welcome to kikis kitchen

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΠΡΑΝΤΑΔΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ



Αγαπητέ Μπουρνταίν,

με το που διάβασα  τον  τίτλο της  συγκεκριμένης  συνταγής σου, μεταφέρθηκα σε άλλη γη σε άλλη μέρη.Να είναι βραδάκι στη Γαλλία ,να κάθομαι σε ένα λουλουδιστό μπαλκόνι με θέα τον πύργο του Άιφελ,να ακούω ωραία χαλαρωτική μουσική,να τρώω μπρανταδα μπακαλιαρου, να πίνω καλό παγωμένο λευκό  κρασί και το αεράκι να  ανεμίζει τα πολύ μακριά μου μαλλιά(ούτε καν τα μαλλιά μου είναι μακρία,το χω όμως καημό,όπως και τη Γαλλία, σκέψου σε τι παραλογισμό βρέθηκα).
Επανέρχομαι  από το παραλήρημα και διαβάζω  τα υλικά...4 σκελίδες  σκόρδο...και ως δια μαγείας μεταφέρομαι στο ταβερνάκι του  μπάρμπα Θωμά,ακούω Καζαντζίδη, τρώω μπακαλιάρο σκορδαλιά, πίνω τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και ευφραίνομαι κάθε φορά που ο ανεμιστήρας γυρίζει για 2 δευτερόλεπτα προς το μέρος μου.Πω πω λέω,να ένα πιάτο των άκρων.
Αν εξαιρέσουμε το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου που παίρνει 24 ώρες(για να πω την μαύρη αλήθεια δεν το ξαλμυρισα καλά) το πιάτο είναι έτοιμο σε 10-15 λεπτά.Την καλύτερη μαγκιά την έκανε ο Λακωνικός(βλ.η ετυμηγορία του άσημου κοινού).Ωραίος ο κρεμώδης  μπακαλιάρος,η κρούστα με την φρυγανιά από πάνω υπέροχη,είναι μια τελείως διαφορετική εκδοχή από αυτό που έχουμε συνηθίσει αλλά αν ήταν να διαλέξω θα διάλεγα τον κλασικό τηγανητό ελληνικό μπακαλιάρο σκορδαλιά.Συγνώμη φίλε αλλά νομίζω  και εσύ αυτό θα διάλεγες.Τα λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου  κοινού

Ο Λακωνικός είπε το ήθελε πιο ανάλατο(είπαμε δεν το ξαλμύρισα καλά ντε),ότι δεν τρελάθηκε κιόλας παρόλο που έφαγε πιο πολύ από όλους.Βασικά έκανε μια μαγκιά,έβαλε την μπραντάδα πάνω σε μακαρόνια σπαγγέτι και πραγματικά ήταν εξαιρετική ιδέα.
Η Μάνατζερ δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη.Δεν της άρεσε λέγοντας  ότι ίσως επειδή   έχει συνηθίσει τον αλμυρό μπακαλιάρο τηγανητό(για τον οποίο τρελαίνεται) δεν μπορεί να κρίνει και να εκτιμήσει σωστά αυτό.
Ο πάτερ φαμίλιας εννοείται ότι δεν το άγγιξε,μόνο το κοίταξε,άλλωστε δεν ήμουν τόσο φιλόδοξη καθώς είναι δύσκολο και ρίσκο να ξεπερνάς τον εαυτό σου.

Όσο ζω μαθαίνω

Τελικά το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου δεν σηκώνει τεμπελιά.

Αλλαγή σχεδίων

Η μόνη διαφορά είναι ότι διπλασίασα τις ποσότητες γιατί 250μπακαλιάρου που έλεγε η συνταγή μου ρθε λίγο!

Φάτε μάτια ψάρια


                                              
                     
                                         



LETS DO IT

Υλικά(σας παραθέτω τις ποσότητες όπως τις δίνει ο σεφ,όπως σας είπα εγώ τις διπλασίασα)
225γρ παστό μπακαλιάρο
1/2 φλ κρέμα γάλακτος (110ml 33% έως 36% λιπαρά)
1 ματσάκι μπουκέ γκαρνί(εγώ έβαλα έτοιμο μπουκέ γκαρνί ζελεδάκι,στα ψυγεία  του σουπερ δίπλα στους φρέσκους ζωμούς)
4 σκελίδες σκόρδο πατημένες με το χέρι
1/2 φλ ελαιόλαδο(μην σαν φαίνεται πολύ,το ρουφάει)
αλάτι πιπέρι,
μαϊντανό
1 κουτ.της σούπας τριμμένη φρυγανιά

ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

ΞΑ-ΛΜΥΡΙΣΕ
-Βάλε το μπακαλιάρο σε μεγάλο μπολ και σκέπασε με κρύο νερό
-άφησε για τουλάχιστον 24 ώρες.
-άλλαζε το νερό κάθε ώρα για τις πρώτες ώρες και κάθε λίγες ώρες στη συνέχεια
-Μετά από 24 ώρες βγάλε το ψάρι και στέγνωσε το καλά με μια πετσέτα
(αν το ψάρι σου είναι αλμυρό σημαίνει ότι τεμπελιασες και δεν άλλαζες το νερό αρκετά συχνά.Μη μασάς όμως υπάρχει λύση,βράσε μερικές πατάτες, κόψε τες σε μεγάλα κομμάτια και βάλτες μέσα στο  μείγμα)

-μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα ρίξε την κρέμα γάλακτος,το μπουκέ γκαρνί και το σκόρδο,άφησε τα να βράσουν.
-όταν βράσουν πρόσ θεσε το ψάρι και χαμήλωσε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει
-μαγείρεψε  για 6 λεπτά  και βγάλε το ψάρι σε ένα μπολ
-άφησε την κρέμα να ξανα βράσει μέχρι να δέσει για 10 λεπτά περίπου(στα 5 λεπτά εμένα είχε δέσει)
-μη σε απασχολεί αν η κρέμα σου φαίνεται λίγη στο μάτι,μην προσθέσεις κανένα αλλο υγρό
-βγάλε απο τη φωτιά και πέτα  το σκόρδο και το μπουκέ  γκαρνί σε περίπτωση που ΄βαλες φρέσκα μυρωδικά
-πρόσθεσε  το ελαιόλαδο και ανακάτεψε  καλά
-μάδησε τον μπακαλιάρο με χέρια σου σε πολύ μικρά κομματάκια και παράλληλα ζέστανε το φούρνο στο γκριλ
-πρόσθεσε σταδιακά το μείγμα  μέσα  στο μπολ με τον μπακαλιάρο και ανακάτεψε καλά
-πρόσθεσε αλάτι πιπέρι αν χρειάζεται και μαιντανό
-βάλε  το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος 
-πασπάλισε με τη φρυγανιά
-βάλε  στο γκριλ μέχρι να γίνει κρούστα
-σερβίρεις καυτό
(όπως σας  είπα και παραπάνω αν θέλετε το κάνετε ωραιότατη σάλτα μακαρονιών)

 



19 σχόλια:

  1. ερωτηση: τι ειναι η Μπρανταδα? Εχει σχέση με την καντάδα?
    Λοιπον εγω αρχισα να τρώω μπακαλιάρο φέτος. Με εφτιαξε η μανα μου μπακαλιαροκροκέτες για να με πεισει να τον φάω (όχι δεν ειμαι 8 χρονών γενικά, στο να φάω κρέας και ψάρι μόνο το παθαινω) και απο τότε της λέω ολη την ωρα ποτε θα τον ξαναφτιαξει, μιαμ!
    Τελικα δεν καταλαβα ηταν ωραιος ο μπακαλιάρος σου ή όχι?
    Η Μαμ τι είπε?
    Και εγω το μακρύ μαλλί και την διαμονη (πάνω απο 3 μηνες) στο Παρίσι τa έχω μεγάλο καημό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμμμμ μπρανταδα κανταδα...λες να ιταλοφερνει τελικα ο μπακαλιαρος!?
      αχ παναγια μου μπακαλιαροκροκετες,πρεπει να ναι απιθανο!!!!!Η ελληνιδα μανα θα σου ξεκοκαλισει καιτο ψαρακι ανχρειαστει και ας εχουν περασει χροοοοονιααποτηνενηλικιωση!!!!!!
      Τωρα στο δια ταυτα φιλη μου για το αν ηταν ωραιος ο μπακαλιαρος.....χμμμμμμ.....επειδη εισαι στηνκατηγορια της Μαμ νομιζω οτι δεν θα σου αρεζε και πολυ....ειναι ρε παιδι μου να το χεις και λιγο με τα ψαρια..να τα ποθεις,αλλα απο την αλλη ειναι κατι το διαφορετικο που μπορει να σου κανει το κλικ κ να τρελαθεις(τωρα σε φωτισα ξερω,σε βοηθησα παρα πολυ!!!)
      Αχ καποτε που λες ειχα βαλει εχτενσιονς και το μαλλι εφτασε στη μεση....καναδυοβδομαδες χαιρομουν με την αλογισια χετη μου....μετα αρχισε να με βαραινει....στον εναμιση μηνα ειχα ξεμαλλιαστει γιατι δεν τα ηθελα....ναι θελω εναν ψυχολογο τωρα!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μα αυτο ηταν το κόλπο της οχι μονο τον ξεκοκάλισε, τον ξεψάχνισε κι όλας για να είναι πιο αφρατουλος!

      Θα θελα και εγω να βάλω εξτρα μαλλιά στο κεφάλι μου, αλλα φοβαμαι πως θα ζεσταθω ή κατα λάθως θα τα τραβήξω κτλ.
      και στο τέλος θα γίνω ρεζίλι χα χα.

      Διαγραφή
  2. αααα τι πραμα ειναι αυτο;;;; ο αντωνακης εκανε θαυματα!!! ειμαι περιεργη να το δοκιμασω να ξεφυγω λιγο απ το κλασσικο μπακαλιαρο τηγανιτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια οσυ Τασα μου!!
      Αχ αυτος ο Αντωνακης!!!!!Αν το δοκιμασεις θελω να μου πεις!!!!!!!!!!!!!φιλια!!!!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Γεια σου αριαδνη!!!
      Καλο στην εμφανιση και καλουτσικο και στη γευση, νομιζω η που θα σου αρεσει αρκετα η που δενθα σου αρεσει καθολου ο συγκεκριμενος μπακαλιαρος!

      Διαγραφή
  4. Πρωτότυπη συνταγή! Δεν ξέρω αν μπορεί να ανταγωνιστεί τον δικό μας τηγανητό με σκορδαλιά, εμένα όμως μου φαίνεται λαχταριστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου mia maria!!!
      Μ ε σιγουριασου λεω οτι ο δικος ο μπακαλιαρος ειναι καλυτερος,ομως για μαι αλλαγη για κατι το διαφορετικο και προτωτυπο η μπρανταδα ειναι μια χαρα!!!!!φιλια!

      Διαγραφή
  5. Δύσκολη και πολύ τολμηρή επιλογή! Να σου πω την αλήθεια η κρέμα γάλακτος με το ψάρι
    δεν μου κάθεται και πολύ καλά αλλά μπορεί να κάνω λάθος, μια δοκιμή θα με πείσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου mookies!!!!
      για να πω την αληθεια την κρεμαγαλακτος εγω δεν την προτιμω γενικα(ειτε με ψαρι ειτε με κρεας).Στην συγκεκριμενη συνταγη η ποσοτητα τηςσαλτσας που βαζουμε στο ψαρι ειναι πολυ μικρη οποτε σωζεται καπως η κατασταση και δεν γινεται καιτοσο βαρυ....αλλαοπως ειπες πολυ σωστα και εσυ,μιαδοκιμη θα σε πεισει!φιλια!!!!

      Διαγραφή
  6. Αχ, την έχω πατήσει κι εγώ με το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου. Ναι, το ομολογώ ότι τεμπέλιασα... Πάντως μου αρέσει αυτή η εκδοχή του μπακαλιάρου. Μπορεί να μην είναι ο κλασικός, πολυαγαπημένος με την κρούστα και τη σκορδαλιά αλλά φαίνεται ωραίος και σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό. Κρίμα που η κριτική επιτροπή δεν τον τίμησε δεόντως... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AAA sundayspoon ποσο χαιρομαι μα ποσο χαιρομαι!!!!!
      Αν ποτε το δοκιμασεις περιμενω να μου πεις τη γνωμη σου γιατι οπως ειπα ειναι ενα πιατο η του υψους η του βαθους!
      φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  7. Ο μπακαλιάρος είναι από τα λίγα ψάρια που τρώω. Η εκδοχή σου είναι υπέροχη και σίγουρα θα τη δοκιμάσω Κικίτσα μου!! Κρίμα που τιμήθηκε όσο του άξιζε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κικιτσα μου!!!!
      Ναι δεν τιμηθηκε ο καημενουλης ο μπακαλιαρος οσο του αξιζε!!!!Καλη επιτυχια αν το φτιαξεις,ευχομαι να σου αρεσει!!!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλα, να ανεμίζει το μαλλί το σγουρό? Δεν παίζει, και μακρι να έιναι, το΄χω δοκιμάσει, δεν γίνεται τίποτα....μια μάζα με τόσο βάρος θελει πολλα μποφόρ να "σηκωθεί".... ακόμα δνε το'χεις πάρει απόφαση τόσα χρονια? Οντως το όνομα σε παραπέμπει σε τέτοια ρομαντικ σκηνικά... και τελικά καλές είναι αυτές οι δοκιμές, για να εκτιμουμε αυτά που σνόμπαρουμε τόσα χρόνια...back to the roots που λεν'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχχα τανιαααααα!!!!!φαντασου σε τι παραλογισμο βρεθηκα. . .να ανεμιζει η σγουρη η φουντα,poy που πας κυρια μου!!!!βεβαια η σγουρη η φρατζουλααα...ετσι λιγο...ισως...με ενα μποφορακι παρπανω...κατι μπορει να γινει!!!!!
      back to the roots γιατι χανομαστε λεμεεεε!!!!!
      kisses!!

      Διαγραφή
  9. Ο κλασικος ελληνικος μπακαλιαρος σκορδαλια αλλα με καλη κρουστα απο πανω, οχι οπως της μαμας, ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα.Βεβαια και αυτο που εκανες εσυ εννοειται οτι θα το ετρωγα. Τουλαχιστον βρε αδερφε (αδερφη στην περιπτωση μας) θα το δοκιμαζα.Δεν καταλαβαινω τους ανθρωπους (βλεπε μπαμπας) που ουτε καν δοκιμαζουν.Δοκιμασε λιγο βρε πουλακι μου, μπορει να ειναι ωραιο. Big bro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι ανθρωποι απο αλλο πλανητη μαλλον!!!λιγα λογια για τη μαμα μου και τον μπακαλιαρο της,σαν της μανουλας δεν εχει,νομος!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε