου εφαγαν τα μικρα αγορακια σημαινει οτι το φαγητο σου ηταν υπέροχο ;)
    Φιλιά στον Μπουρδαιν lol :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Beauty!!!Αν εξαιρεσουμε τους ασημους δοκιμαστες που θελουν δε θελουν ειναι φαν μου,εισαι η πρωτη που δηλωνεις φαν,αχαχαχ,αρα μια τιμητικη μεριδουλα πρεπει να σου την στειλω!!!!
      Μπουρδαινομαγειρεματα!!!!!!!!φιλιααααα!!!!

      Διαγραφή
  6. μιαμ, μιαμ, νοστιμο φαινεται!!
    απο link party lolmoms world

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω παρα πολυ καιτη μου!!!ειναι ενα αρκετα ευκολο και πολυ νοστιμο χοιρινο!!!
      φιλια!!!!!

      Διαγραφή
  7. πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή.
    δεν υπόσχομαι όμως ότι θα την δοκιμάσω, γιατί είμαι λίγο ξυνή! :p
    Σε φιλώ!
    Από το πάρτυ της lolomoms!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχαχα!!!! Γεια σου μαρθα!!!!
      Χμμμ μπορει να μην σε ξερω αλλα ειμαι σιγουρη οτι εισαι γλυκητατη!!!!
      Φιλια!!!

      Διαγραφή
  8. Νόστιμο φαίνεται. Μόνο μην το δει ο άντρας μου :Ρ
    από το πάρτυ του lolmomsworld

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχα!!!!!!!!! Φαινεται κ ειναι νοστιμο ;) !!!
      Φιλια πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  9. αυτο το φατε ματια ψαρια...για μενα πηγαινε σιγουρα γιατι μολις το ειδα το λυγουρευτηκα!!!! τελειο φαινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι για σενα πηγαινε ζινα!!!!!!
      πραγματικα το χοιρινουλι αυτο ειναι νοστιμοτατοοοο!!!!
      φιλια!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται υπέροχο, θα το δοκιμάσω και ελπίζω να μην μυρίζει γάλα, Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την συνταγή σου στο πάρτυ μου και συγνώμη που άργησα να έρθω αλλά μόλις επέστρεψα από ταξίδι. Σε φιλώ να σαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου μαμα τουλα!!!!
      Καθολου γαλα δεν μυριζει!!! Στο προτεινω ανεπιφυλαχτα! !!! Το παρτυ σου ηταν σουπερ γιατι μου εδωσε την ευκαιρια να γνωρισω πολλα ενδιαφεροντα μπλογκς που δεν ηξερα!!! Πολλα φιλια και thanks!!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε