welcome to kikis kitchen

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ



Αγαπητέ  Jamie Oliver,

έφυγε  ταξιδάκι  στα νησιά Φερόε ο  Μπουρνταίν και  έμεινα σύξυλη  στην kikitchen χωρίς σεφ και με  μισό  κιλό κιμά.Ευτυχώς όμως  στην κρίσιμη  αυτή  στιγμή ήρθες εσύ φίλε  μου  και μου έδωσες ένα χέρι βοηθείας(όπως το μέριτον), τη  συνταγή σου.Πάντα οι φίλοι, μας  ξελασπώνουν,μας  ξε-αγχώνουν ή μας  αγχώνουν αν χρειάζεται....

Σουηδικά  κεφτεδάκια λοιπόν και τύφλα  να  χουν τα ΙΚΕΑ.Αναφέρομαι σε αυτά τα κεφτεδακια των ΙΚΕΑ για  τα όποια πολύς λόγος έχει γίνει, αναφορικά  με  την καλή τους γεύση αλλά και την κακή τους ποιότητα όπως  αποδείχτηκε  τελευταία.
Όλα καλά βρε Jamie αλλά  αυτή την Βότκα  στη συνταγή  τι την  ήθελες!Μπουρλότο  έγινα,πάρα λίγο  θα καρβούνιαζε ο  απορροφητήρας μου.Την  είχα  ξανά πάθει  στο παρελθόν και έτσι ως  μαθών είπα να κρατήσω το καπάκι και με το που βάλω  το σφηνάκι να το κλείσω  ώστε να μην ανάψει "πυρκαγιά"....ποιο καπάκι και ποιο τηγάνι,η φωτιά έβγαινε από τα πλαϊνά και γω σαν ζογκλέρ κρατούσα το σκεύος στη μέση της κουζίνας .Η Λιχούδα γούρλωσε τα μάτια της και όλως παραδόξως δεν έβγαλε μιλιά...και ανάσα νομίζω.Δεν πτοήθηκα γιατί ήξερα ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα κοπάσει.Μετά το ολοκαύτωμα,περιχαρής και μαυρισμένη εγώ, σκάω ένα χαμόγελο αλά κρεστ στην Λιχουδα και  λέω  όλο καμάρι "έκανα φλαμπέ"...."έγινες φλαμπέ" μου λέει.Τα λέμε.

Η Ετυμηγορία του άσημου κοινού

Η Λιχούδα : όπως πάντα μου λέει "βγάλε μερικά κεφτεδάκια σε  ένα πιάτο πριν κάνεις  την  σάλτσα  γιατί εγώ με μαρμελάδες και γλυκά στα φαγητά  ξερνάω με πιάνει το στομάχι μου". Της είπα ότι για πολλά  το χει πει αυτό(..και δεν εννοώ μόνο τα φαγητά...) και στο τέλος  τα τρώει... και ενίοτε της αρέσουν  και φυσικά είχα δίκιο,της άρεσαν τα γλυκούτσικα κεφτεδάκια πάρα πολύ.Το κεφτεδάκι της θύμισε μαγειρίτσα(λόγω του άνηθου),την  σάλτσα  την βρήκε καταπληκτική,ναι μεν γλυκιά αλλά  τόσο  όσο έπρεπε,ο συνδυασμός κεφτεδάκι-σάλτσα άψογος.
Είναι ένα πιάτο που δεν θα το τρώγαμε  για μεσημεριανό αλλά σίγουρα θα ήταν μια καλή και εντυπωσιακή  επιλογή για έναν μπουφέ ή  ορεκτικό.

Ο Σοφός: Εντυπωσιάστηκε με τη σάλτσα.Αν και θα προτιμούσε λιγότερο άνηθο στο κεφτεδάκι συμφώνησε  ότι η συγκεκριμένη σάλτσα ταιριάζει απόλυτα  με το συγκεκριμένο κεφτεδάκι.Δηλαδή  ένα κεφτεδάκι "ελληνικό"  θα  ήταν ανάρμοστο για αυτήν την σάλτσα.Του θύμισε τα ικεοκεφτεδάκια.

Η Μάνατζερ: Δεν της άρεσε χωρίς δεύτερη σκέψη και δοκιμή.Γενικά δεν της αρέσουν τα γλυκά φαγητά και έτσι από την πρώτη κιόλας πιρουνιά πριν καν το βάλει στο στόμα της είχε μια φάτσα ολίγον ξινισμένη.

Ο Λακωνικός: του άρεσε αυτή η λεπτή γλυκύτητα της σάλτσας αλλά και το άνευ μπαχαρικών κεφτεδάκι.Θα προτιμούσε ίσως λιγότερο άνηθο

Οσο ζω μαθαίνω

Προσθήκη μαρμελάδας,εξαιρετική ιδέα.

Αλλαγή σχεδίων

Αντί για 200γρ μοσχαρίσιο και 200 χοιρινό κιμάα,έβαλα 500γρ μόνο μοσχαρίσιο(δεν τον μπορώ καθόλου τον χοιρινό κιμά...μου μυρίζει)

Φάτε μάτια ψάρια









lets do it

Υλικά

200γρ μοσχαρίσιο κιμά
200γρ χοιρινό κιμά
1/2 ματσάκι άνηθο
2 κουταλάκια σπόρους αγριοκύμινου(βάλτε απλό κύμινο αν δεν έχετε)
1 σφηνάκι βότκα(προσοχή...προσοχή...προσοχή)
4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κρανμπερι
4 κουταλιές της σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος

επί το έργον

-βάλε τον κιμά σε ένα μπολ 
-πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
-πρόσθεσε ψιλοκομμένο τον άνηθο
-ζύμωσε(όχι πολύ ώρα,ίσα ίσα να αναμίξεις τον άνηθο
-χώρισε τη ζύμη στα τέσσερα
-από το κάθε τέταρτο πλάσε 5 κεφτεδάκια σε σχήμα μπάλας
-βάλε μια κουταλιά λάδι στο τηγάνι και άφησε να κάψει
-ρίξε τους κεφτέδες και το κύμινο
-περίμενε μέχρι οι κεφτέδες να ψηθούν καλά και να χρυσίσουν(θέλει τακτικό γύρισμα)
-πρόσθεσε τη βότκα(αν δεν θέλεις να γίνει/γίνεις φλαμπέ κατέβασε το τηγάνι  από τη φωτιά και άφησε το λίγο να ξαποστάσει ώστε να πέσει η θερμοκρασία)
-πρόσθεσε τη μαρμελάδα
- πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος
-πρόσθεσε δυο κουταλιές της σούπας νερό αν χρειάζεται
-σιγόβρασε μέχρι να δέσει η σάλτσα και αλατοπιπέρωσε κατά βούληση.

THATS ALL


19 σχόλια:

  1. Πάντως φαινονται όμορφα ετσι με την μαρμελαδοσαλτσούλα τους.
    Καλά οι μαμάδες δεν τρωνε ποτέ προχό φαγητα ακομη και αν ειναι ωραια.

    Θυμαμαι ενα καλοκαιρι ειχα πάει διακοπές στην Σαντορίνη και με ενημέρωσαν οτι δεν θα πρεπε να φυγω απο το νησι πριν επισκεφτώ την τότε πολύ γκουρμέ και τρέντι modern-ταβέρνα Nτομάτα.
    Ετσι και έγω εβαλα το ανασάμπλ και πήρα των ομματιών μου προς τα εκει.
    ΜΙας και μου αρεσει να δοκιμάζω νέες γευσεις παρρήγγειλα πολπέτες με μέλι (κατι σαν κεφτεδάκια με γλυκια σάλτσα) μετά απο προτροπή του μετρ
    ως το bets seller πιάτο τους.
    Το λοιπόν, μεγάλη αποτυχια. Δεν ειχε καμια γευστική ισορροπια το πιάτο αυτο.
    Μαλιστα μεχρι να φτάσω στο ξενοδοχειο μου ειχε έρθει αναγούλα 3 φορές.
    Αυτά.
    Ομως θα ξαναπω οτι τα δικά σου (ή του Τζέιμι δεν θα μαλωσουμε γι αυτό) κεφτεδάκια φαινονται μουρλια :)

    ΥΓ
    Μπα πηγε στο χωρίο να μαζεψει ελιές ο Μπουρδάν?
    Και καλά λέει δεξια και αριστερα οτι ειναι σε ξωτικα νησια??? Μπου α χα , νομίζει οτι το χάψαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...αντι για μερμελαδιτσα στο πρωινο...τσουπ πετας εναν κεφτε!!!!
      τα δικα μου beauty(ενταξει μωρε του Jamie) ειναι μουρτλια....εκπλησσομαι ομως που λες οτι σου φερε αναγουλα ενα πολυδιαφημισμενο πιατο....αντε να πεις δεν μου αρεσε...τοσο χαλια?
      Βλαχάρος ο Μπουρδαν,ολα μουφα παιδι μου για το θεαθηναι...

      Διαγραφή
  2. και μενα δεν μ αρεσει ο ανηθος!!! τα κεφτεδακια απ τα ικεα ουτε τα εφαγα ουτε προκειται!! τα δικα σου ομως ανετα τα τσακιζω!! ειμαι περιεργη για αυτη την σαλτσα και των συνδυασμος τους!! ο ολιβερ ειναι περηφανος για σενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμμμ ντολμαδακι δεν σου αρεσει και ο ανηθος...Ακουστηκαν τοσα πολλα για τα ικεακεφτεδακια που καλυτερα να μην τα φαει κανεις!!!!
      Kαι γω ειμαι περιφανη...για μενα αχαχααχα!!!!!!!!!!!
      Φιλια Τασα μου,να τα δοκιμασεις τα μαρμελαδοκεφτεδακια!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Απολύτως του γούστου μου! Μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους οι περίεργοι συνδυασμοί, οπότε μήπως να μου ταχυδρομήσεις μερικά;;;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου καλη μου sundayspoon!!
      Ειναι τοσο ευκολο να τα φτιαξεις που δεν αξιζει ο κόπος ουτε το γραμματοσημο να κολλησω!!!!!!
      φιλακιαααα και καλο σουκουουουο(περιμενω με αγωνια την επομενη σου συνταγη)

      Διαγραφή
  4. Καλώς σε βρήκα!!! Ελπίζω να τα λέμε συχνά!!!
    Τα κεφτεδάκια σου φαίνονται πολύ νόστιμα, θα τα δοκιμάσω!!
    Καλό σ/κ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου στελλα!!!!!
      Καλως με βρηκες και καλως σε βρηκα!!!
      Να το δοκιμασεις αξιζει τον κοπο!!!
      φιλακια κ θα τα λεμε!!!!!

      Διαγραφή
  5. ανταποδιδω την επίσκεψη Κική μου!! Μου αρεσει πολυ ο τροπος που γραφεις!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου 2boys+hope!!!καλως ηρθες στην κουζινα μου!!! Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια, φιλια πολλα! Ζητω οι αγορομανουλες αχαχα!!!

      Διαγραφή
  6. Πω πω, τι σαλτσούλα είναι αυτή! Μου αρέσουν πολύ αυτές οι γεύσεις, θέλωωωωω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρελα ηταν η σαλτσουλα μαρια μου!!!γλικουτσικη οσο επρεπε!!!αντε ξεκινα ευκολη ειναι!!!!!! Φιλακια πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Κική μου...λοιπόν...
    1- μου θύμισες πολλούς από τους δικούς μου δοκιμαστές που τους έχω όλη μέρα (τρόπος του λέγειν... γιατί έχουν και δουλειά) και πριν δοκιμάσουν απορρίπτουν τις "γλύκες" στα φαγητά και μετά γλύφονται!!!
    2- τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά τα δικά σου φαίνονται υπέροχα γιατί λατρεύω τον άνηθο αλλά και τη σάλτσα με μαρμελάδα κράνμπερι που εγώ τη χρησιμοποιώ και για την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
    3- Σου έχω πεί πόσο απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου εεεεε;;;;;
    Καλό βράδυ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου κική!!!!!
      ξεκιναω απο το νουμερο 3!!!
      3-σε ευχαριστωωω,με κάνεις χαρουμενη και ειναι πολυ σημαντικό που μου το λες ΕΣΥ γιατί σε θαυμάζω τοοοοσο πολυ!!!!!!!!!!!!!!
      2-τελεια ιδεα...κρανμπερι στη γαλοπουλα!!!!Φανταστικο!!!
      1- αχαχα ετσι ακριβως!!!!!μα ποσο....υπεροχοι ειναι οι δοκιμαστες μας!!!!
      φιλακια πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλώς σε βρίσκω Κική μου! Ήρθα!!!!!!!!!!Τι όμορφα που τα περιγράφεις!!! Εγώ έχω τρέλα με τα κεφτεδάκια και δε τα Σουηδικά, κάθε τρις και μία πάω Σουηδία είναι τα παιδιά μου εκεί, έχω φάει άπειρα, αλλά τα δικά σου μου κάνουν ιδιαίτερα θα δοκιμαστούν να είσαι σίγουρη! Θα κάνω τη βόλτα μου στο μπλογκόσπιτό σου!!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου ζουζου μου και απο δω!!!
    Η κριτικη η δικη σου (και των παιδιων σου φυσικα) για αυτη τη συνταγη θα εχει ιδιαιτερη βαρυτητα καθως γνωριζεις απο σουηδικα κεφτεδακια...εκαστος στο ειδος του(θα ηταν ενδιαφερον αν μας ανεβαζες και καποιες αλλες συνταγες απο τα κεφτεδακια που εχεις δοκιμασει εκει στα ξενα!)!!!Αχ τι τυχερη που εισαι που κανεις ταξιδακι τοσο συχνα!!!
    Φιλακια νεα μου μπλογκοφιλη,θα τα λεμεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. re ton jamie me epise kai efaga keftedakia me marmelada xaxax stin ousia magiritsa se mpalakia me marmelada !!!! an kai aporisa kai me ton idio mou ton eauto mporo na po oti ta efaga euxarista an kai oute fan tou anithou eimai oute tis marmeladas se fagita(eixa pathei megalo xouneri se kineziko ) parola auta itan poli nostima eidika i saltsa pisteuo oti edese poli san geusi i sigkekrimeni marmelada opoiadipote alli geusi den nomizo oti tha teriaze!pantos gia opoion ta kanei na kserei oti trogontai zesta gia megaliteri apolausi !!!keep cooking kika and keep feeding us!!xxx

    lixouda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πολλα θα σε πεισω ακομα στη ζωη σου..αλλωστε ξερεις...εχω πα τα δικιο!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε