welcome to kikis kitchen

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΚΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ




Αγαπητέ Μπουρνταιν,


καλή χρονιά και καλά Χριστούγεννα!Μην αναρωτιέσαι σωστά τα λέω,πέρασε ο δεκαπενταύγουστος  πέρασαν οι διακοπουλες άρα μετράμε αντίστροφα για τον Άγιο-Βασίλη.
Την τελευταία εβδομάδα της άδειας μου την πέρασα στο σπίτι στη θάλασσα ή αλλιώς στο "κέντρο διερχομένων", άλλος ερχότανε άλλος έφευγε...αφού σηκωνόμουν το πρωί με μια αγωνία "για να δούμε ποιος κοιμήθηκε εδώ απόψε,με ποιον θα πιω το πρωινό μου καφεδάκι"...οκ υπερβάλλω λίγο αλλά είχε πλάκα.
Τι μαγειρεύουμε λοιπόν-εκτός από μακαρόνια- όταν θέλουμε να ικανοποιήσουμε μια ευρεία γκάμα γευστικών γούστων,να ικανοποιηθεί το τρίχρονο αλλά και το 40χρονο;Σωστά,το βρήκες,κοτοπουλακι.Όπως λες και εσύ φίλε Άντονι αν θες να δεις πόσο καλός είναι ένας σεφ πέτα του ένα κοτόπουλο και πές του μαγείρεψε το και αν μαγειρέψουν 100 σεφ κοτόπουλο στο τέλος θα έχουμε 100 διαφορετικές συνταγές.
Η συγκεκριμένη συνταγή για τη δική μου διατροφική κουλτούρα,μυρίζει μανούλα.Γευστικά είναι το κλασικό κοκκινιστό κοτόπουλου που κάνει η Μάνατζερ μου,στην εκτέλεση υπάρχουν διαφορές..Απόλυτα νόστιμο και γευστικό,είναι ένα καλομαγειρεμένο οικογενειακό φαγητό.
Για τις πατατούλες δεν θα πω και πολλά γιατί δεν τρελάθηκα κιόλας.Συγνώμη  Άντονι αλλά όλη αυτή η διαδικασία με το αλάτι κτλ δεν νομίζω ότι άξιζε τον κόπο κρίνοντας γευστικά  το τελικό αποτέλεσμα.
Τα λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου κοινού

Πριν σας παραθέσω την κριτική πρέπει να πω ότι όλοι συμφωνήσαμε,ακόμα και η ίδια η Μάνατζερ,ότι τό φαγητό ήταν σαν της μανούλας και για αυτό το λόγο δεν το αποθεώσαμε από την άποψη της πρωτοτυπίας  καθώς ήταν μια συνηθισμένη γεύση για όλους μας.
Επίσης όλοι συμφωνήσαμε ότι οι πατάτες ήταν λύσσα και ότι δεν άξιζε η όλη διαδικασία για το αποτέλεσμα.Δηλαδή ήταν σαν βραστές πατάτες πολύ αλμυρές.
Ο Σαρκοφάγος:πολύ ωραίο και καλά μαγειρεμένο το κοτόπουλου,είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό φαγητό.Απόλυτα μεσογειακή  γεύση.
Η Μαμ:λέει"γενικά δεν μου αρέσει το κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα αλλά παρ όλα αυτά είναι νόστιμο,χωρίς πολύ λάδι,τρυφερό" και το σχόλιο όλων ήταν "κάτσε ρε Δήμητρα δηλαδή αν σου άρεσε θα έτρωγες και εμάς?!"Βούτηξε μέχρι και την τελευταία σταγόνα σάλτσας της πιατέλας με το ψωμάκι της.
Ο Λακωνικός:δεν είπε πολλά(τι πρωτότυπο!)αλλά  νομίζω ότι πραγματικά του άρεσε πολύ.
Η Μάνατζερ:" ωραίο και νόστιμο σαν το δικό μου"
Τα μικρούτσικα αγοράκια μας έφαγαν αρκετουτσικα κοτοπουλάκι με σαλτσούλα και μπουκίτσες ψωμάκι και ήπιαν και νεράκι και έκαναν νανακια.
Η Μέλη που στάζει μέλι:είναι νέα είσοδος στην κατηγορία των δοκιμαστών.Είναι η καλή γειτόνισσα που έχει πάντα έναν καλό λόγο.Της έστειλα ένα πιάτο.Είπε ότι της άρεσε που ήταν ζουμερό και θέλει οπωσδήποτε τη συνταγή.Για τις πατάτες δεν είπε τίποτα(τι να έλεγε η γυναίκα,έχω πίεση και απαγορεύεται το αλάτι;!)


Όσο ζω μαθαίνω


Ρόδισα το κοτόπουλο από την πλευρά της πέτσας και έγινε τραγανό παρ όλο που ήταν μαγειρευτό.

Αλλαγή σχεδίων

Αντι να αφήσω το κοτόπουλο 25 λεπτά να μαγειρευτεί το άφησα περίπου  1 ώρα


 Φάτε μάτια ψάρια





















lets do it


Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στα 8
αλάτι και μαύρο πιπέρι
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι(καγιέν)
2 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
2 κόκκινες πιπεριές φλάσκιες  κομμένες ζιλιέν(αυτό  μου το έμαθε ο Λουκάκος,ζιλιέν = κομμένες σε λωρίδες σαν σπιρτόξυλα)
2 πράσινες πιπεριές φλάσκιες κομμένες ζιλιέν
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
450γρ  ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια κονσέρβα
1/2 φλ  λευκό  κρασί
1/2φλ νερό
1/2 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή 1/2 φλ φρέσκο ζωμό
τα φύλλα από 3κλαράκια μαϊντανό

επί το έργον
-καρύκευσε  το κοτόπουλο παντού  (αλάτι   πιπέρι   καγιέν)
-ζέστανε μια μεγάλη κατσαρόλα  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
-όταν κάψει  το λάδι πρόσθεσε  το βουτηρο
-όταν το βούτυρο  κατακαθίσει πρόσθεσε  το κοτόπουλο με την πέτσα προς  τα κάτω και ρόδισε  το μόνο από τη μια πλευρά
-βγάλε  το κοτόπουλο  στην άκρη σε ένα πιάτο
-χαμήλωσε  τη φωτιά και πρόσθεσε τις πιπεριές και  το κρεμμύδι και  μαγείρεψε  για  κανα 10λεπτο μέχρι να μαλακώσουν
-πρόσθεσε  τις ντομάτες,μαγείρεψε   μέχρι να  μείνουν  τα μισά υγρά
-πρόσθεσε   το  κρασί και ανακάτεψε καλά,μαγείρεψε μέχρι να μείνει το μισό κρασί
-πρόσθεσε  το νερό και  τον κύβο
-ξανά βάλε το κοτόπουλο  στην κατσαρόλα μαζί  με τα  ζουμάκια που μαζεύτηκαν  στο πιάτο
-σκέπασε  με καπάκι και αστο για 25 λεπτά(εγώ το άφησα σχεδόν 50 λεπτά)


Για τις πατάτες

υλικά
ασπράδια από 2 αβγά
450 γρ χοντρό αλάτι
4 πατάτες χωρίς  φλούδα

 επί το έργον
-προθερμαίνουμε  το φούρο στους 200
-χτυπάμε  τα ασπράδια  να  γίνει μια καλή μαρέγκα
-προσθέτουμε  το αλάτι και ανακατεύουμε  καλά
-βάζουμε  τις πατάτες  σε ένα  ταψάκι (να είναι στιμογμένες)
-ρίχνουμε τον χυλό πάνωαπό τις πατάτες
-ψήνουμε για 1 ώρα
-σπάμε την κρούστα και βγάζουμε τις πατάτες


THATS ALL
-
-

8 σχόλια:

  1. τελειο το κοτοπουλο και ασφαλης επιλογη!!! μπραβο που πετυχες ιδια γευση με της μαμας γτ τα μαμαδιστικα φαγητα ειναι παραδεισος!!! λιγες φορες πετυχαινουμε την γευση της μαμας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω αναστασια!!!Για αλλη μια φορα θα συμφωνησωμαζι σου γιατι τελικα μανα ειναι μονο μια!!!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο φαγάκι! Και οι πατάτες φαίνονται διαφορετικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κική μου!!!
    Πολύ νόστιμο πρέπει να έγινε το κοτοπουλάκι! Γεια στα χέρια σου!!!
    Όσο για τις πατάτες για να είμαι ειλικρινής έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες! Προσωπικά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος δεν μου αρέσει ούτε για πατατούλες, ούτε για ψάρια αλλά ούτε και για κοτόπουλο!
    Πολλά φιλιά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κικη μου!!!!!!
      Πραγματικά νοστιμότατο το κοτοπουλακι!!!!Ναι μωρε....αυτη η κρουστα αλατιου τελικα ειναι μόνο για το θεαθηναι!!!φιλια!!!!!

      Διαγραφή
  4. Με αλλα λογια "πατατα" οι πατατες, αλλα το κοτοπουλο ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ.Εγω το μονο που στεναχωριεμαι ειναι που δεν εφαγα το φο φιλε με κοκκινο κρασι.Γιατιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!! ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε