Αγαπητέ Βαγγέλη Δρίσκα,
έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ,δεξιά και αριστερά ότι είμαι πόντια...Εσύ φίλε, που θεωρήσε και ολίγον έθνικ μάγειρας, ξέρεις από βαρένικα, κιντέατα, σουρβά, τσουμούρι,κεσκέκ;Ε για πες ξέρεις;
Το "κότσαρι" το χω εύκολο ,το "η μάνα εν κρύον νερόν" ύμνος και όσο παράλογο και να ακούγεται μπορώ να καθίσω σε γλέντι γάμου που να παίζει η ορχήστρα μόνο ποντιακά και να διασκεδάσω χωρίς να έχει γίνει το κεφάλι μου καζάνι...καλά μη φανταστείς ότι θα βάλω στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο ποντιακή μουσική,μην τρελαθούμε κιόλας.
Λέξεις όπως "πισία" , "πιροσκία", "μπουρεκια" είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις μνήμες των παιδικών μου χρόνων και την γιαγιάκα μου την Κίτσα.Έτσι όπως καταλαβαίνεις μια φωτογραφία του βιβλίου σου που έμοιαζε με ιταλοφερμένο πιροσκί ήταν αρκετή για να με κάνει να μπω στην κουζίνα με τα παιδάκια μου.
Τα πανζερότι είναι παραδοσιακά πιτάκια που τα φτιάχνουν στην κεντρική Ιταλία,απαραίτητα κάθε 17 Ιανουαρίου ανήμερα του Αγίου Αντωνίου.Με τα πανζερότι υποδέχονται την περίοδο του καρναβαλιού.Αν άλλαζα κάτι δεν θα έβαζα μοτσαρέλα, ίσως ένα λίγο πιο αλμυρό και γευστικό τυρί θα μου άρεσε περισσότερο,όπως μου είπες στη γέμιση των παντζερότι δεν υπάρχει περιορισμός.
Είναι νόστιμα αλλά..όταν λέω νόστιμα..εντάξει.....μη φανταστείς κιόλας ότι είναι πιο νόστιμα από τα ποντιακά...άλλωστε έχω μια βάσιμη υποψία...δηλαδή είμαι σχεδόν σίγουρη ότι οι πόντιοι πρόγονοι μου, έφτασαν μέχρι την Ιταλία και τους έμαθαν τα πανζερόπα(εδώ γελάνε τα αδερφάκια μου) που τα μετονόμασαν οι Ιταλοί σε πανζερότι.Ξεροκέφαλη πόντια εγώ;;;;;Αν είναι δυνατόν!Τα λέμε...
Η ετυμηγορία του άσημου κοινού
Το μικρό μου λουκουμάκι:έφαγε ένα ολόκληρο παντζεροτάκι και μάλιστα γκρίνιαζε όσο περίμενε να το κάνω "φου".
Ο Λακωνικός:του άρεσαν ζεστά αλλά πιο πολύ κρύα(πήρε την επόμενη μέρα στη δουλειά).
Η Μάνατζερ: της άρεσαν...έτσι είπε αλλά κατάλαβα από τη φάτσα της ότι δεν τρελάθηκε.
Οσο ζω μαθαίνω
πανζερότι:παραδοσιακά Ιταλικά πιτάκια
Αλλαγή σχεδίων:
δεν έβαλα ρικότα
Φάτε μάτια ψάρια
LETS DO IT
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
350γρ αλεύρι
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
λίγο αλάτι
λάδι για τηγάνισμα
Για τη γέμιση
10 φέτες προσούτο ψιλοκομμένο
2 μπάλες μοτσαρέλα τριμμένη
200γρ ρικότα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
φρέσκο βασιλικό
επί το έργον
-βάλε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ
-πρόσθεσε τα αυγά χτυπημένα και το νερό
-ζύμωσε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια(αν χρειαστεί πρόσθεσε αλεύρι)
-χώρισε τη ζύμη σε 20 μπάλες(εμένα μου βγήκαν 13)
-άνοιξε την κάθε μπάλα σε δίσκο 10εκ
-βάλε επάνω όλα τα υλικά της γέμισης
-άλειψε τις άκρες με λίγο νερό
-δίπλωσε τη ζύμη και πάτα καλά στα σημεία που έβαλες το νερό για να κολλήσει καλά
-τηγάνισε σε καυτό λάδι
THATS ALL
Και τώρα θα σε στείλω... καθ οτι εχω εύκολο το κοτσαρι, καθώς και ομάλ & τικ, αγαπημένο το Τας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να μάθω να χορευω Μηλίτσα :)
Στο τσακίρ κέφι σέρνουμε και την ''κόρη επήεν σο παρχάρ'' χα χα.
Επίσης εχω φτιάξει Τανομένο με μεγάλη επιτυχια και σε τεράστια ποσότητα, εφαγε ολη η γειτονια και έγινε fan του πόντου.
Πιροσκία (θεικά λέμε) δοκίμασα πριν 5-6 χρονια απο την γιαγιά μιας συναδέλφου που ειναι ποντία, εφαγα 3 χωρίς καμια ντροπή.
Οπότε... πότε θα ρίξεις καμιά ποντιακή συνταγη?
αααααααα εχω μεινει παγωτο!!!!!
Διαγραφήκοτσαρι.....ομαλ......τικ.....Μηλιτσα θα σου μαθω εγω...ακους εκει ξερεις τη Μηλιτσα!!! Ακους εκει ξερεις "η κορ επηεν σο παρχαρ" αααα πλακακανεις!!!!!!!Καλα Beauty σε ειχα καταλαβει απο την αρχη οτι εισαι μεγαλο ατομο....μετα απο το σημερινο...εισαι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ατομο!!!!!!Θεα εισαι!!!!!
Εχεις φτιαξει και Τανομενο Σουρβα...ελα ρε beauty με εχεις συγκινησει.....Να υποθεσω οτι εισαι τεμετερον??????....να λελεβωσε beauty!!!!!!
(οπου να ναι θαερθει καιη ποντιακη η συνταγη
E, ε, ειδες? Μεγαλό... ναι μπορεις να με πεις αυτη την περιοδο
Διαγραφήκαθ οτι απο τοτε που σεργιανάω στα food blog εχω κατστρεψει την διαιτα χα χα.
Η ΄΄κορ΄΄ειχα την εντύπωση ειναι ειναι το πλέον famous ποντιακό άσμα. Το Χαλάι μου αρέσει πολύ, μου το εχουν δείξει 2-3 φορές αλλά ποτέ δεν το θυμαμαι.
Θελω να μαθω Μηλίτσα, που λες, και να την χορέψω με Jimmy Choo (ή Louboutin) γόβες... γιατί έκει ειναι όλο το σκέρτσο ;)
Ειχα δει την συνταγη του Σουρβά απο την Ελενη Γερασιμίδου σε ενα περιοδικό. Μου ειχε φανει ευκολη και εκατσα να την κάνω, πολυ νόστιμος. Πρεπει να τον ξαναφιαξω τώρα που χειμωνιάζει. Νταξ' αυτο το ενα μοναδικό ποντιακό πιάτο εχω φτιαξει χα χα.
Τι ειναι το Τεμετερον? Το άλλο μισό? (χο χοχο)
Ειχα πάει ενα φεγγάρι σε γλέντι ποντιακού συλλόγου στην Αθήνα. Καλύτερο και απο Ρέιβ Πάρτυ!
Εβγαλα το καπέλο στις ποντίες που χόρευαν κότσαρι με 12ποντη γόβα. Εγω απο την άλλη φορούσα μπαλαρίνες και έφυγα κουτσαίνοντας!
Ποσο σε απολαμβανω ποσο σε απολαμβανω αχ!
ΔιαγραφήΤο"κορ" ειναι πολυ famous, αλλα φυσικα και το "εκαεν το τσαμπασιν" ειναι παν-famous,τελευταια ανακαλυψα αυτο https://www.youtube.com/watch?v=EL0WoOHn8DU, ειναι τραγουδι γαμου,το βαζω που και που και χορευουμε με τα μωρα μου μεσα στο σπιτι,πολυ πλακα "σε λεω"!!!!
Καλα έχεις μπει ακριβως στο feeling της Μηλιτσας,ειναι το απολυτο γυναικειο σκερτσο,η απολυτη γυναικεια φινετσα...αρα τα Jimmy Choo αντε και κανα Louboutin ειναι "ταμαμ",ιδανικα βρε παιδι μου!
Το "τεμετερον" σηαινει εισαι δικια μας, πχ τεμον=δικο μου , τεσον=δικο σου, τεμετερον=δικο μας
Πραγματικα ενα σκληροπυρινικο ποντιακο γλεντι,αν "κλεισεις" ηχο θα φαινεται σαν ρειβ καταστασημεπολλα χαπια!!!!!
Αυτο που συμβαινει με το κοτσαρι ειναι απιστευτο,μπορει να πονανε τα ποδια σου ή μεση σου κτλ και γενικα να μην μπορεις να κανεις βημα,απαξ ομως και χορεψεις κοτσαρι χορευεις λες και εισαι κατσικι κρικρι!!!!Μου χει τυχει σου λεω,να φοραω το 12ποντο και να χω λιωσει,ε και βαζει κοτσαρι....ε χαμος λεμε!!!!Αυτο συμβαινει γιατι ειναι χωρος που βγαινει απο μεσα σου όχι απο τα ποδια σου,να τη και η ατακα μου!!!!
Α χα χα... όχι δεν έχω καμια σχέση με πόντο, μου αρεσουν οι χοροί σας όμως και δυο-τρία εδεσματα που έχω δοκιμάσει.
ΔιαγραφήΠαντως νοστάλγησα ενα ποντιακό-ρέιβ γλέντι τωρα που το αναφέραμε :)
Ασε που μου αρεσει παρα πολύ απο τις παραδοσιακές φορεσιές, το ταψάκι που φοράνε στο κεφάλι οι γυναικες!
ΔιαγραφήΑμα ημουν fashion designer θα το λάνσαρα ως νέο trend ;)
φοβερη ιδεα!!!!γεια σου βρε beauty!!!!ειναι και πρακτικο το ταψακι στο κεφαλι......πας για πικ νικ ας πουμε ,το βγαζεις το γυριζεις αναποδα και τσουπ....τρως!!!!!
Διαγραφή...γλάρωσες μετα το φαγητό (στο πικ-νικ) τσουπ το τραβας μεχρι τα μάτια
Διαγραφήρίχνεις εναν υπνάκο πάνω στην καρώ κουβέρτα!
Αααααααααχαχα πεθαινωωωω!!!!
Διαγραφή....ξυπνας, εισαι ξεκουραστος.....τσουπ παιζεις και ενα φρισμπι με την παρεα στους αγρους!
Αχ, εγώ τώρα πεινάω πολύ, ειλναι η ώρα δύσκολη και τα πιτάκια μου φαίνονται θεϊκά!!! Όπως και να τα λένε, από όπου και να είναι εμπνευσμένα, τα έτρωγα με τεράστια λαχτάρα αν τα ειλχα μπροστά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου amelie!!!!
Διαγραφήοπως λεει και ο Κωνσταντινου σε εκεινη την Ελληνικη ταινια για το προφιτερολ "δεν θελω να μαθω πως λεγεται ....να το φαω θελω"!!!
Φιλια πολλα!!!!!!
Χαχαχα, έτσι ακριβώς!!!
Διαγραφήοκ κι εμενα σαν πισια μου φαινονται.. αυτα τα πανζεροπα..χεχε... Αλλα ειπαμε κι εγω ποντια ..οποτε ψηφιζω κι εγω να μας δειξεις και καμια ποντιακη συνταγη Κική μου!! πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου τεμετερον Ελπιδα!!!!
ΔιαγραφήΣαν τα πισια δεν εχει αχαχαχ!!!!!
χμμμμ αρχιζω να το σκεφτομαι πολυ εντονα για ποντιακη συνταγ.....χμμμ κατι εχω στομυαλο μου!!!!
φιλιααα!!!!!!
Δεν θα κολλήσω στο όνομα, θα κολλήσω όμως στην γεύση που φαίνεται σούπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης θα ομολογήσω (κοκκινίζοντας) ότι η εμπειρία μου από την ποντιακή κουζίνα είναι πολύ πτωχή, κι αυτή περιορίζεται σε 2-3 φαγάκια-μεζεδάκια που έχω δοκιμάσει και όχι που έχω φτιάξει.
Πάντως τα πανζερόπα-πανζερότι και εύκολα γίνονται και σίγουρα ακόμη πιο εύκολα τρώγονται!
Φιλιά!
Γεια Ελενα μου!!!
ΔιαγραφήΕιμαι σιγουρη οτι όταν θα επιχειρησεις να φτιαξεις ποντιακη συνταγη θα τους καταπληξεις ολους γιατι εισαι φοβερη μαγειρισσα!!!!!!
συμφωνω απολυτα μαζι σου οτι....ευκολα τρωγονται...αχαχαχα!!!!
φιλια πολλα!!
Α ρε γιαγια Κιτσα, τι ωραια μπριζολα μου εφτιαχνες(με καραμελωμενα κρεμυδια).Οπως καταλαβες κικιτσα ο σαρκοφαγος ειμαι η αλλιως big bro.Ενα απογευμα ειπα στην γιαγια να φτιαξει πισια( απο οτι φαινεται και εσυ αυτο εφτιαξες),και μου εφτιαξε τελι-πισια(ξερεις εσυ).Μες τα νευρα εγω.'Ελα γιαβρουμ φαε αυτα ειναι πιο ωραια 'μου λεει.'Ρε γιαγιακα ειναι πολυ λαδερα' λεω εγω.'Ε για αυτο ειναι πιο ωραια!'(κατοχικα συνδρομα).Το βραδυ μου ειχε ετοιμα πισια και με φωναξε να φαω.Τεσπα καλα να ειναι εκει που ειναι.Επισης πρεπει να σου πω οτι υπαρχει ειδικη μοτσαρελα για ψησιμο.Οι ασπρες μπαλιτσες που μαλλον εβαλες εσυ, τρωγονται ωμες σε σαλατες.Ιταλικο πιτσοειδες χωρις μοτσαρελα=ιεροσυλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήαααααα οταν η γιαγια εκανε καραμελωμενα κρεμμυδια οι σημερινοι σεφ ετρωγαν κρεμουλα....
ΔιαγραφήΑχ τι τι τι ωραια ιστορια αυτη με την γιαγιακα μας...αυτο με τα λαδερα αχαχαχαχα τελειο,ακριβως ετσι!
Συμφωνω για την μοτσαρελα και την ιταλικη πιτσα.....δεν ηξερα οτι εχει αλλη μοτσαρελα για ψησιμο....χμμμμ μα ποσα ακομα εχω να μαθω απο τον ανεπαναληπτο,εξυπνο,ταλαντουχο,σπιριτοζο big bro μου....!!!!
αααααα πες οτι εισαι ποντια!!! οι ποντιες στην κουζινα μεγαλουργειτε!!! τωρα την ανακαλυπτω και εγω απο ποντιες φιλες!! φοβερα φαγητα!!! οντως μοιαζουν με τα πισια !!! στειλε κανενα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου υπεροχο ντολμαδακι!!!
ΔιαγραφήΑμα εχεις ποντιες φιλες μη φοβασαι τιποτα αχαχαχ!!!!!!
Θα σου στειλω 5-6 γιατι ενα ισον κανενα!!!!
φιλιααααα!!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν ξέρω πολλά από τα νοστιμότατα ποντικά φαγητά! Τα πανζερότι φαίνονται πολύ ωραία και εύκολα! Καταγράφεται η συνταγή Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου Μαρια μου!!!!
ΔιαγραφήΩραια ειναι τα Ιταλικα πανζεροτι,καποια στιγμη θα ανεβασω και την ποντιακη εκδοχη....πουειναικαλυτερη αχαχα!!!!!
φιλακια πολλαααα!!!
Ρε τα πανζερόπα... Καθότι τεμέτερον κι εγώ, τρελαίνομαι για πιροσκί και πισία και τα σχετικά! Δε με χαλάει βέβαια καθόλου και η ιταλική εκδοχή! Αν και είναι σίγουρα κλεμμένη!!! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι βρε Χρυσα τεμετερον (τελικα ειμαστε πολλες αχαχα),να δεις που ειναι κλεμμενη...@#$#%$#%$#%$#%$#%@
ΔιαγραφήΟπως και να χει απο οπου και να ειναι το θεμα ειναι οτι ειναι νοστιμα!!!!!!
φιλιαααα πολλαα!!!!!!
Δεν ξέρω αν είναι ιταλικά. Εμένα μου αρκεί που το λουκουμάκι ανυπομονούσε όση ώρα έκανες "φου" και ήθελε να τα φάει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό και η συνταγή καταγράφεται και θα δοκιμαστεί! Βάζω στοίχημα ότι στο δικό μας σπίτι ούτε τα "μεγάλα παιδιά" θα έχουν υπομονή μέχρι να κρυώσουν τα πανζερότι... χαχαχα!
Φιλιά!
αχαχαχαχα ετσιι ακριβως Αναστασια μου,
Διαγραφήαμα τα "λουκουμακια" εγκρινουν....σημαινει οτι η συνταγη ειναι λουκουμι!!!!!(και ειδικα το μικρο μου ειναι ενα ανυπομονοοοοοο....απαπαπαπααα,κοντεψα να λιποθυμησω απο το φου και φου)
φιλιααα πολλααα!!!
Και μενα σαν πισια μου φανηκαν αλλά στη πιο μοντερνα εκδοχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να έχει ειναι λαχταριστα και κανεις δεν μπορει να φαει μονο ενα αχχαχα!
Φιλάκια
ναι Αριαδνη μου πολυ σωστα το εθεσες,το "ενα" δεν ειναι αρκετο!!!!!
Διαγραφήκαλο και νοστιμο καιδημιουργικο σου κου να εχεις!!!!
Ααααααα, θεϊκά φαίνονται!!! Παντζερότι ή πισία δεν ξέρω, εκείνο που ξέρω είναι ότι τα λιμπίστηκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
..και φαινονται και ειναι κικη μου!!!! Τι σημσια εχει πω λεγονται...το θεμα ειναι οτι ευκολοτρωγωνται!!!!!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!!!