welcome to kikis kitchen

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ


Αγαπητέ.......Λουκάκο,

καλώς ήρθες στην κουζίνα μου!
Το βιβλίο σου "ψωμί και αλάτι" μου έκανε εντύπωση από την πρώτο ξεφύλλισμα.Με βάζεις τώρα σε μια τελείως διαφορετική "μαγειρική διαδικασία"και φιλοσοφία.Ο Jamie μου έμαθε πως να μαγειρεύω γρήγορα και εύκολα,ιδιαίτερα πιάτα.Εσύ είσαι πιο πολύ της λεπτομέρειας,η φράση "ας φτιάξουμε κάτι γρήγορα"δεν υπάρχει από όσο κατάλαβα στη φιλοσοφία του συγκεκριμένου σου βιβλίου.Έκανα την αρχή με τον jamie και έμαθα πως να λειτουργώ με άγνωστα υλικά,πως να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου,πως να διαχειρίζομαι την κουζίνα μου.Έχω την εντύπωση πως η "συνύπαρξη" μαζί σου στην κουζίνα θα είναι ένα βήμα πιο μέσα,θα μου μάθεις τεχνικές και μαγειρικές σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.
Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα λίγο με την πρώτη συνταγή γιατί έπρεπε να οργανώσω κάποια πράγματα από πιο πριν πράγμα που δεν το έκανα με τον Jamie.Με τον Jamie ξεκινούσα στις 8 να μαγειρεύω και μέχρι τις 9 είχαμε φάει κιόλας.Με σένα μπορεί να ξεκινήσω στις 8 για να φάω την επόμενη  μέρα καθώς πολλές από τις συνταγές σου θέλουν κάποιες  χρονοβόρες παρασκευές (ζωμός κοτόπουλο,λεμόνι κονφί κ.α).
Επέλεξα λοιπόν να ξεκινήσω με γαριδομακαρονάδα σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι στο σπίτι στη θάλασσα παρέα με δυο αγαπημένους φίλους-κουμπάρους και τα δυο τους παιδάκια.Όλα καλά πήγανε νομίζω.Όποιος έχει στο μυαλό του "να φτιάξω μια μακαρονάδα στα γρήγορα" να μην κάνει ΠΟΤΕ αυτή τη συνταγή.Είναι μια μακαρονάδα που θέλει το χρόνο της αλλά τον δικαιούται κιόλας γιατί το αποτέλεσμα ανταμείβει όλη την προσπάθεια.Τα λέμε...
Α θέλω να σου ξανά πω Γιάννη ότι θα επιστρέφω στον Jamie,μην το πάρεις προσωπικά...

Η ετυμηγορία του Άσημου κοινού

Το "κουμπαροζεύγος",τους άρεσε πολύ,ήταν πολύ γευστική και όπως έπρεπε στο αλάτι και σε όλα της.Θα την έτρωγαν ευχαρίστως ξανά και ξανά.
Ο "Γιώργης" ο πεντάχρονος, έτρωγε τα μακαρόνια μέσα από την πιατέλα και κατέβαζε τις γαρίδες δυο δυο....χμμμ μάλλον του άρεσαν πολύ.
Ο γνωστός σε όλους πλέον  "Λακωνικός" έμεινε καθ όλα ευχαριστημένος,ήταν μια μακαρονάδα επιπέδου εστιατορίου... αν και δεν έφαγε μεγάλη ποσότητα από τα μακαρόνια γιατί προτίμησε της πιπεριές και τις ντομάτες φούρνου.
Τέλος ο γιόκας μου δεν έφαγε αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν  η ανορεξία προερχόταν από την ζέστη που τον χτύπησε κατακούτελα ή από την μακαρονάδα.

Όσο ζω μαθαίνω


Σοτάρισμα τα τσόφλια των γαρίδων...πραγματικά δίνουν πολύ γεύση

Αλλαγή σχεδίων 

έβαλα κολοκυθάκι αλλά δεν το σοτάρισα....το ξέχασα!


Φάτε μάτια ψάρια





LETS DO IT

Υλικά


για την σάλτσα τομάτα γαρίδα
20γρ ελαιόλαδο
100γρ κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
300γρ κελύφη γαρίδας
1000 τομάτα ολόκληρη από γαρίδα

για το πιάτο
400γρ ταλιατέλες
8 γαρίδες Νο1
350γρ σάλτσα τομάτα γαρίδα
100γρ λευκό κρασί
100γρ τομάτα ψητή
40γρ κρεμμύδι 
70γρ κολοκύθι
5γρ σκορδόλαδο
50γρ βούτυρο
20γρ παρμεζάνα 
βασιλικό - μαιντανό

επί το έργον
(ακολουθήστε τη σειρά που σας λέω εγώ αλλιώς θα χάσετε τη μπάλα)

-καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά(πανεύκολο είναι)
-κρατάμε τα τσόφλια
-ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα τσόφλια γαρίδας μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα
-προσθέτουμε το κρεμμύδι
-προσθέτουμε την ντομάτα
-φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά
-προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη
-βράζουμε για μια ώρα
-σουρώνουμε τη σάλτσα σε σήτα πιέζοντας ώστε να περάσουν τα περισσότερα υγρά(φανταστείτε ότι εγώ την πέρασα από σουρωτήρι του τσαγιού)

- ζεσταίνουμε ένα μικρό σκεύος σε μέτρια προς προς χαμηλή φωτιά
-προσθέτουμε ελαιόλαδο και το κρεμμύδι
-αλατίζουμε και ιδρώνουμε χωρίς να πάρει χρώμα μέχρι να μαλακώσει
-τα αφήνουμε στην άκρη

-κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις στρώνουμε σε ένα ταψί με αλάτι ζάχαρη σκόρδο και ελαιόλαδο στους 120 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να συρρικνωθούν λιγάκι

-στο ίδιο τηγάνι(δεν είμαστε για να πλένουμε συνέχεια,έλεος) προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια που έχουμε κόψει σε στικς
-τα αφήνουμε στην άκρη και αυτά

-σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα
-σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί καλά
-προσθέτουμε την σάλτσα γαρίδας που φτιάξαμε
-τις ψητές ντομάτες που φτιάξαμε
-το κρεμμύδι που φτιάξαμε
-το κολοκύθι που φτιάξαμε
-αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 2 λεπτά
-βγάζουμε τις γαρίδες
-προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα τις ταλιατέλες μέχρι να μαγειρευτούν οι ταλιατέλες και να σωθούν όλα τα υγρά(αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα)
-προσθέτουμε σκορδόλαδο  βούτυρο και ανακατεύουμε
-τα βάζουμε σε πιατέλα και τρίβουμε από πάνω παρμεζάνα, βασιλικό και φυσικά τις γαρίδες!

THATS ALL






6 σχόλια:

  1. Επιτελους...να και μια σοβαρη συνταγη απο εναν σοβαρο ανθρωπο...ο jamie αν εκανε τη συνταγη θα εριχνε και δυο κιλα κολιανδρο μεσα....ετσι γιατι τα βρηκε μπροστα του...ο σοφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααχαχαχαχαχα!!!!Λιγα λογια για τον Jamie γιατι τον αγαπω!!!!ο σοφος αγαπαει Λουκακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σοφος οντας σοφος δεν αγαπαει κανεναν...αλλα τι ακριβως συγκρινουμε? Chateau Margaux με το κρασι της παρεας? (καλα οκ..υπερβαλω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ε οχι και το κρασι της παρεας ο Jamie μου!!!!!αααααχαχαχα!!!!!Ο σοφος δηλαδη οντας σοφας δεν αγαπαει ουτε τα αντερα του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xaxaxaxaxa ola ta lefta o sofos xaxaxa kala ta leei re kiki o jamies an k poli agapitos oti na nai eina mpainei sto mpaxtse kovi radikia maroulia kai oti allo vrei ta anakateuei rixnei kai 3 kila koliandro kai etoimo to piato!den leo exo faei nostima fagita apo tis sintages tou alla den einai epipedou loukakou k auto to kolima me ton koliandro akoma den mporo na to katalavo!anatrixiasa k mono pou to skeftika xaxaxax


    lixouda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λιγα λογια για τον jamie γιατι ειναι φίλος μου και οπως πολυ καλα ξερεις εσυ (από πρωτο χερι)....δεν σηκωνω πολλα πολλα για τους φιλους μου!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε