welcome to kikis kitchen

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΦΑΒΑ ΜΕ ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΚΑΠΠΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ


Αγαπητέ Λουκάκο,

το μπλογκ αυτό όπως ξέρεις είναι οι μαγειρικές περιπέτειες μιας ταπεινής και άξεστης μαγείρισσας...και άπειρης,μέσα από τις συνταγές καταξιωμένων,ταλαντούχων και διάσημων σεφ...και αναγνωρισμένων.Η φάβα ήταν μάπα.
Χάλια την έκανα Γιάννη μου,χάλια.Δεν ξέρω τι έφταιξε.Καταρχάς έβαλα τόσο αλάτι που παρά λίγο θα γινότανε παστή.Το καραμελωμένο κρεμμύδι ήρθε και κόλλησε που αν του έβαζα ένα ξυλάκι θα γινότανε ωραιότατο γλειφιτζούρι.Δεν ήταν δύσκολη συνταγή το ομολογώ.Τελικά κάποιο λάκκο είχε η φάβα!"Μαθαίνω Γιάννη μου μαθαίνω".Τα λέμε...


Η ετυμηγορία του άσημου

Η Μάνατζερ:ήταν η μόνη που πρόλαβε να δοκιμάσει πριν την πετάξω...την φάβα ντε.Δεν της άρεσε καθόλου,μα καθόλου όμως.

Όσο ζω μαθαίνω

Όταν καραμελώνω το κρεμμύδι ΔΕΝ πρέπει να βάζω πολύ ζάχαρη γιατί κολλάει και γίνεται γλειφιτζούρι.
ΔΕΝ πρέπει να βάζω με τη μια το αλάτι στο φαγητό.Πρέπει να βάζω λίγο λίγο και να το δοκιμάζω.

Αλλαγή σχεδίων

Αντί να την βάλω στο μπλέντερ την πολτοποίηση με ράβδο μπλέντερ

Φάτε μάτια ψάρια(δες πως μπορεί να σε παραπλανήσει μια εικόνα) 



                   





Lets do it(...εσείς μπορεί να έχετε καλύτερη τύχη...)
  • Για τη φάβα
    • 300 γρ. φάβα
    • 850 γρ. νερό
    • 150 γρ. ελαιόλαδο
    • 350 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
    • αλάτι


    • Για το καραμελωμένο κρεμμύδι
      • 400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
      • 40 γρ. ελαιόλαδο
      • 5 γρ. ζάχαρη
      • 35 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
      • αλάτι

      • Για την τηγανητή κάππαρη
        • 20 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
        • ελαιόλαδο


        επι το εργον

        -Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,
        - προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά.
        -Προσθέτουμε τη φάβα, 
        -το νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά.( Αν δούμε πως η φάβα πριν μαγειρευτεί στεγνώνει και πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.)
        - Όταν η φάβα μαλακώσει (1½-2 ώρες περίπου και το αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει τη μορφή πηχτού χυλού) αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
         (και όσο βράζει η φάβα...)
        -Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
        - Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά. -Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα
        -προσθέτουμε τη ζάχαρη.
        - Την αφήνουμε να καραμελώσει, σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. -Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι. 
        -Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Κρυώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.


        -Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο(χρησιμοποιήστε το ίδιο,δεν είμαστε για να πλένουμε συνέχεια τηγάνια)
         -Τηγανίζουμε την κάππαρη μέχρι να σταματήσει να αφρίζει (δείγμα ότι έχει αποβάλει όλη την υγρασία).
        - αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

         (άντε να το αποτελειώσουμε τώρα)
        -Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ ποσότητα αρκετή, ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση και αλέθουμε.(εγώ όπως είπα το έκανα με ραβδομπλέντερ εύκολα και γρήγορα)
        - Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς αλέθουμε (αν χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία μοιράζουμε τα 100 γρ. ελαιόλαδο ισόποσα) και τέλος αλατίζουμε αν χρειαστεί.
        - Περνάμε από ψιλή σήτα και αν δε χρησιμοποιήσουμε άμεσα, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
         -βάζουμε λίγη φάβα σε ένα πιάτο και προσθέτουμε από πάνω καραμελωμένο κρεμμύδι και κάππαρη κατά βούληση.
       THATS ALL

4 σχόλια:

  1. Υπέροχο το κείμενο που έγραψες ...γέλασα πολύ!!! Μην ανησυχείς όμως μαθαίνεις ...όπως λες!!
    Καλή σου μέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tante συνονοματη ποσο χαιρομαι,μου εφτιαξες τη μερα!!!Οσο ζω μαθαινω.....αλλα δεν θα μου τη γλυτωσει η φαβα...θα την ξανακανω!!!! φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  2. Τα νεα της μοριακης κουζινας: "Γλειφιτζουρι φαβας με καραμελωμενα κρεμμυδια. Χρησιμοποιειται και σαν εντομοαπωθητικο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχα!!!!!!!Τέλος λοιπον η σιτρονελα,τελος η μπαιγκον!!!!Ερχεται η παστη φαβα με γλειφιτζουρι κρεμμυδιων....τωρα και στα περιπτερα!!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε