welcome to kikis kitchen

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΑΧΝΙΣΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ




Αγαπητέ άγνωστε σεφ,


σήμερα  δεν ξέρω τι να σου γράψω.Γράφω σβήνω συνέχεια.
Θα μπω κατευθείαν στο ψητό χωρίς χαριτωμενιές και εισαγωγές και  σου-μου-του.
Οι γαρίδες είναι φίλες μου,δεν είμαι αντικειμενικός κριτής.Δεν θυμάμαι να έχω φάει γαρίδες και να μη μου άρεσαν.Φυσικά κάποια πιάτα μου αρέσουν ιδιαίτερα,αλλά για να φτάσω στο σημείο να  πω  "δεν θα φάω" κάτι σχετικό με γαρίδα θα πρέπει να είμαι άρρωστη με γαστρεντερίτιδα.
Έτσι λοιπόν ένα ωραίο απογευματάκι,που ο καιρός ήταν χάλια,ο Σπύρος είχε γαστρεντερίτιδα...πάλι...,τα μικρά μου μπουμπούκια είχαν βγάλει όλα τα παιχνίδια τους στο σαλόνι και ανά 5 λεπτά μου ζητούσαν νερό,προς νερού τους και τραγουδάκια,βρήκα την "ευκαιρία" να κάνω τις γαρίδες που είχα ονειρευτεί κάποιες μέρες πριν  μιας και οι συνθήκες ήταν (α)κατάλληλες!Έτσι είμαι εγώ,άμα έχω ντέρτια στην κουζίνα τρέχω.
Η γαρίδα με το αμπελόφυλλο έδεσε ωραιότατα και άφησε μια γεμάτη γεύση και υφή στο στόμα.Η έντονη γεύση του φινόκιο σε συνδυασμό με το λίγο πικρό σικορέ, την πλούσια γεύση της πιπεριάς και τα μοσχοβολιστά μαϊντανό και βασιλικό ήταν αρκετά ώστε το αλάτι και το πιπέρι να είναι τα μόνα μπαχαρικά που βοήθησαν στο αποτέλεσμα...στο ιδανικό αποτέλεσμα....κάτσε να παινέψω το σπίτι μου  μη γίνει καμιά στραβή και με πλακώσει!Τα λέμε....


Η ετυμηγορία του άσημου κοινού

(δεν είχα πολλούς δοκιμαστές αυτή τη φορά λόγω ανωτέρας βίας...έτσι την μισή ποσότητα...την "εξαφάνισα" εγώ και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου)

Η Μάνατζερ : της άρεσε πάρα πολύ και εντυπωσιάστηκε με το αμπελόφυλλο.Είπε πως θα έπρεπε να τις είχα τυλίξει καλύτερα γιατί κάποιες άνοιγαν.Μαμάδες..οι πιο αυστηροί κριτές.

Ο Πάτερ φαμίλιας: έδωσα στη μάνατζερ το φαγητό και της είπα να δώσει και στον φάδερ μπας και έτρωγε καμιά γαρίδα,έτσι σκέτη χωρίς σάλτσες και σχετικά.Ο απρόβλεπτος λοιπόν φάδερ φαμίλιας έφαγε ολοκληρωμένα το φαγάκι μου και του άρεσε κιόλας.Μα πάντα να με εκπλήσσει αυτός ο άνθρωπος!

Όσο ζω μαθαίνω

Ο πολύς ο τρόμος μας κάνει στο τέλος ατρόμητους...μου το είπαν οι φίλες  μου οι γαρίδες καθώς τις μαγείρευα....τις εμπιστεύομαι τις γαρίδες.


Φάτε μάτια ψάρια










LETS DO IT

Υλικά

20 γαρίδες μεγαλούτσικες καθαρισμένες,μην βγάλετε την ουρίτσα

5-7 αμπελόφυλλα ζεματισμένα 2-3 λεπτά εκτός και αν χρησιμοποιήσετε όπως εγώ έτοιμα σε βαζάκι οπότε δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.

1 κούπα φινόκιο κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά  κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 σικορέ λεπτοκομμένο όπως κόβουμε την μαρουλοσαλάτα.Αν δεν έχεις βάλε την καρδιά ενός μαρουλιού
5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 κούπα χυμό ντομάτας
1/2 κούπα ζεστό νερό
1/2 κουτ.του γλυκού ζάχαρη
 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
τα φύλλα από ένα κλωναράκι φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι/πιπέρι

επί το έργον 

-κόψε το αμπελόφυλλο σε δυο ή τρία μέρη(εξαρτάται από το μέγεθος του αμπελόφυλλου) σε λωρίδες.
-πάρε μια γαρίδα και τύλιξε με την λωρίδα γύρω γύρω,η ουρά και το πάνω μέρος της γαρίδας θα είναι έξω από το αμπελόφυλλο.
-επανέλαβε για όλες τις γαρίδες.Είναι εύκολο μην ανησυχείς.


-σε βαθύ σκεύος  βάλε λίγο ελαιόλαδο και άφησε να ζεσταθεί
-πρόσθεσε το φινόκιο και το κρεμμύδι και σοτάρισε για 2 λεπτά
-πρόσθεσε την πιπεριά και σοτάρισε για άλλα 1-2 λεπτά
-αλατοπιπέρωσε
-πρόσθεσε τα ντοματίνια και ανακάτεψε καλά ζουλώντας τα ελαφρά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους
-πρόσθεσε το σικορέ και τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη
-όταν αρχίζουν να σώνονται τα υγρά στο μισό πρόσθεσε το νερό και άφησε να σιγοβράσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
-όταν αρχίσει να δένει η σαλτσούλα ρίξε τον μαϊντανό και τον βασιλικό και ανακάτεψε ελαφρά
-Αν δεις ότι δεν έχουν μείνει καθόλου υγρά στην σάλτσα πρόσθεσε όσο χρειάζεται.

-αμέσως τοποθέτησε της γαρίδες προσεκτικά στην επιφάνεια της σάλτσας και κλείσε το καπάκι.



-Σε 3 λεπτά θα είναι έτοιμο.

THATS ALL
 

39 σχόλια:

  1. Με τις γαρίδες ούτε εγώ είμαι αντικειμενικός κριτής, τις τσακίζω σε όλες τις μαγειρεμένες εκδοχές τους, αν δε είναι και "μουσταρδάτες", δεν αφήνω άνθρωπο να πλησιάσει το πιάτο μου! :PPP
    Τις απογείωσες με τις νοστιμιές που πρόσθεσες, οπότε μιας και κατέφθασα πρώτη σερβίρομαι μεγάλη μερίδα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως καταλαβαινομαστε ελενα μου εμεις τα κοριτσια της "γαριδας"!!!
      φυσικα μεγαλη μεριδα, οι μικρες μεριδες δεν εχουν θεση στο τραπεζι μου!!! Αχαχ!
      Φιλια!!!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω γαρίδες όπως και εσύ και τις τρώω όποτε και όπως να'ναι. Αν είχες χρόνο δηλαδή τι θα έκανες, γιατι αυτό το φαγητό που "ξεπέταξες" είναι υπερπαραγωγή (για μενα τουλάχιστον που το σικορέ δεν ξέρω πως μοιάζει και το φινόκιο το εχω για διακοσμητικό μπιμπελο).
    Περαστικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααχαχα τανια εισαι απολαυστικη οπως παντα!!! Τελικα ειμαστε πολλες "γαριδουδες" εδω μεσα (α και σγουρομαλλες ξερεις!)
      Δεν ξερω αν φαινεται δυσκολη η συνταγη αλλα σε διαβεβαιωνω οτι ειναι πανευκολη!
      Ηρθε η ωρα τανια να μπει το σικορε κ το "διακοσμητικο μπιμπελο " στην κουζινα σου!!!!
      Ευχαριστω για τα περαστικα...αρρωστησα τωρα εγω και το ενα μπουμπουκι. Where are you summer?!!!

      Διαγραφή
  3. Τί μου κάνεις Κική μου και πειναααάω....Λατρεύω τις γαρίδες! Πρωτότυπη η συνταγή σου σημειώνεται πάραυτα!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω αθηνα!!!!!
      αφου σου αρεσουν κ σενα οι γαριδες νομιζω πως αυτο το πιατο πρεπει να το δοκιμασεις!!!
      Φιλια!!

      Διαγραφή
  4. Τα αμπελόφυλλα ταιριάζουν με τα θαλασσινά, το έχω δοκιμάσει με γαύρο και επειδή οι γαρίδες είναι αγαπημένες κάποια στιγμή πρέπει να το δοκιμάσω.
    Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στον τίτλο σου ένα Α έγινε Ε
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα ξανθη μου σε ευχαριστω για την διορθωση... το Ε τελικα εγινε Α !!! Συνεχεια λαθη κανω , ευτυχως ομως εχω κ εσας και το στρωνω λιγο, αχαχ!!!
      Μου δωσες φοβερη ιδεα για τον γαυρο! Εννοεις γαυρο φιλετακι αχνιστο?
      Καλο βραδυ!!!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το φαγητό σου σήμερα! Μου θύμισε πως έχω πολύυυ καιρό να φάω θαλασσινά, πόσο μάλλον γαρίδες. Τα αμπελόφυλλα είμαι σίγουρη πως θα ταιριάζουν, όπως και το φινόκιο και φυσικά μεγάλη εντύπωση μου έκανε το σικορέ το οποίο μάλλον δεν το πολυσυνηθίζουμε στην κουζίνα μας (δεν το ξέρουμε ίσως ακόμα καλά), εγώ το γνωρίζω αλλά ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει.
    Το σύνολο θα βγήκε πολύ γευστικό πάντως ,πω πω, αυτό το πιάτο με ωραίο κόκκινο κρασάκι το τσακίζω ανελέητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου νταρκ!!!
      Το σικορε εχει λιγο καιρο που ξεκινησα κ γω δειλα δειλα να το μαθαινω, κατα κυριο λογο σε σαλατες βεβαια αλλα τελικα ειδα οτι ταιριαξε κ στο φαγητο!
      Χαιρομαι παααρα πολυ που σου αρεσε!
      Θα πιω κ γω ενα κρασακι τωρα...χωρις γαριδες ομως κλαψ! Γεια μας!!!

      Διαγραφή
  6. Τρελαίνομαι με ότι έχει να κάνει με γαρίδες!! Υπέροχη συνταγή!!
    Αν θές πέρνα λίγο απο το blog μου, γιατί έχω ένα βραβείο για εσένα!!
    http://cookingwithgiorgos.blogspot.gr/2015/01/liebster-award-discover-new-blogs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν θελω λεειιιιι!!!!!!!!!ααααα ευχαριστω πολυ Γιωργο!!!με τιμαει η προταση σου,thanks!!!!!
      ολοι βλεπω τρελαινομαστε για γαριδες!!!!!τελεια!!!!

      Διαγραφή
  7. Εδώ ακόμα μία γαριδοθαυμάστρια! Πολύ μου αρέσουν οι γαρίδες και τέτοια πρωτότυπη συνταγή δεν έχω ξανασυναντήσει! Ωραία λαχανικά, ωραία σαλτσούλα, χρώματα και αρώματα, όλα ιδανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. amelie τελικα μαζευτηκαμε αρκετοι γαριδοθαυμαστες στην παρεα....πρεπει να οργανωσουμε ενα γαριδοπαρτυ αχα!!!!
      χαιρομαι που σου αρεσε και σε ευχαριστω πααααρα πολυ για τα καλα σου λογια!!!!
      φιλια!!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο, πολύ όμορφο και λαχταριστό!
    Το αμπελόφυλλο συνδυάζεται υπέροχα με τα θαλασσινά, μα ετούτη εδώ η πρόταση πήγε σ΄άλλα γευστικά ύψη τη γαρίδα.
    Πολλά εύγε my Kiki-chen!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ ζαμπια.....σχεδον κοκκινισα με τα τοσο καλα ΣΟΥ λογια,εχει ιδιαιτερη αξια για μενα....κλαψ...σου στελνω πολλα φιλια "my friend" !!!!!!

      Διαγραφή
  9. Α, σου "βγάζω" το καπέλο, κοπέλα!
    Έτσι δεν θα είχα σκεφτεί ποτέ να τυλίξω τις γαρίδες.
    Καταγράφεται λοιπόν το όλο σκηνικό, προς δοκιμή το συντομότερο δυνατό.
    Τα φιλιά μου και περαστικά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλη μου Πηνελοπη ποσο χαιρομαι που σου αρεσε!!!!!
      μακαρι να σου αρεσει και οταν/αν το δοκιμασεις!!!
      ευχαριστω για τα περαστικα....τις εχω αναγκη αυτες τις ευχες γιατι φετος εχουμε τρελαθει με τις ιωσεις!!!!
      φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  10. Απο τα μικάτα μου εχω φιλικες σχέσεις με τις γαρίδες :)
    Πολύ ωραιο το πιάτο σου today.
    Εχω αρχισει, που λες, κανα δυό μέρες διατροφη, μου ρθε κουτί η συνταγη σου!

    Καλημέρες & Περαστικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ομορφοκοριτσο διατροφηακοω....αχ να δω και γω ποτε θα ξεκινησω!!!
      η συνταγη ειναι πανευκολη και υγιεινη αρα βουρ στην κουζινα "ελααααα μπιουτη παμεεεεε"(η προπονηση που λεγαμε,αχαχα)
      Φιλια και ευχαριστω για τα περαστικα...πολυ ιωση βρε παιδι μου!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν εχεις αναγκη... εισαι κορμι θανατηφορο εσυ!!!

      Ασε που εχει το μαπελόφυλλο και ειναι σαν ντολμαδακι+γαριδα... δύο σε ένα νοικοκυρεμένα χα χα.

      Και εδω οι μισοι γνωστοι μου ειναι με ίωση! Ευτυχώς την περασα ελαφρά του λόγου μου πριν 3 βδομαδες.

      Διαγραφή
    3. ...και αμπελόφυλλο.
      Μα τι γραφω.
      Ειχα πάει σημερα στον οφθαλμίατρο και μου εριξε αυτο το κολλύριο που θολώνει το μάτι και ακόμη δεν βλέπω καθαρά χα χα.

      Διαγραφή
    4. αχαχαχαχ!!!αντε εσυ εχεις και μια δικαιολογια το κολλυριο....εγω που συνηθως γραφω αλλα ντ αλλων χωρις κανενα αλλοθι για συμπαρασταση τι να κανω....απο το πολυ το greekglish ξεχασα τα greek!!!

      Διαγραφή
  11. Aπό μικρό παιδί κυνηγάω .....τις γαρίδες, θυμάμαι να αγοράζει για μένα λίγες η μητέρα μου και να τις τηγανίζει.
    Η συνταγή σου σήμερα είναι τόσο διαφορετική και ωραία που θα την περοιποιηθώ σίγουρα!!! Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααα ακριβως το ιδιο εκανε και η δικη μου μαμα!
      Πραγματικα δεν περιμενα να δω τοσους πολλους φανς της γαριδας!!!!
      πολλα φιλια μαχη και καλο σουκου!!!!

      Διαγραφή
  12. Παίζει να είναι η καλύτερη συνταγή σου ως τώρα!
    Βαλε αλλά μια δόση, παίρνω το τσίπουρο κι έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα Χρυσα σε περιμενω,το τσιπουρο χωρις γλυκανισο εεεε?!!!!Ελα γρηγορα ομως γιατι ειμαι πολυ χαρουμενη για το σχολιο σου και θελω να το γλεντησω!!!!!
      σε ευχαριστωω χρυσα μου!!!!
      καλο σουκου και φιλακια!!!

      Διαγραφή
  13. Ενδιαφέρον ακούγεται. Κι εγώ τις λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλα κικη μου!!!!
      και εσυ λοιπον στους γαριδοφανς!!!
      καλο σουκου!!!!!

      Διαγραφή
  14. Οι γαρίδες μου αρέσουν πολύ. Ωραία η δοκιμη με το αμπελόφυλλο και την αρωματικη σαλτσούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου αριαδνη μου!!!
      χαιρομαι που σου αρεσαν πι γαριδουλεεεες!!!
      Φιλια!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ καλή συνταγή! Αγαπάμε γαρίδες!! Είμαστε φίλοι της γαρίδας!!! Σίγουρα θα δοκιμαστούν Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιλια σε ευχαριστω πολυ!!!
      Ευχομαι αν τις δοκιμασεις να σου αφησουν τις καλυτερες εντυπωσεις!!!
      Φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  16. Πολύ νόστιμη συνταγή φαίνεται! Εγώ εδώ δεν μπορώ να βρω αμπελόφυλλα... ή τουλάχιστόν δεν ξέρω πού (αν) τα πουλάνε...σκέφτεσαι καμιά εναλλακτική_ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργια μου τα πουλανε σε σουπερ μαρκετ, σε βαζακια, εχει παρα πολλα μεσα το καθε βαζακκι
      , ειμαι σιγουρη οτι αν ρωτησεις στο σουπερ μαρκετ που πηγαινες θα σου πουν! Παρ ολα αυτα φυσικα κ σου εχω εναλλακτική, μαρουλακι!!!! Παρε μερικα φυλλα μαρουλιου και ζεματισε τα για 2-3 λεπτα!!!!
      Πολλα φιλιααα!!!!!!!

      Διαγραφή
  17. γεια σου Κική!!
    επειδή κι εγώ είμαι πολύ φίλη με τις γαρίδες, την συνταγή σου την αγάπησα!!
    φαίνονται πολύ νόστιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εβη μου αφου αγαπας γαριδες ειμαι σιγουρη οτι θα σου αρεσει η συνταγη!!!
      Φιλια πολλα και σε ευχαριστωωωωωω

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε