Αγαπητέ Μπουρνταιν,
εδώ και πολύ καιρό με "παρακαλάς" να φτιάξω κανένα γλυκάκι σου..Μην το πάρεις προσωπικά γιατί σκέψου ότι και ο Jamie Oliver και ο Γιαννης Λουκάκος πέρασαν από την κουζίνα μου αλλά γλυκό γιοκ.
Από τη στιγμή που μπήκα στην "κοινωνία" των foodblogs(6 μήνες περίπου) έκανα Άντονι μου πολλούς BlogoFriends.Δεν είναι Friends με την κανονικη σημασία της λέξης είναι κάπως διαφορετικά.Πάντα θεωρούσα ότι όλα αυτά μεταξύ αγνώστων είναι υπερβολικά και πολλές φορές υποκριτικά.Ελα όμως που πραγματικά περιμένω πως και πως πότε θα ανεβάσει ανάρτηση η Τάσα και πότε θα μαγειρέψει η Κική,αλλά και η άλλη η Κική,και η Μαρία,η Πέπη,αλλά και η Ζαμπία,και η Μάρθα και η Αριάδνη ,αλλά και η ανατρεπτική beauty(και πολλοί άλλοι),έλα που με τα "γραμμένα" τους έχω γελάσει και χαλαρώσει αρκετές φορές!
Τώρα Άντονι εύλογα σκέφτεσαι εσύ,"και μένα τι με νοιάζει ρε κοπέλα μου".Μα θέλω να σου εξηγήσω για ποιο λόγο διάλεξα να κάνω το πρώτο μου γλυκό στο Kikitchen.Την προηγούμενη εβδομάδα βλέπω την tantekiki.blogspot.gr με σάμαλι,
την www.kitchenstori.es/ με τιραμισού,
την marthaskitchenette.blogspot.gr με...μελομακάρονα,
το cookandfeed.blogspot.gr με το σοκολατένιο γλυκάκι,
την pepiskitchen.blogspot.gr/ σοκολατένιο κέικ,
την chefkang.blogspot.gr/ με τα πιπεράτα μπισκότα,
την sundayspoon.blogspot.gr/ με τα ροζ γλυκά ποπ κορν,
την www.dolmadaki.gr/ με εκείνα τα ζαχαρένια ζυμαρένια από την Πράγα
και πολλά άλλα που δεν θα κάτσω τώρα να στα πω γιατί θα βαρεθείς.Όντας νεοφερμένη στην blogoσφαιρα,λέω δεν μπορεί,κάποια συνωμοσία θα υπάρχει, κάτι γίνεται,πρέπει να συμβαδίσω με το ρεύμα,θα κάνω γλυκό.Τα λέμε...
Η ετυμηγορία του άσημου κοινού
Ο Λακωνικός το ευχαριστήθηκε.Του αρέσουν γενικά οι μηλόπιτες που δεν έχουν πολύ ψωμί(πολύ ψωμί εννοεί τη βάση του γλυκού).Την τίμησε δεόντως αν και μετά έπαθε γαστρεντερίτιδα και αυτός....όχι φυσικά εξαιτίας της τάρτας...ελπίζω.
Η Μάνατζερ με την συγκεκριμένη τάρτα έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν της,τότε που ήταν στη Γερμανία μετανάστρια.Της θύμισε λέει πολύ τα γλυκά της Γερμανίας.Πολύ γευστικό και ανάλαφρο γλυκό.Η βάση της τάρτας εξαιρετική
Η κυρία γειτόνισσα.Είναι φίλη της μάνατζερ και είχα την τιμή να το δοκιμάσει μαζί με τον απογευματινό καφέ.Ξετρελάθηκε με την κρέμα και τόνισε ότι πιο πολύ ενθουσιάστηκε με το άγλυκο του γλυκού καθώς η τάρτα δεν ήταν πολύ γλυκιά.
Τα βλαστάρια μου δοκίμασαν τους άρεσε αλλά έμειναν στην δοκιμή...άντε και κανα δυο πιρουνιές ακόμα γιατί παρα είχαν φάει γλυκά εκείνη τη μέρα.
Ο πάτερ φαμίλιας έφαγε και του άρεσε και μάλιστα ζήτησε από μόνος του ένα κομμάτι την επόμενη μέρα.
Όσο ζω μαθαίνω
Έβαλα την κρέμα στον φούρνο σε ρευστή μορφή και έγινε κανονική κρέμα!!!
Μήλα γκολντεν: Η ποικιλία αυτή, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κοινού μήλου, εκτός από το χρώμα του που είναι χρυσοκίντρινο (εξού και η ονομασία του) και την έντονα αρωματική, γλυκιά γεύση του.
Αλλαγή σχεδίων
Αντί για μήλα γκόλντεν έβαλα τα μήλα που μου έφερε ο σύζυγος,που του τα έδωσε μια καλή κυρία από το χωριό γιατί τον συμπαθεί.
Φάτε μάτια ψάρια
Lets do it
Υλικά για την βάση της τάρτας
250γρ μαλακό αλεύρι
1/2 φλ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 αβγό
1/2 φλ ζάχαρη
1 βανίλια
Υλικά για την τάρτα
1 φουρνισμένη βάση τάρτας 26 εκ
3 κουτ της σούπας βούτυρο
75γρ ζάχαρη
4 μήλα γκόλντεν ξεφλουδισμένα χωρίς το κεντρικό τμήμα κομμένα σε φέτεςτου 1 εκ(μην τρελαίνεστε βάλτε ότι μήλα θέλετε)
4 αβγά
1/2δλ γάλα,110ml
1/2 φλ κρέμα γάλακτος(110 ml)
1 βανίλια
επί το έργον
για την τάρτα
-κοσκίνισε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ
-κόψε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και πρόσθεσε το στο αλεύρι
-ανακάτεψε γρήγορα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα(βασικά αν δεν βάλεις χέρι δεν γίνεται)
-φτιάξε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίξε το αβγό τη ζάχαρη και την βανίλια
-ζύμωσε ελαφρά για λίγη ώρα και μη σε πειράζει που η ζύμη σου είναι κομματάκια κομματάκια
-δημιούργησε με τη ζύμη μια μπάλα και βάλτην σε μεμβράνη
-βάλε στο ψυγείο για μια ώρα
-βγάλε από το ψυγείο και από τη μεμβράνη και ακούμπησε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια
-με την παλάμη σου,με ελαφριές κινήσεις άπλωσε την κυκλικά
-πάρε τον αλευρωμένο πλάστη και άνοιξε τόσο όσο είναι το ταψάκι σου
και στο σημείο αυτό λέει ο σεφ :
-όταν είσαι έτοιμος να μετακινήσεις τη ζύμη στο ταψάκι δίπλωσε τη ζύμη στη μέση και με τη βοήθεια του πλάστη τοποθέτησε την στο ταψί.
και στο σημείο αυτό λέω εγώ:
-επειδή κατά καιρούς έχω κάνει αρκετές βάσεις για τάρτες δηλώνω ευθαρσώς ότι ουδέποτε δεν μπόρεσα να μετακινήσω την απλωμένη ζύμη ακαίρεα και αλώβητη στο ταψί.Έτσι το πήρα απόφαση και κάνω παζλ.Δηλαδή αφού ανοίξω τη ζύμη με τον πλάστη μετά κόβω κομμάτια-κομμάτια με το χέρι μου και τα συναρμολογώ μέσα στο ταψί.Η ζύμη είναι τόσο βουτυρένια που η "συγκόλληση" του παζλ γίνεται εύκολα και όμορφα
-τρυπάμε τη ζύμη με τη μύτη του πιρουνιού σε διάφορα σημεία
-φουρνίζουμε μέχρι να κοκκινίσει στους 180
Αφού έχουμε έτοιμη λοιπόν τη βάση ξεκινάμε το γλυκό
-προθαίρμανε τον φούρνο στους 150
-βάλε στο ταψί λαδόχαρτο και άπλωσε μια κουτ στης σούπας βούτυρο
-πασπάλισε μια κουτ σούπας ζάχαρη
-στρώσε τα μήλα
-ξανά πασπάλισε με μια κουτ σούπας ζάχαρη
-ψήσε για 40 λεπτά
-βγάλτα και άφησε να κρυώσουν
-βάλε τα αβγά και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακάτεψε
-ρίξε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι
-μόλις βράσουν βγάλτο από τη φωτιά
- πρόσθεσε πολύ αργά το μείγμα αυτό μέσα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια,στην αρχή κουταλιά κουταλιά
-ανακάτεψε δυνατά μέχρι να ενσωματωθούν (δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να δέσει,πρέπει να είναι σε πολύ ρευστή μορφή
-στρώσε πάνω στη βάση τάρτας τα μήλα
-τράβηξε έξω τη σχάρα του φούρνου και βάλε πάνω την τάρτα
-με προσοχή ρίξε το νερουλό μείγμα κρέμας στην τάρτα
-γέμισε μέχρι επάνω χωρίς όμως να ξεχειλίσει
-σπρώξε προσεκτικά την τάρτα στο φούρνο
-ψήσε σε προθερμασμένο 180 βαθμούς για 25 λεπτά
-άφησε να κρυώσει πρωτού σερβίρεις.
THATS ALL
-
καλοριζικη η νεα ενοτητα με τα γλυκα!!! χαρα ο αντωνακης!!!! δεν εχει παραπονα ο μπουρντεν τον τιμας δεοντως και με το παραπανω!!! ευχαριστω για τα καλα λογια σου!!!! :) η ταρτα εννοειτε εφυγε αποθηκευση και θα τιμηθει δεοντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα ντολμαδακι!!!...Οσο για τα καλα λογια...ετσι τα λεω βρε, για να σας καλοπιασω...:p αχαχαχ!!!!!!
Διαγραφήφιλια!!!
Kikikitchen μας σε ξεμυαλίσαμε και θα το φέρουμε βάρος στη συνείδησή μας... εγώ όχι! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς πληθωρική ύπαρξη λατρεύω το μπλογγοαλισβερίσι κι αν είναι από τη μεριά του φαγητού αλλά κι ενός καλού πνευματώδους κειμένου τότε είναι η καλύτερή μου!
Κική, χάρηκα που βρεθήκαμε, που είσαι τόσο απλόχερη στο μυαλό και στη διάθεση διότι από τάρτα δεν βλέπω να τρώγω... την εξόντωσε το Κονκλάβιο!
Κίσις & θενκς!
Ζ.
Υπεροχη Ζαμπια ποσο απολαμβανω τα "γραμμενα" σου...αλλα και τα φαγητα σου βεβαιως βεβαιως!!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστω για τα καλα σου λογια!!! keep cooking λοιπον!!!!!!!!!φιλιαααααα!!!!!
Αναμένουμε και τα υπόλοιπα γλυκάκια σου!!!!!!!!! Αυτη η ταρτα φαίνεται τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα
Φιλιά :)
Γεια σου Αριαδνη!!!
ΔιαγραφήΓενικα ειμαι του "αλμυρου" και οχι του γλυκου....χμμμμ λες να τογυρισω?!?!!!
Φιλια πολλα!!!!
Τρέλα η τάρτα! Νομίζω ότι έκανες πολύ καλή αρχή. Αναμένουμε και ανάλογη συνέχεια λοιπόν! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την αναφορά! Χαίρομαι που σου άρεσε το ροζουλί ποπκορν για girly καταστάσεις και όχι μόνο!
Φιλιά!
Γεια σου sundayspoon!!!!!
ΔιαγραφήΤρελαινομαι για girly καταστασεις....αν και δεν εχω και πολλα περιθωρια πλεον....δυο γιους....μπαλες...αυτοκινητακια....μπλε...πρασινο και στο τσακιρ κεφι κιτρινο!!!!!
Φιλια πολλα!!!
Εγώ που είμαι του γλυκού, πολύ θα την εκτιμήσω την τάρτα σου! Καταγράφεται φυσικά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την αναφορά και όλα τα γλυκά λογάκια! Μουτς
Γεια σου γλυκια mia maria με το υπεροχο relish σου που με ξετρελανε!!!!
Διαγραφήkeep cooking!!!!!φιλια!!!!
Αμα σου πω οτι πήρα ταρτιέρα στις εκπτώσεις και δεν την εχω εγκαινιασει... θα φτιάξω την τάρτα σου με την πρώτη ευκαιρία
ΑπάντησηΔιαγραφήκαθ οτι μου φανηκε μπάνικη, και μου αρεσουν τα αγλυκα γλυκά!
Καλή και γλυκιά εβδομάς να έχεις :)
Ερωτηση... το 1/2 δλ γάλα τι ειναι ακριβως?
ΔιαγραφήΑχ αυτο με τα φλ. με παιδευει
δεν μπορει να μεταφραστει σε γρ. για μας τις αρχάριες?
Ομορφη Beauty καλημερα!
ΔιαγραφήΛοιπον "απαιτω" να εγκαινιασεις την ταρτιερα σου με το μπανικο μπουρνταινογλυκο!!!!!
Το 1/2 φλ υπολογισε οτι ειναι 110ml,γραφω τις δοσολογιες με φλ γιατι νομιζα οτι ετσι ειναι πιο ευκολο,αλλα αφου μου το λες φιλη μου θα γραφω και με γρ!!!!!!!!Γενικα οπου βλεπεις μετρηση που να λεει φλυτζανι εννοειι την νορμαλ κουπα που πινουμε πχ τον νεσκαφε!!!!!
γκουντ λακ μπιουτη!!!!!!!!!
Μα δεν πίνω Νεσκάφε!
Διαγραφήααααχαχαχαχαχαχαχ!!!!!! Θεαααα εισαι!!!!!!
ΔιαγραφήΒασικά δεν είμαι πολύ του καφέ :)
ΔιαγραφήΤην εφτιαξα!!!!
ΔιαγραφήΠολυ μανουροδουλεια όμως αδερφάκι μου.
Ααααα με κανεις τοσο περιφανη, αξια παντα αξια,εισαι σε καλο δρομο...οι πρωτες 187 συνταγες ειναι το δυσκολο....μετα παιρνεις τον αερα!!!!!
ΔιαγραφήΩχ... ουτε τις 87 δεν έχω πιάσει ακόμη :(
ΔιαγραφήΕπισης την ζυμη την απλώσα μέσα στην ταρτιέρα ;)
Διαγραφήααα να τη και η ιδεα....θα το δοκιμασω και γω να το απλωσω και γω μεσα...καλε εσυ εχεις ταλεντο μη μου λες "μανουροδουλειες" και χαζα!!!!!!
ΔιαγραφήAaaa ti orea….glyka san afta mou areosoun paaaara polli kai tha to dokimasw!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήFilakia apo tin agglia!
Layla xx
www.sprinklesofstyle.co.uk
Layla,τι ωραιο ονομα!!!!
ΔιαγραφήΚαλως ηρθες στην κουζινα μου!!!!!
Να το φτιαξεις και να μου πεις τελικα ανσου αρεσε!!!!!
Αχ τι ωραιαη αγγλιααααα!!!Ελπιζω καποιαστιγμη να καταφερω να κανω ενα ταξιδακι προς τα εκει!!!!
φιλια και goodmorning!!!!
Λοιπόν εγώ επειδή έχω τρελή αδυναμία στις τάρτες, και ιδιαιτέρως στις γλυκιές, χαίρομαι πολύ που έρχομαι πρώτη φορά στο blogoσπιτάκι σου για επίσκεψη και έχεις γλυκό, και κυρίως αυτή την υπέροχη κρεμένια ταρτούλα! Να είναι καλά ο Άντονι, κι εσύ να φτιάξεις κι άλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλώς σε βρήκα κι εδώ Κική!
Γεια σου χρυσα με το υπεροχο μπλογκο blissfood σου!!!!
ΔιαγραφήΚαλως ηρθες και στο δικό μου μπλογκοσπιτακι!!
Λοιπον σκεφτομαι το επομενο γλυκο που θα κανω να ειναι παλι ταρτα....σοκολατενια!!!
φιλια πολλα!!!!
Καλημέρα Κική μου!!! Προσωπικά χωρίς φαγητό ζω αλλά χωρίς γλυκό με ...τίποτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου έγινε νοστιμότατη και λαχταριστή!! Ό,τι καλύτερο για το φθινόπωρο!!!
Φιλιά καλημέρας!! :)
Γεια σου κικιτσα,
Διαγραφήγλυκατζου λοιπον και εσυ!!!!!Χαιρομαι που σου αρεσε tante kiki!!!!!!
ΦΙΛΙΑ...ΠΟΛΛΑ....ΚΑΙ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!