welcome to kikis kitchen

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΡΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΑΝΟΥ



Αγαπητή Μυρσίνη Λαμπράκη

καλώς  ήρθες στην κουζίνα μου.Είσαι  η πρώτη γυναίκα σεφ που μπαίνει στην ki-kitchen και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που δέχτηκες την πρόσκληση.
Από καιρό ήθελα να καλέσω μια γυναίκα σεφ,να πούμε δυο λόγια παραπάνω βρε παιδί μου,να κάνουμε    κους-κους κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά γιατί  όχι.Να πούμε τον πόνο μας να βάψουμε και τα νύχια μας.Τρελαίνομαι για κοριτσοπαρέες!
Τι  να πρώτο πω για  σένα,να πω  για τις αξιοζήλευτες σπουδές σου,να πω για το συγγραφικό σου έργο που απαριθμεί πλήθος βιβλίων με επαίνους και βραβεία,να πω για την αρθρογραφία και την διεύθυνση  περιοδικών μαγειρικής των πιο γνωστών στην Ελλάδα,να πω  για τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές  σου  εκπομπές....ή μήπως να πω για τα σεμινάρια και τα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδεις και τις συνεργασίες σου με γνωστά εστιατόρια;Δεν θα πω τίποτα.Καλέ πως προλαβαίνεις,εγώ μια δουλειά έχω,ένα σπίτι,έναν  σύζυγο και δυο μπουμπούκια και σε γενικές γραμμές δεν προλαβαίνω.
Είναι γνωστό ότι οι τάρτες με ακολουθούν,έρχονται με βρίσκουν και μου ζητούν να τις φτιάξω.Έτσι κάπως ήρθε και αυτή η τάρτα σου.Η συνταγή είναι από το περιοδικό που διευθύνεις "νόστιμες συνταγές". Αυτό το γλυκό θα μπορούσε να είναι "φάτσα-κάρτα"στην βιτρίνα ενός καλού ζαχοραπλαστείου .Έχει μαγκιά γιατί σπάει τα συνηθισμένα,είναι η μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού μελομακάρονου και ένα γευστικό κλικ παραπάνω.
Α τώρα που το θυμήθηκα,ξέρω ένα ομορφοκόριτσο που έχει σχετικά μια καινούργια ταρτιέρα και την χρησιμοποίησε ελάχιστα, Beauty την λένε,θα της πω ότι είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η συνταγή και η ταρτιέρα της να στέκεται άδεια,μόνη και απελπισμένη στο ντουλάπι.Τα λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου κοινού


Μάνατζερ : της άρεσε αρκετά αν και την έφαγε προτού προλάβει να πήξει η κρέμα από πάνω.

Σοφός:του άρεσε συνολικά η τάρτα και  ιδιαίτερα  η βάση της που ήταν εξαιρετική όπως είπε.

Συνάδελφος γλυκατζής Νο1:ξετρελάθηκε και εντυπωσιάστηκε,του θύμισε μπανόφι,το κατά ευχαριστήθηκε  και το ευχαριστήθηκα και εγώ που το ευχαριστήθηκε

Νούλα του αλμυρού:δεν είναι του γλυκού γι αυτό και η γκανάς ήταν αρκετά γλυκιά για τα γούστα της.Της άρεσε πολύ η βάση της τάρτας που θύμιζε μελομακάρονο χωρίς σιρόπι.

Συνάδελφος γλυκατζής Νο2: δυο χαψιές το έκανε το κομμάτι του.Μάλλον  του άρεσε

Νίκος ο οδηγός: του άρεσε και θα έτρωγε ευχαρίστως άλλα δυο κομμάτια 

Αν-εστι: διάλεξε το πιο μικρό κομμάτι για να μη χαλάσει τη διατροφή του και τελικά χαλάστηκε γιατί ήθελε κι άλλο.Του άρεσε,εντυπωσιάστηκε,ενθουσιάστηκε.

Όσο ζω μαθαίνω

αυτή η γκανάς σοκολάτα-μέλι...τι  να λέμε τώρα.

Αλλαγή σχεδίων

Η συνταγή είναι για ατομικά ταρτάκια 7-10εκ,δεν είχα εγώ και έτσι έκανα δυο μικρές  τάρτες περίπου των 18 - 20 εκ δεν ξέρω ακριβώς.


Φάτε μάτια ψάρια














LETS DO IT

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη τάρτας
500 αλεύρι μαλακό
70γρ αυγά(είναι περίπου δυο μικρά αυγά)
150γρ  ζάχαρη άχνη
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 βανίλια σε σκόνη
2 γρ αλάτι(μισό κουταλάκι περίπου)
3γρ γαρίφαλο σε σκόνη(ένα κουταλάκι κοφτό)
3γρ κανέλα σε σκόνη

Για την γκανάς σοκολάτας μελιού
160γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο
60γρ μέλι
250γρ σοκολάτα κουβερτούρα λευκή κομμένη σε μικρά κομματάκια
80 γρ βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια.

Για τα καραμελωμένα καρύδια
125γρ καρύδια
45γρ ζάχαρη κρυσταλλική
15ml νερό

επί το έργον

Για τη ζύμη
-ρίξε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το μισό αλεύρι και χτύπησε με το εξάρτημα φτερό η γάντζο όχι με το σύρμα(αν δεν έχεις αυτό το εξάρτημα μη σκας,βάλε σε μια λεκανίτσα τα  υλικά και "εμπρός λοιπόν καλά μου χεράκια")
-ενσωμάτωσε και το υπόλοιπο αλεύρι και πρόσθεσε την κανέλα,την ζάχαρη,το αλάτι,το γαρίφαλο,τη βανίλια και τέλος τα αυγά.
-τύλιξε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και άφησε την στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τα καραμελωμένα καρύδια

-βάλε σε ένα κοτσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά
-μόλις δεις τις πρώτες φυσαλίδες πρόσθεσε τα καρύδια και ανακάτεψε
-άφησε τα να καραμελώσουν ανακατεύοντας ανά διαστήματα(3-4 λεπτά μου πήρε εμένα)
-άδειασε τα σε ένα πιάτο και άφησε τα να κρυώσουν


Για την γκανάς σοκολάτας-μελιού
-στον κάδο του μίξερ ρίξε τη σοκολάτα σε κομματάκια και το ξύσμα πορτοκαλιού
-σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξε την κρέμα γάλακτος,την κανέλα,το γαρίφαλο και το  μέλι και άφησε  σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση
-άδειασε μέσα στον κάδο με τη σοκολάτα το ζεστό μείγμα κρέμα γάλακτος
-ανακάτεψε μέχρι με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
-πρόσθεσε το βούτυρο και χτύπα με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα
-άφησε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει

 Ψήσε την τάρτα


-βγάλε τη ζύμη από τη ψυγείο και ακούμπησε την σε αλευρωμένη επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί
-άνοιξε την με τον πλάστη σε πάχος 0,5εκ
 - πάρε το φορμάκι από το ταρτάκι σου και κόψε τη ζύμη σε δίσκους(όπως είπα εγώ δεν είχα ατομικά φορμάκια και έτσι αφού άπλωσα τη ζύμη είδα με το μάτι ποια φόρμα να χρησιμοποιήσω,πιστεύω μια ταρτιέρα των 25εκ περίπου είναι μια χαρά αλλά δεν παίρνω και όρκο)
-τοποθέτησε τη ζύμη στην τάρτα ή τα ταρτάκια και τρύπησε με ένα πιρούνι
-ψήσε σε προθερμασμένο στους 160 αέρα για 15-20 λεπτά
-βγάλε τη ζύμη από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο ξεφορμάρισε


-με ένα κουτάλι γέμισε την τάρτα/ταρτάκια με την γκανάς
-βάλε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η κρέμα,1 ώρα θέλει σίγουρα.
-γαρνίρισε με τα καραμελωμένα καρύδια

THATS ALL


32 σχόλια:

  1. Τι να σου κάνω, που μας έχεις στο "φάτε μάτια ψάρια"
    Στείλε κανένα "ψάρι" κι από εδώ να σου πούμε κι εμείς την γνώμη μας!
    Και η βάση δείχνει άκρως ενδιαφέρουσα μα και η γκανάς σούπερ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχ!!!Οκ Ελενα τηνεπομενη φορα θα σου στειλω,γιατι σιγουρα θα την ξανα κανω αυτη την ταρτουλα!!!!!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  2. Wow, υπέροχη τάρτα που έχει τα αρωματικά και τις γεύσεις που μου αρέσουν στάνταρ! Είτε θυμίζει είτε όχι μελομακάρονο, είμαι σίγουρη πως θα γίνεται νοστιμότατη. Κρατάω ξεχωριστά και τη συνταγή της κρέμας την οποία θα τρώω σίγουρα με το κουτάλι της σούπας :)
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα πολυ καλη ιδεα να τρωμε την γκανας με το κουταλι,σκετη!!!
      Αφου σου αρεσουν οι μελομακαρονογευσεις κανελιτσες και τα σχετικα τοτε πρεπει απαραιτητως να την φτιαξεις!!!!!
      καλημερα οοοολη μερα!!!!!

      Διαγραφή
  3. Μου έχει πέσει το σαγόνι! Αυτή η κρέμα θα με στοιχειώσει!
    Βγάζω τα καρύδια, λόγω ιδιοτροπίας, και απολαμβάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα χρυσα εισαι θεά!!!!!
      τελικα διαπιστωσα με αυτην την ταρτα οτι αρκετοι εχουν "ιδιοτροπιες" με τα καρυδια,μα ειναι τοσο νοστιμα και γλυκουλικα τα χρυσα μου!!!!
      φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  4. Γουάου!!! Τι να λέμε τώρα, μιλάμε για πολύ νόστιμο γλυκό ε? Έλεγα να αναβάλλω τα μελομακάρονα και πάω και πέφτω σε αυτή την τάρτα, αδικία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αmelie μου μην αναβαλλεις αλλά να αναλαβεις να φτιαξεις αυτη την ταρτουλα που μοσχοβολαει χριστουγεννα...μη σου πω και Πρωτοχρονια!!!!!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ δελεαστικό γλυκάκι, η κρέμα δείχνει απίθανη και η βάση δεν πάει πίσω...Μας βάζεις σε μεγάλο πειρασμό...Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να δουμε Χαρα μου,θα υποκυψεις σε αυτον τον μελομακαρονατο πειρασμο?!!!!Νομιζω αξιζει η πτωση!!!merry christmas ΧΟΧΟΧΟΧ!!!!!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  6. Ουάουυυυυ!!!!!!!!!!!!! Φοβερό γλυκό κι αυτή η γέμιση με φωνάζει!!!!!! Κανένα κομματάκι μπορούμε να έχουμε;;;
    Φιλιά καλημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κικη μου σε φωναζει,αφου οταν την εφτιαξα την ακουσα να λεει"πες στην tante kiki να με φτιαξει γιατι θα ξετρελαθει",θαυμα σου λεω!!!!!!Και ενα και δυο και οσα κομματια θελεις για σενα κικη μου!!
      καλημερα οοοολημερα και φιλια!!!!

      Διαγραφή
  7. πωωωωωωωωωωωω τι ειν τουτο;;;; το θελω!!! εννοειτε οτι μεσα στη βδομαδα θα την κανω!!! μου τρεχουν τα σαλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ντολμαδακι να την φτιαξεις και να κερασεις οοοολες τις συμπεθερες σου!!!!
      φιλακιααααα!!!

      Διαγραφή
  8. Τέλεια φαίνεται, παρότι τα μελομακαρονα δεν με συγκινούν (νόμιζα ότι πρόκεται για συνταγή "ανακύκλωσης" και αναρωτιομουν που τα βρήκες εκτός εποχή - πριν τη διαβασω) ένα κόμματακι το τρωγα, σαν τον Αν-εστι και εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γενικα ειμαι του νωρις οταν προκειται για χριστουγεννα πχ στολιζω νωρις,κανω γλυκα νωρις...αλλα να εχω και μελομακαρονα προς"ανακυκλωση" σταμεσα νοεμβριου με ξεπερναει αχαχαχαχ!!!!!!
      Τανια νομιζω το ενα κομματακι ευκολα θα γινει δυο και τρια!!!!!
      φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  9. Να τώρα αυτα μου κάνεις, μου το ριχνεις στο φιλότιμο και την ερμη την ταρτιέρα που ειναι σαν ακινουργια ακόμη, και δεν με αφηνεις να αγιασω χα χα!
    Θα κατσω να την κανω με την πρωτη εορταστικη ευκαιρία ;)

    ΥΓ
    Αυτό το οτι μοιάζει με μπανοφι επαιξε επίσης σημαντικό ρόλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να ειδες καταλαβα οτι εισαι ψυχοπονιαρα και το ριξα στο φιλοτιμο!!!!!Τι θες να αγιασεις βρε beauty....κανε την ταρτουλα να δεις τι εστι κολαση!!!!!
      φιλιαααααα!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Α χα χα!

      ΥΓ
      Τι παραπανω εχει η Μπριζίτ απο εσενα?
      Αυτη την στιγμή... κιλά!!! χα χα!

      Διαγραφή
  10. den tha po polla ena omos tha sou po "tha prepe na ntrepese gaidoura"den xreiazete na sou analiso ton logo nomizo katalaves poli kala!!allou ki allou taper k se mas 1 vima dromos kai tha ta vlepoume sto internet kalaaaaaaaa!!!

    ipervolika thimomeni lixouda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μιλάμε για πολύυυυυυυ "φάτε μάτια, ψάρια" τέτοια ώρα Κική μου!

    Ξελυγώθηκα και με βάζεις σε σκέψεις για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο...

    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πηνελοπη ευχομαι μετα τις σκεψεις που σου εβαλα να σε βαλω και σε πραξεις!!!!!!
      φιλιααααα πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  12. Μετα απο αυτη την ταρτα εγινα κι εγω μελος,δεν μπορουσα να περιμενω να μου εξηγησεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε χρυσο, γατονι εισαι παντα το λεγα!!!! Αλλωστε με ξερεις φιλεναδα μου, αν περιμενες απο μενα....καλο πασχα!!! Σ αγαπω!

      Διαγραφή
  13. Και μετά σου λέει οι καλύτεροι σεφ είναι άντρες! Αυτή η τάρτα αποδεικνύει περίτρανα ότι οι γυναίκες μεγαλουργούν στην κουζίνα! Μ' αρέσει πολύ! Άσε που με βάζει και σε γιορτινό κλίμα (όχι ότι δεν είμαι ήδη δηλαδή...)!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα βρε Αναστασια, ζητω οι γυναικες!!!!
      Κ γω εχω μπει ηδη στο εορταστικο κλιμα...βοηθανε και τα μικρουλια μου σε αυτο!!!!
      Φιλακια!!!!!!

      Διαγραφή
  14. Noμίζω πως ταιριάζει και στην εποχή η τάρτα αυτή Κική
    Η κανέλα στη βάση σίγουρα θα θυμίζει κάτι από μελομακάρονο
    Και τα καρύδια από πάνω συμπληρώνουν ένα πολύ ωραίο γλυκό.

    Φιλιά : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμιζει παρα πολυ τη γευση μελομακαρανου αλλα με μια πιο λεπτη και βελουδινη υφη εξαιτιας της κρεμας!!!Τα χριστουγεννα ειναι κοντα και μαλλον αυτη η ταρτα εχει την τιμητικη της!!!!
      φιλια πολλα!!!!!!!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε