Αγαπητέ άγνωστε σεφ,
σήμερα δεν ξέρω τι να σου γράψω.Γράφω σβήνω συνέχεια.
Θα μπω κατευθείαν στο ψητό χωρίς χαριτωμενιές και εισαγωγές και σου-μου-του.
Οι γαρίδες είναι φίλες μου,δεν είμαι αντικειμενικός κριτής.Δεν θυμάμαι να έχω φάει γαρίδες και να μη μου άρεσαν.Φυσικά κάποια πιάτα μου αρέσουν ιδιαίτερα,αλλά για να φτάσω στο σημείο να πω "δεν θα φάω" κάτι σχετικό με γαρίδα θα πρέπει να είμαι άρρωστη με γαστρεντερίτιδα.
Έτσι λοιπόν ένα ωραίο απογευματάκι,που ο καιρός ήταν χάλια,ο Σπύρος είχε γαστρεντερίτιδα...πάλι...,τα μικρά μου μπουμπούκια είχαν βγάλει όλα τα παιχνίδια τους στο σαλόνι και ανά 5 λεπτά μου ζητούσαν νερό,προς νερού τους και τραγουδάκια,βρήκα την "ευκαιρία" να κάνω τις γαρίδες που είχα ονειρευτεί κάποιες μέρες πριν μιας και οι συνθήκες ήταν (α)κατάλληλες!Έτσι είμαι εγώ,άμα έχω ντέρτια στην κουζίνα τρέχω.
Η γαρίδα με το αμπελόφυλλο έδεσε ωραιότατα και άφησε μια γεμάτη γεύση και υφή στο στόμα.Η έντονη γεύση του φινόκιο σε συνδυασμό με το λίγο πικρό σικορέ, την πλούσια γεύση της πιπεριάς και τα μοσχοβολιστά μαϊντανό και βασιλικό ήταν αρκετά ώστε το αλάτι και το πιπέρι να είναι τα μόνα μπαχαρικά που βοήθησαν στο αποτέλεσμα...στο ιδανικό αποτέλεσμα....κάτσε να παινέψω το σπίτι μου μη γίνει καμιά στραβή και με πλακώσει!Τα λέμε....
Η ετυμηγορία του άσημου κοινού
(δεν είχα πολλούς δοκιμαστές αυτή τη φορά λόγω ανωτέρας βίας...έτσι την μισή ποσότητα...την "εξαφάνισα" εγώ και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου)
Η Μάνατζερ : της άρεσε πάρα πολύ και εντυπωσιάστηκε με το αμπελόφυλλο.Είπε πως θα έπρεπε να τις είχα τυλίξει καλύτερα γιατί κάποιες άνοιγαν.Μαμάδες..οι πιο αυστηροί κριτές.
Ο Πάτερ φαμίλιας: έδωσα στη μάνατζερ το φαγητό και της είπα να δώσει και στον φάδερ μπας και έτρωγε καμιά γαρίδα,έτσι σκέτη χωρίς σάλτσες και σχετικά.Ο απρόβλεπτος λοιπόν φάδερ φαμίλιας έφαγε ολοκληρωμένα το φαγάκι μου και του άρεσε κιόλας.Μα πάντα να με εκπλήσσει αυτός ο άνθρωπος!
Όσο ζω μαθαίνω
Ο πολύς ο τρόμος μας κάνει στο τέλος ατρόμητους...μου το είπαν οι φίλες μου οι γαρίδες καθώς τις μαγείρευα....τις εμπιστεύομαι τις γαρίδες.
Φάτε μάτια ψάρια
LETS DO IT
Υλικά
20 γαρίδες μεγαλούτσικες καθαρισμένες,μην βγάλετε την ουρίτσα
5-7 αμπελόφυλλα ζεματισμένα 2-3 λεπτά εκτός και αν χρησιμοποιήσετε όπως εγώ έτοιμα σε βαζάκι οπότε δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.
1 κούπα φινόκιο κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 σικορέ λεπτοκομμένο όπως κόβουμε την μαρουλοσαλάτα.Αν δεν έχεις βάλε την καρδιά ενός μαρουλιού
5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 κούπα χυμό ντομάτας
1/2 κούπα ζεστό νερό
1/2 κουτ.του γλυκού ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
τα φύλλα από ένα κλωναράκι φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι/πιπέρι
επί το έργον
-κόψε το αμπελόφυλλο σε δυο ή τρία μέρη(εξαρτάται από το μέγεθος του αμπελόφυλλου) σε λωρίδες.
-πάρε μια γαρίδα και τύλιξε με την λωρίδα γύρω γύρω,η ουρά και το πάνω μέρος της γαρίδας θα είναι έξω από το αμπελόφυλλο.
-επανέλαβε για όλες τις γαρίδες.Είναι εύκολο μην ανησυχείς.
-σε βαθύ σκεύος βάλε λίγο ελαιόλαδο και άφησε να ζεσταθεί
-πρόσθεσε το φινόκιο και το κρεμμύδι και σοτάρισε για 2 λεπτά
-πρόσθεσε την πιπεριά και σοτάρισε για άλλα 1-2 λεπτά
-αλατοπιπέρωσε
-πρόσθεσε τα ντοματίνια και ανακάτεψε καλά ζουλώντας τα ελαφρά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους
-πρόσθεσε το σικορέ και τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη
-όταν αρχίζουν να σώνονται τα υγρά στο μισό πρόσθεσε το νερό και άφησε να σιγοβράσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
-όταν αρχίσει να δένει η σαλτσούλα ρίξε τον μαϊντανό και τον βασιλικό και ανακάτεψε ελαφρά
-Αν δεις ότι δεν έχουν μείνει καθόλου υγρά στην σάλτσα πρόσθεσε όσο χρειάζεται.
-αμέσως τοποθέτησε της γαρίδες προσεκτικά στην επιφάνεια της σάλτσας και κλείσε το καπάκι.
-Σε 3 λεπτά θα είναι έτοιμο.
THATS ALL
Με τις γαρίδες ούτε εγώ είμαι αντικειμενικός κριτής, τις τσακίζω σε όλες τις μαγειρεμένες εκδοχές τους, αν δε είναι και "μουσταρδάτες", δεν αφήνω άνθρωπο να πλησιάσει το πιάτο μου! :PPP
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις απογείωσες με τις νοστιμιές που πρόσθεσες, οπότε μιας και κατέφθασα πρώτη σερβίρομαι μεγάλη μερίδα.
Φιλιά!
Πως καταλαβαινομαστε ελενα μου εμεις τα κοριτσια της "γαριδας"!!!
Διαγραφήφυσικα μεγαλη μεριδα, οι μικρες μεριδες δεν εχουν θεση στο τραπεζι μου!!! Αχαχ!
Φιλια!!!
Λατρεύω γαρίδες όπως και εσύ και τις τρώω όποτε και όπως να'ναι. Αν είχες χρόνο δηλαδή τι θα έκανες, γιατι αυτό το φαγητό που "ξεπέταξες" είναι υπερπαραγωγή (για μενα τουλάχιστον που το σικορέ δεν ξέρω πως μοιάζει και το φινόκιο το εχω για διακοσμητικό μπιμπελο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραστικά σας!
Αααχαχα τανια εισαι απολαυστικη οπως παντα!!! Τελικα ειμαστε πολλες "γαριδουδες" εδω μεσα (α και σγουρομαλλες ξερεις!)
ΔιαγραφήΔεν ξερω αν φαινεται δυσκολη η συνταγη αλλα σε διαβεβαιωνω οτι ειναι πανευκολη!
Ηρθε η ωρα τανια να μπει το σικορε κ το "διακοσμητικο μπιμπελο " στην κουζινα σου!!!!
Ευχαριστω για τα περαστικα...αρρωστησα τωρα εγω και το ενα μπουμπουκι. Where are you summer?!!!
Τί μου κάνεις Κική μου και πειναααάω....Λατρεύω τις γαρίδες! Πρωτότυπη η συνταγή σου σημειώνεται πάραυτα!! Φιλάκια πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω αθηνα!!!!!
Διαγραφήαφου σου αρεσουν κ σενα οι γαριδες νομιζω πως αυτο το πιατο πρεπει να το δοκιμασεις!!!
Φιλια!!
Τα αμπελόφυλλα ταιριάζουν με τα θαλασσινά, το έχω δοκιμάσει με γαύρο και επειδή οι γαρίδες είναι αγαπημένες κάποια στιγμή πρέπει να το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις ρίξε μια ματιά στον τίτλο σου ένα Α έγινε Ε
Καλό βράδυ
Ααα ξανθη μου σε ευχαριστω για την διορθωση... το Ε τελικα εγινε Α !!! Συνεχεια λαθη κανω , ευτυχως ομως εχω κ εσας και το στρωνω λιγο, αχαχ!!!
ΔιαγραφήΜου δωσες φοβερη ιδεα για τον γαυρο! Εννοεις γαυρο φιλετακι αχνιστο?
Καλο βραδυ!!!!!
Πολύ ωραίο το φαγητό σου σήμερα! Μου θύμισε πως έχω πολύυυ καιρό να φάω θαλασσινά, πόσο μάλλον γαρίδες. Τα αμπελόφυλλα είμαι σίγουρη πως θα ταιριάζουν, όπως και το φινόκιο και φυσικά μεγάλη εντύπωση μου έκανε το σικορέ το οποίο μάλλον δεν το πολυσυνηθίζουμε στην κουζίνα μας (δεν το ξέρουμε ίσως ακόμα καλά), εγώ το γνωρίζω αλλά ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σύνολο θα βγήκε πολύ γευστικό πάντως ,πω πω, αυτό το πιάτο με ωραίο κόκκινο κρασάκι το τσακίζω ανελέητα!
Γεια σου νταρκ!!!
ΔιαγραφήΤο σικορε εχει λιγο καιρο που ξεκινησα κ γω δειλα δειλα να το μαθαινω, κατα κυριο λογο σε σαλατες βεβαια αλλα τελικα ειδα οτι ταιριαξε κ στο φαγητο!
Χαιρομαι παααρα πολυ που σου αρεσε!
Θα πιω κ γω ενα κρασακι τωρα...χωρις γαριδες ομως κλαψ! Γεια μας!!!
Τρελαίνομαι με ότι έχει να κάνει με γαρίδες!! Υπέροχη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θές πέρνα λίγο απο το blog μου, γιατί έχω ένα βραβείο για εσένα!!
http://cookingwithgiorgos.blogspot.gr/2015/01/liebster-award-discover-new-blogs.html
αν θελω λεειιιιι!!!!!!!!!ααααα ευχαριστω πολυ Γιωργο!!!με τιμαει η προταση σου,thanks!!!!!
Διαγραφήολοι βλεπω τρελαινομαστε για γαριδες!!!!!τελεια!!!!
Εδώ ακόμα μία γαριδοθαυμάστρια! Πολύ μου αρέσουν οι γαρίδες και τέτοια πρωτότυπη συνταγή δεν έχω ξανασυναντήσει! Ωραία λαχανικά, ωραία σαλτσούλα, χρώματα και αρώματα, όλα ιδανικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήamelie τελικα μαζευτηκαμε αρκετοι γαριδοθαυμαστες στην παρεα....πρεπει να οργανωσουμε ενα γαριδοπαρτυ αχα!!!!
Διαγραφήχαιρομαι που σου αρεσε και σε ευχαριστω πααααρα πολυ για τα καλα σου λογια!!!!
φιλια!!
Υπέροχο, πολύ όμορφο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αμπελόφυλλο συνδυάζεται υπέροχα με τα θαλασσινά, μα ετούτη εδώ η πρόταση πήγε σ΄άλλα γευστικά ύψη τη γαρίδα.
Πολλά εύγε my Kiki-chen!
Z.
αχ ζαμπια.....σχεδον κοκκινισα με τα τοσο καλα ΣΟΥ λογια,εχει ιδιαιτερη αξια για μενα....κλαψ...σου στελνω πολλα φιλια "my friend" !!!!!!
ΔιαγραφήΑ, σου "βγάζω" το καπέλο, κοπέλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι δεν θα είχα σκεφτεί ποτέ να τυλίξω τις γαρίδες.
Καταγράφεται λοιπόν το όλο σκηνικό, προς δοκιμή το συντομότερο δυνατό.
Τα φιλιά μου και περαστικά σας...
καλη μου Πηνελοπη ποσο χαιρομαι που σου αρεσε!!!!!
Διαγραφήμακαρι να σου αρεσει και οταν/αν το δοκιμασεις!!!
ευχαριστω για τα περαστικα....τις εχω αναγκη αυτες τις ευχες γιατι φετος εχουμε τρελαθει με τις ιωσεις!!!!
φιλια πολλα!
Απο τα μικάτα μου εχω φιλικες σχέσεις με τις γαρίδες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραιο το πιάτο σου today.
Εχω αρχισει, που λες, κανα δυό μέρες διατροφη, μου ρθε κουτί η συνταγη σου!
Καλημέρες & Περαστικά σας!
ομορφοκοριτσο διατροφηακοω....αχ να δω και γω ποτε θα ξεκινησω!!!
Διαγραφήη συνταγη ειναι πανευκολη και υγιεινη αρα βουρ στην κουζινα "ελααααα μπιουτη παμεεεεε"(η προπονηση που λεγαμε,αχαχα)
Φιλια και ευχαριστω για τα περαστικα...πολυ ιωση βρε παιδι μου!!!
Δεν εχεις αναγκη... εισαι κορμι θανατηφορο εσυ!!!
ΔιαγραφήΑσε που εχει το μαπελόφυλλο και ειναι σαν ντολμαδακι+γαριδα... δύο σε ένα νοικοκυρεμένα χα χα.
Και εδω οι μισοι γνωστοι μου ειναι με ίωση! Ευτυχώς την περασα ελαφρά του λόγου μου πριν 3 βδομαδες.
...και αμπελόφυλλο.
ΔιαγραφήΜα τι γραφω.
Ειχα πάει σημερα στον οφθαλμίατρο και μου εριξε αυτο το κολλύριο που θολώνει το μάτι και ακόμη δεν βλέπω καθαρά χα χα.
αχαχαχαχ!!!αντε εσυ εχεις και μια δικαιολογια το κολλυριο....εγω που συνηθως γραφω αλλα ντ αλλων χωρις κανενα αλλοθι για συμπαρασταση τι να κανω....απο το πολυ το greekglish ξεχασα τα greek!!!
ΔιαγραφήAπό μικρό παιδί κυνηγάω .....τις γαρίδες, θυμάμαι να αγοράζει για μένα λίγες η μητέρα μου και να τις τηγανίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου σήμερα είναι τόσο διαφορετική και ωραία που θα την περοιποιηθώ σίγουρα!!! Φιλάκια.
ααα ακριβως το ιδιο εκανε και η δικη μου μαμα!
ΔιαγραφήΠραγματικα δεν περιμενα να δω τοσους πολλους φανς της γαριδας!!!!
πολλα φιλια μαχη και καλο σουκου!!!!
This is such a fun read! Great images also. Happy Friday dear! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήxoxo;
STYLEFORMANKIND.COM
** Facebook / Bloglovin **
Thank you thank you!!i really appreciate it!!!
Διαγραφήkisses dear,have a wonderful weekend!!!
Παίζει να είναι η καλύτερη συνταγή σου ως τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαλε αλλά μια δόση, παίρνω το τσίπουρο κι έρχομαι!
Ελα Χρυσα σε περιμενω,το τσιπουρο χωρις γλυκανισο εεεε?!!!!Ελα γρηγορα ομως γιατι ειμαι πολυ χαρουμενη για το σχολιο σου και θελω να το γλεντησω!!!!!
Διαγραφήσε ευχαριστωω χρυσα μου!!!!
καλο σουκου και φιλακια!!!
Ενδιαφέρον ακούγεται. Κι εγώ τις λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σαι καλα κικη μου!!!!
Διαγραφήκαι εσυ λοιπον στους γαριδοφανς!!!
καλο σουκου!!!!!
Οι γαρίδες μου αρέσουν πολύ. Ωραία η δοκιμη με το αμπελόφυλλο και την αρωματικη σαλτσούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου αριαδνη μου!!!
Διαγραφήχαιρομαι που σου αρεσαν πι γαριδουλεεεες!!!
Φιλια!!!
Πολύ καλή συνταγή! Αγαπάμε γαρίδες!! Είμαστε φίλοι της γαρίδας!!! Σίγουρα θα δοκιμαστούν Κικίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιλια σε ευχαριστω πολυ!!!
ΔιαγραφήΕυχομαι αν τις δοκιμασεις να σου αφησουν τις καλυτερες εντυπωσεις!!!
Φιλια πολλα!!!
Πολύ νόστιμη συνταγή φαίνεται! Εγώ εδώ δεν μπορώ να βρω αμπελόφυλλα... ή τουλάχιστόν δεν ξέρω πού (αν) τα πουλάνε...σκέφτεσαι καμιά εναλλακτική_ ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργια μου τα πουλανε σε σουπερ μαρκετ, σε βαζακια, εχει παρα πολλα μεσα το καθε βαζακκι
Διαγραφή, ειμαι σιγουρη οτι αν ρωτησεις στο σουπερ μαρκετ που πηγαινες θα σου πουν! Παρ ολα αυτα φυσικα κ σου εχω εναλλακτική, μαρουλακι!!!! Παρε μερικα φυλλα μαρουλιου και ζεματισε τα για 2-3 λεπτα!!!!
Πολλα φιλιααα!!!!!!!
γεια σου Κική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή κι εγώ είμαι πολύ φίλη με τις γαρίδες, την συνταγή σου την αγάπησα!!
φαίνονται πολύ νόστιμες!
Εβη μου αφου αγαπας γαριδες ειμαι σιγουρη οτι θα σου αρεσει η συνταγη!!!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα και σε ευχαριστωωωωωω