Αγαπητέ Βαγγέλη Δρίσκα,
εκεί που νόμιζα ότι ανακάλυψα την Αμερική βλέπω ότι η Ζαμπία... την ανακάλυψε πρώτη....και γιαυτό είναι η πρώτη που θα καταλάβει τα αισθήματα μου για αυτό το εύκολο απαλό καθαρό και νόστιμο ζυμαράκι!
Το εύκολο το καταλαβαίνεις από μια απλή ανάγνωση των υλικών.Το απαλό το καταλαβαίνεις κατά το ζύμωμα.Το καθαρό το καταλαβαίνεις στο άνοιγμα,δεν χρειάστηκα ούτε γραμμάριο αλευριού για να το ανοίξω και να το βάλω στο ταψί(ξέρεις αυτό που κάνει τρύπες το ζυμάρι...λερώνεται με αλεύρι η μπλούζα/ποδιά...κολλάει στα δάχτυλα και δώστου μπατάκωνε με αλεύρι....δεν υπάρχει!) .Το νόστιμο το διαπιστώνεις φυσικά μετά το ψήσιμο,αυτό το ψωμενιο ψωμάκι που λέω εγώ,καταλαβαίνεις τι εννοώ ε;...και μετά ήρθε η γέμιση.Έρχονται και κάθονται τα λευκά τυράκια από πάνω,ελαφρώς αλμυρά και για να μην "κρυώσουν" ήρθαν και "στρώθηκαν" από πάνω τα ελαφρώς γλυκά καραμελωμένα κρεμμυδάκια.Φοβερή γευστική ισορροπία.Μπράβο βρε Βαγγέλη αλλά έχω μια μικρή παρατήρηση.Στη φωτογραφία που έχεις στο βιβλίο σου, φαίνεται ότι η βάση της πίτσας έχει φουσκώσει αρκετά,τόσο πολύ που έχει σκάσει κιόλας.....μήπως υπερβάλεις ένεκα του θεαθήναι διότι αν κρίνω από το δικό μου και της Ζαμπίας...πίτα η πίτσα! Τα λέμε...
Η ετυμηγορία του άσημου κοινού
Η Μάνατζερ: είχε ακούσει για το ζυμάρι που γίνεται με γιαούρτι αλλά δεν το είχε επιχειρήσει ποτέ..κακό πράγμα η συνήθεια.Ενθουσιάστηκε και ζήτησε να μάθει τα υλικά.Της άρεσε πάρα πολύ και είπε ότι για τα δεδομένα της αυτό είναι μια ωραία ανοιχτή τυρόπιτα παρά πίτσα.Είσαι μανούλα;Έχεις πάντα δίκαιο.
Ο Λακωνικός:Του άρεσε,αλλά τον βάρυναν λίγο τα κρεμμύδια....είπε ότι έφαγε δυο κομμάτια....λέω ειπΕ!
Η Λιχούδα:τα δυο κομμάτια που είχαν μείνει τα κράτησα για να τα τρατάρω στη Λιχούδα την επόμενη μέρα.Το ένα το "αποτέλειωσε" έτσι κρύο,από το ψυγείο και το άλλο το πήρε για το σπίτι.Ξετρελάθηκε,της άρεσε πάρα πολύ.
Όσο ζω μαθαίνω
Γιαούρτι στο ζυμάρι.
Αλλαγή σχεδίων.
Η συνταγή έχει και κουκουνάρι...δεν είχα....δεν έβαλα
Ο σεφ χωρίζει το ζυμάρι στα δυο και κάνει δυο πίτσες μικρές,εγώ έκανα μια μεγάλη.
Φάτε μάτια ψάρια
LETS DO IT
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό(εγώ έβαλα κανονικό)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2κουταλάκι μαγειρική σόδα
για την επιφάνεια
1/2 κιλό κρεμμύδια
200γρ ανθότυρο
200γρ ξινομυζήθρα ή κατίκι(εγώ έβαλα κατίκι)
100γρ μανούρι
4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
ελαιόλαδο
5-6 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι
φρέσκια ή ξερή ρίγανη
επί το έργον
-βάλε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά απαλή ζύμη που δεν κολλάει(αν χρειαστεί πρόσθεσε αλεύρι)
-πλάσε μια μπάλα ,τύλιξε με μεμβράνη και άφησε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
-κόψε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
-ζέστανε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σόταρε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν
-πρόσθεσε το μπαλσάμικο,αλάτισε και χαμήλωσε τη φωτιά
-βράσε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια(εγώ τα άφησα για 10 λεπτά περίπου,αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο νερό)
-άδειασε τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι και άφησε τα να κρυώσουν
-σε ένα μπολ τρίψε όλα τα τυριά
-χώρισε τη ζύμη στα δύο και άνοιξε το καθένα σε ένα δίσκο διαμέτρου 25εκ(εγώ σας είπα έκανα ένα)
-άλειψε την επιφάνεια με λάδι και πασπάλισε με ρίγανη
-στρώσε τα τυριά
-ρίξε από πάνω τα κρεμμύδια
-πασπάλισε με ρίγανη και κουκουνάρι
-ψήσε σε προθερμασμένο στους 220 για 15-20 λεπτά.
THATS ALL.
Πωπωπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη φτιάξω κι αυτή... και θα τη φουσκώσω με άλλα τερτίπια, θέλουν ΔΕΝ θέλουν οι πίτσες... :)
Έσκισε η πίτσα σου Κική!
Θενκςςςςςςςςςς
Ζ.
Εσκισε το ζυμαρακι μας Ζαμπια μου!!!!!!
ΔιαγραφήΑμα την "φουσκωσεις"....ξερεις με τα κολπακια σου,να μου πεις και μενα!!!
φιλια πολλα!!!!
pitsa i pita to thema einai oti perase iperoxa apo ton ouranisko mou k gemise akoma pio iperoxa to stomaxi mou xaxaxa mia poli eukoli sintagi me polles paralages gia ola ta gousta!to zimari iperoxo alla kati mou thimize i sintagi telika tin troo xronia apo tin theia marina xaxaxa kanei piroski me to sigkekrimeno zimari apla vazi k 1 avgo mesa stin zimi k ginontai mourliaaa!to kalo einai opos eipes oti den thelei aleuroma meta giati me to moro na gkriniazi k vale vgale tin pipila to kano ai vasili sigoura me to aleuri!tin efaga pagomeni k itan trela ipotheto pos afou mou aresei na troo ta panta kauta tha eixa pesei sta patomata an tin etroga molis evgaine apo ton fourno!eukoli einai opote tha mou tin kaneis ksana k tha tin fao zesti zesti tin epomeni fora!keep cooking kika and keep feeding us!!xxx
ΑπάντησηΔιαγραφήmonimos pinasmeni lixouda!!!
αχαχαχα αγιος Βασιλης το μωρουλινι!!!!
ΔιαγραφήΟτι θες θα σου φτιαξω,πες το και εγινε!!!!
love yououou!!!!
αααααααα τι υπεροχη πιτσα ειναι αυτη;;; μου αρεσει οπως ειναι λεπτη σαν τις ιταλικες και οχι παραφορτωμένη!!! τα καραμελωμενα κρεμμυδια με το τυρι ειναι ακρως γκουρμε συνδυασμος!! θελω να δοκιμασω τη ζυμη!! φαινεται πανευκολη απ την κλασσικη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτολμαδακι να τη δοκιμασεις (τη ζυμη) σημερα κιολας!!!!Θα την αγαπησεις σου λεω!!!!
ΔιαγραφήΓια τα δικα μου γουστα τα κρεμμυδια με τα τυρια ηταν ο ιδανικος συνδυασμος!!
φιλια πολλα!!!!
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μου αρέσουν πολύ. Επιπλέον στο μυαλό μου αυτές τις μέρες γυρίζει μια πίτσα αλλά δεν έχω χρόνο να τη φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.
Γεια σου Ξανθη!!!!
ΔιαγραφήΝα μια ευκαιρια να φτιαξεις την πιτσα Μασσαλιας μιας και δεν θα σου παρει πολυ χρονο...πανευκολη!!!!
Φιλια πολλα!!!!!
Μόλις ανακάλυψα το blog σου Κική και έχω χαρεί ιδιαίτερα! Ειδικά αυτή η συνταγή που βλέπω τώρα, η πάντα αγαπημένη πίτσα σε πρωτότυπη εκδοχή, θα δοκιμαστεί πάρα πολύ σύντομα, μου αρέσουν όλα της τα συστατικά! Καλώς σε βρήκα, θα τα λέμε συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Amelie,
Διαγραφήμολις "επεστρεψα" και γω απο το φινετσατο μπλογκοσπιτι σου!!!!Καλως βρεθηκαμε και δω!!!
Να την κανεις την Μασσαλιωτικη πιτσα.....θα σου ταιριασει πολυ μιας και εχεις εναν αερα...Γαλλικο!!!!
φιλια!!!!
Με εψησες, θα την φτιαξω σλουρπ... θα βαλω και κουκουνάρι που μου αρεσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ
σαλτσα ντομάτας δεν βαζεις καθόλου?
καθολου σαλτσα beauty,μην ξεχασεις να βαλεις λάδι και ριγανη πριν στρωσεις τα τυρια!
ΔιαγραφήΛοιπον δεν θελω μονο λογια,περιμενω να την φτιαξεις και...........να μου στειλεις μια καταπληκτικη φωτο,,,,ξερεις εσυ!!!
φιλιααα
Βρε τι πάθαμε με σένα και την άλλη κυρία με την πίτσα ολίγων υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε για πίτσα απόψε Κικίτσα!!
Γεια σου Πηνελοπη!!!!!
ΔιαγραφήΒάλε μπροστα για Πιτσα, το σουκου επιτασσει πιτσα ολιγων υλικον!!!!!!!
σου στελνω φιλιαααα!!!!
H παρατήρηση στον Βαγγέλη πολύ μου άρεσε ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία τυριά έχει η πίτσα και τα κρεμμύδια της πάνε πολύ.
Πολύ καλή ιδέα για πίτσα με άποψη.
Φιλιά
ε ναι,μας βαζει εκει τις ωραιες επαγγελματικες φωτο και στεναχωριομαστε εμεις γιατι δεν φουσκωσε το ζυμαρι(αν και για να πω την αληθεια δεν χρειαζεται να φουσκωσει ,ειναι το τελειο ζυμαρι,αν το φτιαξεις δεν θα θελεις να ξανα κανεις κανενα αλλο ζυμαρι.....οκ υπερβαλλω)
Διαγραφήκαλο σουκου και πολλα φιλια!!!!!!
Καλησπέρα Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την επίσκεψη στο blog μου!
Ήρθα να ανταποδώσω και ενθουσιάστηκα!
Μου αρέσει πολύ το concept του blog σου. Θα τα λέμε πιστεύω!
ααα Ερμιονη ποσο χαιρομαι που με "επισκεφτηκες"!!!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια και ανταποδιδω γιατι πραγματικα εχεις ενα απο τα πιο καλογουστα φαγητομπλογκ!!!!!
θα τα λεμε,φιλιααα!!!!
Μα τι ωραία που είναι τα καραμελωμένα κρεμμύδια! Αυτά, τα τυριά, η ρίγανη και το κουκουνάρι και πράγματι η πίτσα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Όπως λένε εξάλλου για την πίτσα, "less is more"!
ΑπάντησηΔιαγραφήπαλια το less is more για μενα δεν υπηρχε....γεννικα!Οσο ομως μεγαλωνω(μπλιαξ!) όλο και πιο πολυ πηγαινω στο less is more!!!!
ΔιαγραφήΠεντανοστιμη πιτσα και διαφορετικη απο τα συνηθισμενα!!!!
φιλια πολλα!!!!!
Έφτιαξα κι εγώ χτες αυτή τη σούπερ ζύμη με τη γέμιση της Ζαμπίας αλλά και μια άλλη με καραμελωμένα κρεμμύδια και αντζούγιες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω σίγουρα και τη δική σου μιας και είμαι τυρού και τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τρελλαίνουν με τη γλύκα τους!!
Καλημέρα Κική!
Καλημερα!!!!!!!
ΔιαγραφήΑν σου αρεσον τα τυρια και τα καραμελωμενα κρεμμυδια τοτε αυτη η πιτσα θα γινει η αγαπημενη σου!!!!!!
Μου αρεσε αυτο που ειπες με τις αντζουγιες...μμμμμ ωραια ιδεα μου εδωσες!!!!
φιλιαααα!!!!
Πολύ ωραία η πίτσα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια τα λατρεύω! Όλα τα υλικά μαζί την κάνουν πολύ λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ μαρια!!!!!!
Διαγραφήειναι λαχταριστη νοστιμη και ευκολη....τι αλλο να ζητησουμε!!!!!!
φιλια πολλα!!!!
re kikitsa tora pou to thimithika giati olo leo tha sto po kai to ksexnao nomizo pos tha itan iperoxi idea mazi me tous tosous chef pou anevazeis sintages tous na ftiakseis kai mia katigoria me sintages tou "asimou koinou" ti ennoo ?na ftiakseis agapimenes kai ennoiete petiximenes sintages pou dokimases px apo tin manager(agapimeni mou mpoumpou mama sou)apo tin theia voula (agapimeni dikia mou mama xaxax)apo mena apo tin tasou apo mia alli theia ktl nomizo tha einai telia kai sou xo kai mia sintagi ola ta lefta gia donuts pou opoios faei den tha mporei na stamatisei na troei!!
ΑπάντησηΔιαγραφήlixouda
εκλεισε!!!!!!!!Θα το κανωωωω!!!!....ετσι οι ασημοι δοκιμαστες μου θα γινουν διασημοι!!!!!
ΔιαγραφήΦυσικα θα ξεκινησω με τα ντνατς σου...!!!!
Θα δοκιμαστεί, δεν το συζητάω!! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια την κάνουν
ΑπάντησηΔιαγραφήάκρως ενδιαφέρουσα και λαχταριστή!
Φιλιά
Γεια σου mookies!!!!!!
Διαγραφήειμαι σιγουρη οτι θα σου αρεσει γιατι πραγματικα ειναι πεντανοστιμη!!!!!
φιλια πολλα!!!!
Πολύ ωραία και η ζύμη και όλα τα καλούδια της επιφάνειας!!! Καλή εβδομάδα, φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου χαρα!!!!!
Διαγραφήειναι μια πανευκολη ζυμη με λαχταριστα υλικα απο μανω..μμμμμμ μουρλια!!!!
καλη και μυρωδατη εβδομαδα να εχουμε!!!!φιλια!!!
Είσαι φοβερή και η πίτσα σου είναι μοναδική και όχι φάτε μάτια ψάρια αλλά φάτε μάτια την πίτσα γιατί δεν την έχετε μπροστά σας να την τσακίσετε!!! Πανεύκολη και πεντανόστιμη Κικίτσα μου ζωγράφισες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Γεια σου κικη μου!!!!
Διαγραφήευχαριστωωωωω για τα καλα σου λογια!!!
ειμαι σιγουρη οτι θα σου αρεσει διοτι απο οτι εμαθα εισαι του τυριου(τα ττυροψωμακια σου θεικααααα) !!!!!
φιλια!!!!!!!!!