welcome to kikis kitchen

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΜΕ SALSA ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΛΕΜΟΝΙ


Αγαπητέ Λουκάκο,

είναι η τρίτη συνταγή που "εκτελώ" και ακόμα δεν μπορώ να πω ότι έχω μπει στη φιλοσοφία σου.Έχω μια ανασφάλεια ακόμα...και δυο μη σου πω.
Η κάθε συνταγή είναι σαν ένα παζλ,από τη μια σελίδα που είναι η συνταγή πηγαίνω στο τέλος του βιβλίου για να δω κάποια βασική παρασκευή και ξανά μπροστά....στη συνέχεια πηγαίνω σε μια άλλη συνταγή όπου βρίσκετε η βινεγκρετ λεμονιού!Από τη στιγμή που αποφασίζω ποια συνταγή θα κάνω μέχρι και το στήσιμο του πιάτου έχω διαβάσει τη συνταγή 50 φορές.Όχι Γιάννη μου,δεν κλαίγομαι και δεν παραπονιέμαι,δεν είναι του στυλ μου άλλωστε.
Στο δια ταύτα,μου άρεσε πολύ η συνταγή,δεν είχα τη δυνατότητα να τα ψήσω στα κάρβουνα,νομίζω ότι στα κάρβουνα θα ήταν αποθέωσης,ακόμα και σε σχαροτήγανο θα ήταν καλύτερα.Δυστυχώς στο σπίτι στη θάλασσα ούτε σχαροτήγανο είχα.Όσα περίσσεψαν τα έκανα την επόμενη μέρα μια ωραιότατη σαλατούλα,τέλειος μεζές.Τα λέμε...


Η ετυμηγορία του άσημου κοινού

Στην Μανατζερ άρεσε πολύ.Είπε ότι είναι πολύ γευστικό και πικάντικο αλλά ταυτόχρονα και ελαφρύ.
Ο Πάτερ φαμίλιάς περιέργως το άδειασε το πιάτο του,του έκανα λίγο διαφορετικό στήσιμο(σε μια άκρη τα καλαμαράκια και σε μια άκρη η σάλτσα με ένα ποτηράκι τσιπουράκι για να πάνε κάτω τα φαρμάκια)

Όσο ζω μαθαίνω

Λεμόνι κονφί:Χαράζουμε τα λεμόνια από την κορυφή προς τη ρίζα 2 φορές χιαστί, ώστε να ανοίξουν λίγο. Σκεπάζουμε με το αλάτι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 μήνες.

Αλλαγή σχεδίων

Δεν έβαλα λεμόνι κονφί...δεν μπορούσαν βλέπετε να περιμένουν δυο μήνες μέχρι να φάνε!

Φάτε μάτια ψάρια









lets do it

υλικά

1200γρ καλαμάρια καθαρισμένα

για την μαριναδα
100γρ ελαιόλαδο
25γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
75γρ τζίντζερ ψιλοκομμένο
ξύσμα  1/4λάιμ
ξύσμα 1/4 λεμονιού

για την salsa ντομάτα
200γρ ντομάτα χωρίς φλούδα και σπόρους κομμένη σε κυβάκια
20γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20γρ λεμόνι κονφί ψιλοκομμένο(δεν έβαλα όπως σας είπα)

20γρ κάπαρη
10γρ σάλτσα σόγιας
30γρ ελαιόλαδο
ξύσμα λαιμ
χυμός από1/2 λάιμ

μαϊντανό ψιλοκομμένο
σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
αλάτι

για την βινεγκρέτ λεμόνι με μυρωδικά


(τα υλικά είναι για 500γρ βινεγκρετ,την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο)     
 360γρ ελαιόλαδο 
10γρ μουστάρδα
90γρ χυμός λεμονιού
5γρ ζάχαρη
45γρ νερό
αλάτι
2γρ θυμάρι
2γρ σχοινοπρασο
4γρ μαιντανό
100γρ τομάτα ψητή(κόβουμε σε φέτες,τις βάζουμε σε ταψί,πασπαλίζουμε με αλάτι ζάχαρη σκόρδο και βασιλικό,15 λεπτά περίπου στους 200βαθμούς )


επί το έργον

-αλέθουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας
-βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα μπολ και περιχύνουμε με τη μαρινάδα
-αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες
-αλατίζουμε και ψήνουμε σε σχάρα ή ότι έχουμε τέλος πάντων

-αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της salsa ντομάτας σε ένα μπολ



-τοποθετούμε όλα τα υλικά της βινεγκρετ λεμόνι  εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό σε ένα κάδο μπλέντερ
-ξεκινάμε να χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά  σιγά το ελαιόλαδο(εγώ το χτύπησα με μπλέντερ  που 
 κάνουμε φραπέ)
-αν δούμε ότι βγαίνει πολύ πηκτό αραιώνουμε με νερό
 στήστε το πιάτο όπως γουστάρετε,εγώ προτίμησα το στήσιμο του σεφ:έβαλα στο πιάτο την salsa ντομάτα και από πάνω τα καλαμάρια,πρόσθεσα από πάνω τη βινεγκρετ.


THATS ALL




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε