welcome to kikis kitchen

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑΡΤΑ ΑΛΣΑΤΙΑΣ



Αγαπητέ Μπουρνταιν,


εδώ και πολύ  καιρό με "παρακαλάς" να φτιάξω  κανένα  γλυκάκι  σου..Μην το πάρεις προσωπικά γιατί σκέψου ότι  και ο Jamie Oliver  και  ο Γιαννης Λουκάκος πέρασαν από την   κουζίνα μου αλλά  γλυκό γιοκ.

Από  τη  στιγμή  που  μπήκα  στην "κοινωνία" των foodblogs(6 μήνες περίπου) έκανα Άντονι μου πολλούς BlogoFriends.Δεν είναι Friends με την κανονικη σημασία της λέξης  είναι κάπως διαφορετικά.Πάντα θεωρούσα ότι όλα  αυτά μεταξύ αγνώστων είναι υπερβολικά και πολλές  φορές υποκριτικά.Ελα όμως που πραγματικά περιμένω πως και πως πότε θα ανεβάσει ανάρτηση η Τάσα και πότε θα μαγειρέψει η Κική,αλλά και η άλλη η Κική,και η Μαρία,η Πέπη,αλλά και η Ζαμπία,και η  Μάρθα και η Αριάδνη ,αλλά και η ανατρεπτική beauty(και πολλοί άλλοι),έλα που με τα "γραμμένα" τους έχω γελάσει και χαλαρώσει αρκετές φορές!
Τώρα Άντονι εύλογα σκέφτεσαι εσύ,"και μένα τι με νοιάζει  ρε κοπέλα μου".Μα θέλω να σου εξηγήσω για ποιο λόγο διάλεξα να κάνω το πρώτο μου γλυκό στο Kikitchen.Την προηγούμενη εβδομάδα βλέπω την tantekiki.blogspot.gr με σάμαλι,
την www.kitchenstori.es/ με τιραμισού,
την marthaskitchenette.blogspot.gr με...μελομακάρονα,
το cookandfeed.blogspot.gr με το σοκολατένιο γλυκάκι,
την pepiskitchen.blogspot.gr/ σοκολατένιο κέικ,
την chefkang.blogspot.gr/ με τα πιπεράτα μπισκότα,
την sundayspoon.blogspot.gr/  με τα ροζ γλυκά ποπ κορν,
την www.dolmadaki.gr/ με εκείνα τα ζαχαρένια ζυμαρένια από την Πράγα
 και πολλά άλλα που δεν θα κάτσω τώρα να στα πω γιατί θα βαρεθείς.Όντας νεοφερμένη στην blogoσφαιρα,λέω δεν μπορεί,κάποια συνωμοσία θα υπάρχει, κάτι γίνεται,πρέπει να συμβαδίσω με το ρεύμα,θα κάνω γλυκό.Τα λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου κοινού

Ο Λακωνικός το ευχαριστήθηκε.Του αρέσουν γενικά οι μηλόπιτες που δεν έχουν πολύ ψωμί(πολύ ψωμί εννοεί τη βάση του γλυκού).Την τίμησε δεόντως αν και μετά έπαθε γαστρεντερίτιδα και αυτός....όχι φυσικά εξαιτίας της τάρτας...ελπίζω.
Η Μάνατζερ με την συγκεκριμένη τάρτα έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν της,τότε που  ήταν στη Γερμανία μετανάστρια.Της θύμισε λέει πολύ τα γλυκά της Γερμανίας.Πολύ γευστικό και ανάλαφρο γλυκό.Η βάση της τάρτας εξαιρετική
Η κυρία γειτόνισσα.Είναι φίλη της μάνατζερ και είχα  την τιμή να το δοκιμάσει μαζί με τον απογευματινό  καφέ.Ξετρελάθηκε με την κρέμα και τόνισε ότι πιο πολύ ενθουσιάστηκε με το άγλυκο του γλυκού καθώς η τάρτα δεν ήταν πολύ γλυκιά.
Τα βλαστάρια μου δοκίμασαν τους άρεσε αλλά έμειναν στην δοκιμή...άντε και  κανα δυο πιρουνιές ακόμα γιατί παρα είχαν φάει γλυκά εκείνη τη μέρα.
Ο πάτερ φαμίλιας έφαγε και του άρεσε και μάλιστα ζήτησε από μόνος του ένα κομμάτι  την επόμενη μέρα.

Όσο ζω μαθαίνω

Έβαλα την κρέμα στον φούρνο σε ρευστή μορφή και έγινε κανονική κρέμα!!!
Μήλα γκολντεν: Η ποικιλία αυτή, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κοινού μήλου, εκτός από το χρώμα του που είναι χρυσοκίντρινο (εξού και η ονομασία του) και την έντονα αρωματική, γλυκιά γεύση του.


Αλλαγή σχεδίων

Αντί για μήλα γκόλντεν έβαλα τα μήλα που μου έφερε  ο σύζυγος,που του τα έδωσε  μια καλή κυρία από το  χωριό γιατί  τον συμπαθεί.

Φάτε μάτια ψάρια



Lets do it

Υλικά για την βάση της τάρτας

250γρ μαλακό αλεύρι
1/2 φλ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 αβγό
1/2 φλ ζάχαρη
1 βανίλια

Υλικά για την τάρτα
 1 φουρνισμένη βάση τάρτας 26 εκ

3 κουτ της σούπας βούτυρο
75γρ ζάχαρη
4 μήλα γκόλντεν ξεφλουδισμένα χωρίς το κεντρικό τμήμα κομμένα σε φέτεςτου 1 εκ(μην τρελαίνεστε βάλτε ότι μήλα θέλετε)
4 αβγά
1/2δλ γάλα,110ml
1/2 φλ κρέμα γάλακτος(110 ml)
1 βανίλια

επί το έργον

για την τάρτα

-κοσκίνισε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ
-κόψε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και πρόσθεσε το στο αλεύρι
-ανακάτεψε γρήγορα  τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα(βασικά αν δεν βάλεις χέρι δεν γίνεται)
-φτιάξε μια λακκούβα στο  αλεύρι και ρίξε το  αβγό τη ζάχαρη  και  την  βανίλια
-ζύμωσε  ελαφρά για λίγη  ώρα και  μη  σε πειράζει που η ζύμη σου είναι  κομματάκια κομματάκια
-δημιούργησε με τη ζύμη μια μπάλα και βάλτην σε μεμβράνη 
-βάλε στο ψυγείο για μια ώρα



-βγάλε από το  ψυγείο  και από τη  μεμβράνη και ακούμπησε τη ζύμη σε  αλευρωμένη επιφάνεια
-με την παλάμη σου,με  ελαφριές κινήσεις άπλωσε την κυκλικά
-πάρε τον  αλευρωμένο πλάστη και άνοιξε  τόσο όσο είναι  το ταψάκι σου
 

και  στο σημείο  αυτό  λέει  ο  σεφ :
-όταν είσαι έτοιμος  να μετακινήσεις τη ζύμη  στο  ταψάκι δίπλωσε τη ζύμη  στη μέση  και  με  τη βοήθεια του πλάστη τοποθέτησε  την στο ταψί.

και  στο  σημείο  αυτό λέω  εγώ:
-επειδή  κατά καιρούς  έχω κάνει  αρκετές βάσεις  για τάρτες δηλώνω  ευθαρσώς  ότι ουδέποτε  δεν μπόρεσα  να μετακινήσω  την απλωμένη  ζύμη  ακαίρεα  και αλώβητη στο  ταψί.Έτσι  το πήρα  απόφαση και κάνω παζλ.Δηλαδή αφού ανοίξω  τη ζύμη  με  τον πλάστη  μετά κόβω κομμάτια-κομμάτια  με  το  χέρι  μου  και  τα  συναρμολογώ  μέσα  στο  ταψί.Η ζύμη  είναι  τόσο  βουτυρένια  που  η "συγκόλληση" του  παζλ  γίνεται  εύκολα  και όμορφα

-τρυπάμε τη  ζύμη  με τη μύτη  του πιρουνιού σε διάφορα σημεία
-φουρνίζουμε μέχρι  να κοκκινίσει  στους 180

Αφού  έχουμε  έτοιμη λοιπόν τη  βάση  ξεκινάμε το  γλυκό


-προθαίρμανε τον φούρνο  στους  150
-βάλε στο ταψί λαδόχαρτο  και άπλωσε  μια κουτ  στης  σούπας  βούτυρο
-πασπάλισε μια κουτ   σούπας  ζάχαρη
-στρώσε τα   μήλα
-ξανά  πασπάλισε με μια κουτ σούπας  ζάχαρη
-ψήσε για 40 λεπτά
-βγάλτα και άφησε  να κρυώσουν


-βάλε τα  αβγά και  την υπόλοιπη ζάχαρη   σε ένα μπολ  και ανακάτεψε
-ρίξε  το  γάλα   και   την κρέμα γάλακτος  και   την  βανίλια  σε  ένα  κατσαρολάκι
-μόλις βράσουν βγάλτο  από  τη φωτιά
- πρόσθεσε  πολύ αργά  το  μείγμα  αυτό μέσα  στο  μπολ  με  τα  αβγά   ανακατεύοντας  συνέχεια,στην   αρχή  κουταλιά   κουταλιά
-ανακάτεψε  δυνατά  μέχρι  να  ενσωματωθούν (δεν  χρειάζεται  και  δεν πρέπει να δέσει,πρέπει να είναι  σε πολύ ρευστή  μορφή

-στρώσε   πάνω στη   βάση    τάρτας   τα μήλα 

-τράβηξε  έξω  τη  σχάρα   του   φούρνου  και  βάλε  πάνω  την τάρτα
-με προσοχή  ρίξε  το νερουλό   μείγμα   κρέμας   στην  τάρτα
-γέμισε  μέχρι  επάνω   χωρίς  όμως  να   ξεχειλίσει
-σπρώξε προσεκτικά    την  τάρτα  στο   φούρνο
-ψήσε   σε προθερμασμένο  180  βαθμούς     για  25  λεπτά
-άφησε  να   κρυώσει πρωτού σερβίρεις.
THATS ALL



-


 

27 σχόλια:

  1. καλοριζικη η νεα ενοτητα με τα γλυκα!!! χαρα ο αντωνακης!!!! δεν εχει παραπονα ο μπουρντεν τον τιμας δεοντως και με το παραπανω!!! ευχαριστω για τα καλα λογια σου!!!! :) η ταρτα εννοειτε εφυγε αποθηκευση και θα τιμηθει δεοντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα ντολμαδακι!!!...Οσο για τα καλα λογια...ετσι τα λεω βρε, για να σας καλοπιασω...:p αχαχαχ!!!!!!
      φιλια!!!

      Διαγραφή
  2. Kikikitchen μας σε ξεμυαλίσαμε και θα το φέρουμε βάρος στη συνείδησή μας... εγώ όχι! :)
    Ως πληθωρική ύπαρξη λατρεύω το μπλογγοαλισβερίσι κι αν είναι από τη μεριά του φαγητού αλλά κι ενός καλού πνευματώδους κειμένου τότε είναι η καλύτερή μου!

    Κική, χάρηκα που βρεθήκαμε, που είσαι τόσο απλόχερη στο μυαλό και στη διάθεση διότι από τάρτα δεν βλέπω να τρώγω... την εξόντωσε το Κονκλάβιο!

    Κίσις & θενκς!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπεροχη Ζαμπια ποσο απολαμβανω τα "γραμμενα" σου...αλλα και τα φαγητα σου βεβαιως βεβαιως!!!!
      Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια!!! keep cooking λοιπον!!!!!!!!!φιλιαααααα!!!!!

      Διαγραφή
  3. Αναμένουμε και τα υπόλοιπα γλυκάκια σου!!!!!!!!! Αυτη η ταρτα φαίνεται τελεια!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αριαδνη!!!
      Γενικα ειμαι του "αλμυρου" και οχι του γλυκου....χμμμμ λες να τογυρισω?!?!!!
      Φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  4. Τρέλα η τάρτα! Νομίζω ότι έκανες πολύ καλή αρχή. Αναμένουμε και ανάλογη συνέχεια λοιπόν! :-)
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Χαίρομαι που σου άρεσε το ροζουλί ποπκορν για girly καταστάσεις και όχι μόνο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου sundayspoon!!!!!
      Τρελαινομαι για girly καταστασεις....αν και δεν εχω και πολλα περιθωρια πλεον....δυο γιους....μπαλες...αυτοκινητακια....μπλε...πρασινο και στο τσακιρ κεφι κιτρινο!!!!!
      Φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  5. Εγώ που είμαι του γλυκού, πολύ θα την εκτιμήσω την τάρτα σου! Καταγράφεται φυσικά :)
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και όλα τα γλυκά λογάκια! Μουτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου γλυκια mia maria με το υπεροχο relish σου που με ξετρελανε!!!!
      keep cooking!!!!!φιλια!!!!

      Διαγραφή
  6. Αμα σου πω οτι πήρα ταρτιέρα στις εκπτώσεις και δεν την εχω εγκαινιασει... θα φτιάξω την τάρτα σου με την πρώτη ευκαιρία
    καθ οτι μου φανηκε μπάνικη, και μου αρεσουν τα αγλυκα γλυκά!
    Καλή και γλυκιά εβδομάς να έχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερωτηση... το 1/2 δλ γάλα τι ειναι ακριβως?
      Αχ αυτο με τα φλ. με παιδευει
      δεν μπορει να μεταφραστει σε γρ. για μας τις αρχάριες?

      Διαγραφή
    2. Ομορφη Beauty καλημερα!
      Λοιπον "απαιτω" να εγκαινιασεις την ταρτιερα σου με το μπανικο μπουρνταινογλυκο!!!!!
      Το 1/2 φλ υπολογισε οτι ειναι 110ml,γραφω τις δοσολογιες με φλ γιατι νομιζα οτι ετσι ειναι πιο ευκολο,αλλα αφου μου το λες φιλη μου θα γραφω και με γρ!!!!!!!!Γενικα οπου βλεπεις μετρηση που να λεει φλυτζανι εννοειι την νορμαλ κουπα που πινουμε πχ τον νεσκαφε!!!!!
      γκουντ λακ μπιουτη!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. ααααχαχαχαχαχαχαχ!!!!!! Θεαααα εισαι!!!!!!

      Διαγραφή
    4. Βασικά δεν είμαι πολύ του καφέ :)

      Διαγραφή
    5. Την εφτιαξα!!!!
      Πολυ μανουροδουλεια όμως αδερφάκι μου.

      Διαγραφή
    6. Ααααα με κανεις τοσο περιφανη, αξια παντα αξια,εισαι σε καλο δρομο...οι πρωτες 187 συνταγες ειναι το δυσκολο....μετα παιρνεις τον αερα!!!!!

      Διαγραφή
    7. Ωχ... ουτε τις 87 δεν έχω πιάσει ακόμη :(

      Διαγραφή
    8. Επισης την ζυμη την απλώσα μέσα στην ταρτιέρα ;)

      Διαγραφή
    9. ααα να τη και η ιδεα....θα το δοκιμασω και γω να το απλωσω και γω μεσα...καλε εσυ εχεις ταλεντο μη μου λες "μανουροδουλειες" και χαζα!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Aaaa ti orea….glyka san afta mou areosoun paaaara polli kai tha to dokimasw!! :)

    Filakia apo tin agglia!

    Layla xx

    www.sprinklesofstyle.co.uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Layla,τι ωραιο ονομα!!!!
      Καλως ηρθες στην κουζινα μου!!!!!
      Να το φτιαξεις και να μου πεις τελικα ανσου αρεσε!!!!!
      Αχ τι ωραιαη αγγλιααααα!!!Ελπιζω καποιαστιγμη να καταφερω να κανω ενα ταξιδακι προς τα εκει!!!!
      φιλια και goodmorning!!!!

      Διαγραφή
  8. Λοιπόν εγώ επειδή έχω τρελή αδυναμία στις τάρτες, και ιδιαιτέρως στις γλυκιές, χαίρομαι πολύ που έρχομαι πρώτη φορά στο blogoσπιτάκι σου για επίσκεψη και έχεις γλυκό, και κυρίως αυτή την υπέροχη κρεμένια ταρτούλα! Να είναι καλά ο Άντονι, κι εσύ να φτιάξεις κι άλλα!
    Φιλιά και καλώς σε βρήκα κι εδώ Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου χρυσα με το υπεροχο μπλογκο blissfood σου!!!!
      Καλως ηρθες και στο δικό μου μπλογκοσπιτακι!!
      Λοιπον σκεφτομαι το επομενο γλυκο που θα κανω να ειναι παλι ταρτα....σοκολατενια!!!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Κική μου!!! Προσωπικά χωρίς φαγητό ζω αλλά χωρίς γλυκό με ...τίποτα!!!!
    Η τάρτα σου έγινε νοστιμότατη και λαχταριστή!! Ό,τι καλύτερο για το φθινόπωρο!!!
    Φιλιά καλημέρας!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κικιτσα,
      γλυκατζου λοιπον και εσυ!!!!!Χαιρομαι που σου αρεσε tante kiki!!!!!!
      ΦΙΛΙΑ...ΠΟΛΛΑ....ΚΑΙ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε