welcome to kikis kitchen

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΝΑΒΑΡΕΝ ΑΠΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ


Αγαπητέ Ζεράρ Νταπαρντιέ,

έμπλεξα  το  τελευταίο  διάστημα με  τους άσημους  δοκιμαστές και δεν  μπόρεσα να σε  καλέσω  νωρίτερα.Πες μου  τα νέα  σου,τι κάνεις....άσε  μη μου  λες γιατί θα  αρχίσεις πάλι τα  σον-σον και δεν θα καταλάβω γρι.

Μου πρότεινες αρνάκι αλλά επειδή με είδες  που  στραβομουτσούνιασα  έβαλες λίγο νερό στο μπόλικο κρασί  σου και μου  επέτρεψες το κατσικάκι.Τι  να κάνω που το αρνάκι  μου ρχεται πολύ "μυρωδάτο".
Το κατσικάκι το έχω συνηθίσει στο  φούρνο,στα κάρβουνα άντε και φρικασέ.Να φας κατσικάκι φουρνιστό από  τη Μάνατζερ  μου  να ξεχάσεις και  το σαβουαρ βριρ σου.Έτσι ξεκίνησα το μαγείρεμα με μια επιφύλαξη.
Το κατσικάκι  πέρασε από  διάφορα στάδια και γω επίσης.Αρχικά το κοιτούσα με καχυποψία,κάπου στα μισά εμφανίζεται ο Σαρκοφάγος πάνω από την κατσαρόλα με πιρούνι και μαχαίρι.Κλασική εικόνα Σαρκοφάγου.Δοκιμάζει,δοκιμάζω,κοιταζόμαστε,το βλέμμα της αγελάδας....ε δεν μπορεί να είναι τόσο χάλια.Αν έμενα πιστή στη συνταγή σου ,κρατώντας ακριβώς τους χρόνους μαγειρέματος που προτείνεις πραγματικά το φαγητό δεν θα τρωγότανε.Αντιθέτως το άφησα μέχρι  το κατσικάκι να μιλήσει και να μου πει φτάνει είμαι λουκούμι.Απίστευτο,μαγικό.Το ναβαρέν μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό καλομαγειρεμένο φαγάκι,πεντανόστιμο,που σίγουρα θα ξανά κάνω.Το κατσικάκι σχεδόν να λιώνει,τα λαχανικά τόσο γευστικά,μέχρι και η αγκινάρα μου άρεσε,η σαλτσούλα δεμένη και χυλωμένη όσο έπρεπε...Μα είναι δυνατόν να μου λες να το βγάλω το φαγητό στα 25λεπτά,καλέ μήπως ήθελες να με σαμποτάρεις;Τα λέμε...


Η ετυμηγορία του άσημου κοινού


Ο Σοφός : του άρεσε αν και  το κατσικάκι  δεν το μπορεί.Του  θύμισε  λέει φρικασέ...λέει.

Η Μ.α.μ : το καταευχαριστήθηκε.Υπέροχο το κατσικάκι και γευστικά  τα  λαχανικά,η  αγκινάρα  ένα όνειρο.Είπε "ήταν τόσο  όσο",όλα όσο  έπρεπε ώστε  να  μην  σκεπάζει το ένα υλικό το άλλο. Ακόμα  και  στο αλάτι του ήταν ιδανικό  αλλά και στο λάδι.Όλα ιδανικά.

Ο Σαρκοφάγος:αφού πέρασε  την  πρώτη απογοήτευση στα  μισά  του  μαγειρέματος   μετά κατά  την  ολοκλήρωση   δεν  το  πίστευε  το  πως  μεταλλάχθηκε  το  κατσικάκι.Πεντανόστιμο,μέχρι  και  τα  λαχανικά του  άρεσαν  που δεν  το  συνηθίζει.Λέει  είναι φαγητό  που  "κολλάει  μέσα  σου"..τη  φράση   αυτή  μας   την  έλεγε  η  γιαγιά μας  αλλά  δεν  μπορώ  να  σας  εξηγήσω  ακριβώς το  νόημα  της.

Η Μάνατζερ:  "μπράβο  το κορίτσιμ,έφτιαξες πολύ  ωραίο  φαγητό"

Ο Λακωνικός :  το ευχαριστήθηκε πραγματικά.


Όσο ζω μαθαίνω
 « Αρνί Ναβαρέν »:συνδέεται με τον εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου


Αλλαγή σχεδίων

δεν  έβαλα: κουκιά  και  σπαράγγια.
Αντί  για  σπάλα αρνιού έβαλα μπούτι και σπάλα κατσικιού


Φάτε μάτια ψάρια






 LETS DO IT

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό σπάλα από αρνάκι γάλακτος ξεκοκαλισμένη(εγώ έβαλα μπούτι και σπάλα από κατσικάκι)
2 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι μυρωδικών(εγώ έβαλα  έτοιμο ζελεδάκι μπουκέ γκαρνί)
4 μικρά καρότα
4 μικρές ντομάτες
3 αγκινάρες
1 μάτσο πράσινα σπαράγγια(δεν βρήκα δεν  έβαλα)
200γρ αρακά
200γρ κουκιά(δεν έβαλα)
200γρ φασολάκια λεπτά
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι ζωμό μοσχαριού
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κρεμμύδια
1ματσάκι βασιλικό
αλάτι και πιπέρι

επί το έργον

-κόψε την σπάλα σε χονδρούς κύβους
-ζέστανε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και τσιγάριζε τους κύβους του αρνιού μέχρι να ροδίσουν
-πέταξε το λάδι  και π΄ροσθεσε μέσα στην κατσαρόλα με το αρνάκι τα φύλλα βασιλικού
-σκέπασε με το καπάκι και πρόσθεσε λίγο νερό.
-άφησε  το  να  μαγειρευτεί για μισή  ώρα(προτείνω  να το αφήσεις λίγο παραπάνω)
-ψιλοκόψε το σκόρδο και τα  κρεμμυδάκια
-χοντρόκοψε τα ξερά κρεμμύδια
-χοντρόκοψε τα καρότα
-ρίξε  όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα όπου μαγειρεύεται το κρέας
-πρόσθεσε το ζωμό
-αλάτι πιπέρι
-μπουκε γκαρνί
-κλείσε το καπάκι και άφησε να μαγειρευτεί για 25 λεπτά(προτείνω/απαιτώ να  το αφήσεις  ΠΑΡΑΠΑΝΩ,τόσο όσο χρειάζεται ώστε  το κρέας σχεδόν να διαλύεται  όταν πας να το τσιμπήσεις με το πιρούνι)
THATS ALL

 

20 σχόλια:

  1. Βλέπω το πιάτο και το περιεχόμενο και ξεροκαταπίνω (να τονίσω ότι δεν είμαι ένθερμη φαν του κατσικακίου, άρα, κάτι πήγε πολύ καλά στο μαγείρεμά σου!). Δείχνει υπέροχο, μαλακό και νόστιμο και η συνοδεία των λαχανικών πολύ μυρωδάτη! Θα το σημειώσω και θα το κάνω στην πρώτη οικογενειακή μάζωξη που θα προκύψει, ιδανικό φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Amelie!!!!!
      λοιπον για ολα υπαρχει μια λυση!!!!αφου δεν εισαι του κατσικιου μπορεις να χρησιμοποιησεις μοσχαρακι!!!!Για οικογενειακη μαζωξη ειναι "ταμαμ"!!!!!!!
      φιλακιααααα!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Μα καλά στο αρνακι/κατσικάκι βρήκες να βγάλεις ωραιες φωτογραφιες που δεν τα τρώω?!

    Anyway, περασα να πω μια καλη βδομάδα και μια καλή χώνεψη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε αμαν βρε αδερφουλα μου,πολυ ζορικη εισαι,αχαχαχαχ!!!ειναι δυνατον να μη σου αρεσει το κατσικακι!!! λεω λοιπον και σε σενα οτι μπορεισ να βαλεις μοσχαρακι,αντι αγκιναρα βαλε μανιταρι πορτο μπελο,αντι κουκια βαλε φασολια......οκ δεν τολεςκαι ναβαρεν αυτο αλλα δεν εχει σημασια!!!
      καλη βδομαδα ομορφη beauty!!!!!

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά δείχνει λουκούμι!!
    Ο Ζεράρ ήθελε να σε σαμποτάρει ανυπερθέτως, σε 25 λεπτά πες του ούτε οι πατάτες δεν ψήνονται.
    Ευτυχώς που έκανες τα δικά σου και το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του!
    Τέλειο!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα βρε Ελενα μου,αχ αυτοι οι Γαλλοι ολα ωμα τα τρωνε,ελεος πια,εμεις θα τους τα μαθουμε ολα?!!!?!!!
      καλη εβδομαδα νοστιη καιμυρωδατη,φιλακια!!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ δελεαστικό πιάτο!! Κατσικάκι δεν είναι πάντα εύκολο να βρω, με αρνάκι όμως θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω! ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Mia xara!!!!
      και με αρνακι θα ειναι ωραιοτατο και πιο αυθεντικο,μιας και η συνταγη με αρνακι γινεται καιοχι κατσικακι!!!Αχ τωρα πουειπες χοχο....ερχονται τα χριστουγεννα και ο Αγιος Βασιλης και χαιρομαι τοοοσοοοοο πολυ!!!!!!
      φιλακια πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  5. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο για τον χρόνο μαγειρέματος (όποιος έχει μαγειρέψει κρέας κατσαρόλας πάνω από 2 - 3 φορές, ξέρει πως τα 25 λεπτά δεν το κάνουν να λιώνει στο στόμα...) αλλά και για το ότι το αρνάκι ειδικά εδώ μπορεί ωραιότατα να αντικατασταθεί από κατσικάκι. Φαντάζομαι πόσο τέλειο θα γίνεται το φαγητό αν βάλεις όλα τα λαχανικά που προτείνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου dark!!!
      συμφωνω μαζι σου οτι αν εβαζα ολα τα λαχανικα θα ηταν ακομα πιο ωραιο το ναβαρεν....αλλα τα κουκια τα χω παρει λιγο απο φοβο,και αγκιναρες φρεσκιες σπανια βρισκω....
      φιλια πολλααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. 25 λεπτά;;; Άσε μας ρε Ζεράρ, πές του από μένα....
    Κατά τα άλλα, αν και δεν είμαι πολύ φαν των πάσης φύσεως αμνοεριφίων, ένα κατσικάκι (ψαχνό, απαραιτήτως) έτσι μαγειρεμένο, θα το τιμούσα δεόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι Χρυσα μου θα του το πω οταν θα ξανα ερθει!!Αν φας το αμνοεριφιακι με αυτον τον τροπο με ψαχνό κρεατακι ειμαι σιγουρη οτι θα αλλαξεις γνωμη για τα κατσικακια!!!....ακους εκει 25 λεπτα!!!!
      φιλια πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  7. Οταν πρωτοδοκιμασα(το πρωτο 25λεπτο) ειπα αθλιο.Αλλα απο μεσα μου, για να μην την πικρανω(γι αυτο και το βλεμμα της αγελαδας, σκεφτομουν τι να πω).Μετα απο αλλη μια ωρα μαγειρεματος την βλεπω να ερχεται με ενα γεματο πιατο και λεω ''ωχ!''(παλι απο μεσα μου για ευνοητους λογους).Δοκιμαζω...............και απο καμπια, πεταλουδα.Η πληρης μεταλλαξη.Ρε παιδια αυτο το ζουμι απο ζεστο νερο εγινε νεκταρ! Παει το πιατο.Να'ταν κι'αλλο. Σαρκοφαγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....πραγματικα ειχες τακτ...που δεν το συνηθιζεις,ως δια μαγειας δεν μιλησες καθολου,αλλα ΕΓΩ σε καταλαβα!!!!
      ...καμπια η πεταλουδα ...μπλιααχαχαχχαχαχαχχ!!
      αχ τι ωραια που τα λες...το νερό εγινε νεκταρ...ωραιος τιτλος για βιβλιο μαγειρικης για σουπες ε!!!!!

      Διαγραφή
  8. Λαχταριστό το φαγητό σου Κική μου, θα το φτιάξω αύριο με μοσχαράκι που έχω στο ψυγείο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Artemis!!!!
    Να το φτιαξεις και πολυ καλα θα κανεις αχααχχαχ, πιστευω οτι θα παρεις πολλα "μπραβο' για το φαγητο σου!!!!!
    φιλια πολλααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυριο θα ανεβασω και γω συνταγη με αρνάκι, διαφορετικο! Φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριαδνη νομιζω οτι τελευταια ταιριαζουμε πολυ εμεις οι δυο στις επιλογες, πρωτα οι λουκουμαδες τωρα το αρνακι!!! Υπεροχες μας βρισκω!!!! Φιλακιααα!!!

      Διαγραφή
  11. Πωπωωωω!! Δείχνει τόσο καλομαγειρεμένο το φαγάκι σου που σίγουρα να σε σαμποτάρει ήθελε ο "άτιμος"!!! 'Ακου 25 λεπτά!!! Πάντως εσύ Κικίτσα μου το έκανες λουκούμι!!! Καλέ... ποιός πάει να κλέψει το καροτάκι;;; Αχχχχ, τα ίδια έχω κι εγώ!!!!! χαχαχα
    Τα φιλιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα κικη το καροτακι παει να το κλεψει ο σαρκοφαγος αλλα στην ουσια δεν παειγια το καροτακι αλλα για το κρεατακι!!!!!
      Αχ αυτοι οι Γαλλοι και η ωμοφαγια τους....ελεος!!!!!
      σε φιλωωω!!!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε