welcome to kikis kitchen

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΚΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΝΤΑΣ ΤΗΣ Μ.Α.Μ




Αγαπημένη μου Μ.α.μ.

ακολούθησες πιστά τις οδηγίες του παιχνιδιού  και χαρωπή-χαρωπή μου έστειλες e-mail από τον υπολογιστή  του σπιτιού μου την ώρα που εγώ μαγείρευα πίσω απότην πλάτη σου το ανοιξιάτικο ναβαρέν(είμαστε πολύ "προχώ" οικογένεια).
Μου έγραψες τα εξής: "λοιπόν... εγώ η Μ.α.μ.  αποφάσισα να σου δώσω μια εύκολη συνταγή για να μην θεωρηθώ και ...κακιά νύφη! Μιας και το τι φαγητό να κάνω ώστε να είναι εύκολο , γρήγορο και συνάμα υγιεινό για τα παιδιά είναι επίκαιρο ,αποφάσισα να σου δώσω μία  που μου άλλαξε την γνώμη για τις φακές και τον σολωμό! Ο Λακωνικός βέβαια μπορεί να μου θυμώσει γιατί δεν του αρέσει ο σολωμός αλλά μπορεί και να του αλλάξω γνώμη!".Αυτά ήταν  τα λόγια σου.Τελικά ο Λακωνικός δεν θα  σου θυμώσει αλλά δεν του άλλαξες και τη γνώμη,και  εμένα ακόμα και χειροποίητα νουντλς ρυζιού  με σάλτσα αστακού να μου δώσεις να κάνω πάλι η καλύτερη  "νύφη" θα είσαι!
Ο σολωμός νόστιμος και ζουμερός και οι φακές γευστικές με ένα φινετσάτο άρωμα  μέντας.Η συνταγή σου, αγαπημένη μου Δημητρούλα  έχει εμφάνιση αλλά έχει και ουσία...just like you!Τα
λέμε...

Η ετυμηγορία του άσημου κοινού

Ο Σοφός: το συγκεκριμένο φαγητό το είχε πρωτοφάει από τα χέρια της ίδιας της Μ.α.μ. Έτσι έχοντας άποψη από την αυθεντική εκτέλεση της Μ.α.μ ,κρίθηκα και γω θετικά για την επανεκτέλεση.Του φάνηκαν λίγο πιο "ζουμερές" οι φακές  οι δικές μου αλλά για αυτό δεν φταίω εγώ καθώς η Μάνατζερ πήγε και έβαλε την υπόλοιπη βινεγκρέτ που περίσσεψε ,στο πιάτο του.Ο σολωμός νόστιμος και όπως πρέπει και οι φακές πολύ καλές.

Η Μάνατζερ:αυτή την γυναίκα είναι σαν  να την  έχω  γεννήσει που λένε και ας είμαι το παιδί της.Καταλαβαίνω αν της άρεσε ή όχι ότι και να πει.Ε λοιπόν ναι μεν το έφαγε ευχάριστα αλλά δεν τρελάθηκε κιόλας.Γενικά τον σολωμό δεν τον πολύ τρώει και τις φακές τις προτιμάει με τον αγνό παραδοσιακό τρόπο.

Ο Λακωνικός : του άρεσαν πάρα πολύ οι φακές,έφαγε ένα ολόκληρο πιάτο.Θα προτιμούσε να μην έβαζα καθόλου ξύδι αλλά μόνο λεμόνι.Γενικά έχει θέμα με το ξύδι...και όχι μόνο.Τον σολομό τον έφαγε αλλά η άποψη του γενικά περί σολομού δεν άλλαξε.

Ο πάτερ φαμίλιας: του άρεσε ο σολωμός αλλά από τις φακές ούτε που δοκίμασε καθώς πολλά πραγματάκια αγνώστου προελεύσεως μέσα σε ένα μπολ είναι κάτι που ξεφεύγει των γευστικών του δυνατοτήτων.

'Οσο ζω μαθαίνω.
 η μέντα στις φακές ταιριάζει τόσο πολύ!

Αλλαγή σχεδίων.
Δεν βρήκα σολωμό φιλέτο αλλά σολωμό φέτα που σημαίνει είχε λίγα αγκαθάκια για αυτό και δεν έστησα το πιάτο όπως προτείνει η Μ.α.μ.Είμαι σίγουρη ότι με φιλέτο σολομού και ξεροψημένη πέτσα θα είναι ακόμα πιο ωραίο.


Φάτε μάτια ψάρια







LETS DO IT
(παραθέτω τα υλικά,την εκτέλεση και τους σχολιασμούς όπως ακριβώς μου τα έδωσε η Μ.α.μ.)

Υλικά
για 2 άτομα:


 500γρ φιλέτο σολωμού
100γρ φακές
5 λιαστές ντομάτες
1 μικρο κρεμμύδι 
1κλωναρακι σέλερι χωρίς τα φύλλα(εγώ έβαλα κλωναράκια σέλινου)
4-5 φύλλα μέντας 
Για τη βινεγκρέτ
1 κουτ σουπ μουστάρδας
2 κουτ σουπ βαλσάμικο ξύδι
2 1/2 κουτ σουπ ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι
αλάτι κ πιπέρι κατά βούληση

 εκτέλεση

 -βράσε  τις φακές μέχρι να μαλακώσουν
-σούρωσε τες και άφησε τες  στο σουρωτήρι
-ψιλόκοψε τις λιαστές, την μέντα το κρεμμύδι και το σέλερι και πρόσθεσε τα στο σουρωτήρι με τις φακές
-Ανακάτεψε καλά
 
 -τοποθέτησε στον πάγκο της κουζίνας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο,βάλε από πάνω ένα κομμάτι λαδόχαρτου και τοποθέτησε στη μέση της λαδόκολλα ένα κομμάτι σολωμό με την πέτσα προς τα επάνω.
-πασπάλισε με μερικές σταγόνες λάδι.
-τύλιξε τον σολωμό με το λαδόχαρτο και μετά με με το αλουμινόχαρτο.
-τοποθέτησε τα "πακετάκια" σε ένα ταψί 
-ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμούς για 20 λεπτά.
-το τελευταίο 5λεπτο άνοιξε τα πακετάκια σου για να ξεροψηθεί η πέτσα.



-χτύπα με το μιξεράκι του φραπέ όλα τα  υλικά της βινεγκρέτ

- βάλε μια ποσότητα από της φακές σε κάθε πιάτο 
 -"πότισε" τις φακές με όση βινεγρέτ επιθυμείς.
-τοποθέτησε από πάνω ένα κομμάτι σολομού



THATS ALL

37 σχόλια:

  1. Τις φακές τις προγραμματισα ήδη για αύριο με το που διάβασα την ...οικογενειακή συνταγή σας! Δείχνουν ζουμερές και νόστιμες (και αυτό το λέω εγώ που δεν είμαι και μεγάλη θαυμάστρια του συγκεκριμένου οσπρίου). Ο σολομός είναι η αδυναμία μου και τον μαγειρεύω συχνότατα, θα δοκιμάσω και τον δικό σου τρόπο μαγειρέματος, νομίζω θα μου αρέσει εξίσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια δοκιμη amelie μου θα σε πεισει!!! Να το δοκιμασεις με φιλετο σολωμου και οχι φετα οπως εκανα εγω για μια κρατς κρουτς πετσα!!!!
      Φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  2. Σολωμός... των τρώω μόνο κρύο λόγω λαδιού αλλά μετά του αλλάζω τα φώτα, αν είναι και καπνιστός.. χαχαχα δώσε μου γαλλική μπαγκέτα και μη τολμήσεις να τον ακουμπήσεις!! Φακοσαλάτα ..... πρέπει να την δοκιμάσω.. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχααα!!!!σωστηηηη!!!!! Ελπιζω να πεις το ιδιο και για την φακοσαλατα και να μην τολμησει να την ακουμπησει κανεις!!!!!
      Καλο βραδυ φιλια!!!

      Διαγραφή
    2. καλά... άλλο σωλομός άλλο φακή.. χαχαχαχα!!

      Διαγραφή
  3. Όσο ζω μαθαίνω κι εγώ ότι η μέντα ταιριάζει στις φακές και οπωσδήποτε θα το τολμήσω νεξτ τάϊμ!!
    Βρίσκω το ΄πιάτο σου αρκετά τολμηρό στους συνδυασμούς του και ως εκ τούτου απολύτως του γούστου μου μιας και οι τολμηροί γευστικοί συνδυασμοί πάντα με προκαλούσαν!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλωστε ελενα μου ο τολμων νικα...χρονια τωρα!!!! Και στην κατηγορια των γευστικων τολμηρων συνδυασμων ανηκω!!!!
      Φιλια πολλα!!!!!

      Διαγραφή
  4. Αγαπητή Κικίτσα,
    σε παρακολουθω σιωπηρά 2-3 βδομάδες (συγγνώμη αλλά σε ανακάλυψα αργά) αλλα σημερα αποφάσισα να σου γράψω ένα σχολιο. Με πέτυχες με αυτή τη συνταγή απόλυτα, συνδυάζεις τα αγαπημένα μου, σε αυτή τη μορφή αν και εγώ τον σολωμό τον προτιμώ στο γκριλ για να ξεροψήνεται η πετσούλα του και να γίνεται κριτσανιστό. Θα δοκιμάσω άμεσα να προσθέσω μέντα και σέλερυ (αν θυμηθώ να πάρω) στις φακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου τανια!!!!
      Ποσο χαιρομαι που με διαβαζεις εστω και σιωπηρα, τοοοοσο πολυ χαιρομαι!!! Να ανοιξεις το τελευταιο 5λεπτο τα πακετακια και ετσι θα πετυχεις τραγανοτατη πετσα κρατς κρατς!!!
      Καλο βραδυ και ελπιζω να τα λεμε!!!!

      Διαγραφή
  5. Φακές μέντα!! σολομός γιατί όχι μια χαρά όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ξανθη!!!
      Ετσι ακριβως οπως το λες...γιατι οχι...σιγουρα ναι!!!!
      Καλο βραδυ και φιλια!!!!

      Διαγραφή
  6. Η Μ.α.μ. πέτυχε διάνα με αυτή τη συνταγή! Λατρεύω το σολομό, και τη φακοσαλατα! Ούτε κι εγώ θα σκεφτόμουν να βάλω μεντα! Ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρυσα!!!
      Τελικα απο οτι καταλαβα η συνταγη της Μ.α.μ αγγιξε πολλους!!!!
      καλο σουκου να εχουμε,πολλα φιλιαααα!!!!!

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και λεω λοιπον kikitchenaki μου ευγε! μου τρεχουν τα σαλια σαν πρωταρα και μονο με τις φωτο που εβαλες...που να ημουν εκει...(μεχρι να γινει ο στελακης 2 μπορει να το τρωγαμε καθε βδομαδα με τον αγαπημενο μου σαρκοφαγο....κολλαμε λιγακι...@#Ζ$#@!!! εκτος βεβαια στις εγκυμοσυνες γιατι ο σολομος εχει πολυ υδραργυρο λενε και δεν κανει) ειναι ενα πιατο για τολμηρους κι εσυ εισαι μεσα σ'αυτους και ως καταναλωτρια αλλα κι ως θα τολμησω να πω σεφ!γιατι σε εχω δει live στο μαγειρειο σου και η αληθεια ειναι οτι το΄χεις! τσακ τσουκ τσακ τσουκ και να σου απο το πουθενα ενα γκουρμε πιατο που ακομα και ο μποτρινι θα αναγνωριζε την αβιαστη τεχνικη μαγειρεματος σου Γιατι λοιπον τι παραπανω εχει ο bourdain, o jamie ή ο Γιαννης ο λουκακος...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααααααα,δημητρουλι μου,εξω καρδια και ενθουσιωδης οπως παντα!!!κοκκινησα με ολα αυτα που ειπες!σου στελνω δυο φιλια ματς μουτς και σε ευχαριστω Μ.α.μ για την υπεροχη συνταγη που μου δωσες για για τα καλα σου λογια...και ας ηταν λιιιιγοοο...τοσο δα.... υπερβολικα αχαχα!!!!

      Διαγραφή
  9. kala emena fakosalata den tha mou steileis???afou sou eipa oti mou aresoun ta ospria kai oi sinepeies tous!kala toso kairo trome fakosalata ala grandpepi kai menta pou exoyme ston mpaxedako mas den valame!e eisai kai poli sef!telos!ta kokkina psaria den moy aesoun,mou erxonati ligo anosta!vevea den efaga to diko sou ......mmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mou aresei pantos stin fakosalata h fasolosalata tsigaristo kommataki mpeikon (idea).
    s agapo poli kai perimeno ypomonetika!!!!!!!
    h tasoysoy!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ εσυ!!! Ετοιμαζω....μπακουρομπροσκληση....λεπτομερειες σε λιγες μερες...λειπει το ποντικι και θα χορεψουμε οι γααατεεεες!!!!

      Διαγραφή
    2. na ipologiso pempti tha kouniseis to mantili????xaxaxa koita na deis an einai pali na mou fane ta fagita den erxomai ainte giati poli aera piran den tha meino ego nistiki gia na fane oi alles!xaxaxa na do se poion tha fortoso ton mpempi giati allios mou fenete tha meino nistiki xaxaxa pantos an ertho tha fero kai ta vivlia agglikon mou exo na matho stin tasou liga pragmata giati em koufi em kai tifli tha me katantisei sto telos akou ekei sef!mari ti nomizes o sef-erlis einai??? xaxaxaxax

      Διαγραφή
    3. Σεφερλης...ααααααα....κλαιωωωωωω!!!!! Αχαχα!!!

      Διαγραφή
  10. Σολωμό έχω να φαω απο το καλοκαίρι!!!!!!! Ευχαριστω που μου το θυμισες χιχιχιχ
    Καλη συνέχεια στη μερα μας!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειμαι μεγάλη fan των φακόνε! Στάνταρ μου αρεσει η σαλάτα... θα μου αρεσε εξίσου και ο σολωμός αν δεν έγραφες αυτό για τα αγλκαθάκια-κοκκαλάκια :(
    Μπράβο στην γκουρμέ κυρια που σου έστειλε την ρεσέτα αυτή!

    Καλό ΣουΚου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημουν σιγουρη οτι θα στραβωνες με τα αγκαθοκοκκαλα!!! Αχαχα!!! Για σενα λοιπον τιποτα λιγοτερο απο ενα φιλετο σολωμου!!!!
      φιλιααααα

      Διαγραφή
  12. Κική, διαβάζοντας την συνταγή σκεφτόμουν τι θα έλεγε η δική μου μανούλα, αν της έλεγα για σάλτσα μέντας στις φακές! Πάντως εγώ θα το τολμήσω αυτόν τον συνδυασμό, η μέντα μου αρέσει πολύ! Μαζί με ψητό σολωμό θα είναι ένας σούπερ αρωματικός και γευστικός συνδυασμός!!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχα σιγουρα ειρηνη μου θα σε κοιτουσε με μισο ματι και σηκωμενο φρυδι!!!! Ειναι πολυ ταιριαστη η μεντα στις φακες, να το δοκιμασεις!!!!
      Φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  13. Εμένα μου αρέσουν και τα δυο πολύ! Δεν έχω δοκιμάσει μέντα στις φακές αλλά είναι σίγουρο πως θα το δοκιμάσω!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρια!!!!!
      Νομιζω η μενταστις φακες ειναι μιαπολυ ευχαριστη εκπληξη!!!Με μετρο βεβαια για να μην γινουν στο τελος οι φακες τσιχλα trident!!!
      (ηδη εβαλα στο προγραμμα για σημερα το απογευμα τις ουρες Καστορα!!!!!)
      φιλιααα!!!!!!

      Διαγραφή
  14. Οντως ταιριάζει πολύ η μέντα στις φακές! τέλεια πρόταση!
    mygenerouslife.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γεωργια!!!!
      Σε ευχαριστω για τα καλο σου λογια!!!!Σου προτεινω να το δοκιμασεις !!
      φιλια πολλα!!!!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα Κική :)
    Είπα να ανταποδώσω την επίσκεψη και έπεσα πάνω σε ένα project που δεν είχα "ξανα-ματα-δεί" μέχρι τώρα!!!
    Όλο αυτό το σκηνικό που έχεις στίσει εδώ, είναι εντυπωσιακό και σαν σύλληψη και σαν υλοποίηση!!
    Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ποστ, θα πάω με την ομάδα του Λακωνικού. Για τις φακές πετάω τη σκούφια μου ψηλά στον αέρα, αλλά από τους "σολομούς", τον μόνο που έχω σε εκτίμηση είναι ο Διονύσιος (Σολωμός αυτός) !!!
    Να σου ευχηθώ καλή συνέχεια και για να μη σε χάσω να ξέρεις πως σε καρφίτσωσα στα "με γούστο και μεράκι" της σελίδας μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιωργο!
      1000 ευχαριστω για τα καλα σου λογια! Καλως ηρθες στο κικιτσενοσπιτο! Αν εχεις διαθεση θα χαρω πολυ να εκτελεσω και δικη σου συνταγη!!!
      Τελικα ο σολωμος ειναι σολομος??!@$#@!ααα εχω μπερδευτει!παραλιγο θα μαγειρευα τον Διονυσιο!
      Και γω σε καρφιτσωσα Γιωργο αρα θα τα λεμε!
      Σε ευχαριστω και παλι!

      Διαγραφή
  16. mmmmm fakosalata telia fenete kai eimai sigoura pos tha trogete akoma pio telia!tin kano kata kairous me diafores paralages tha tin dokimaso omos opos tin kanei kai i dimitroula alla den nomizo oti tha valo menta ksereis exo ena kollima me tis perierges geuseis kai i menta den mou aresei katholou sta fagita !gia ton solomo den exo na po kati opos kai na magireuetei den me peithei opos kai kanena allo psari xaxaxax mono gauro na fao ante kai kamia sardela sto tsakir kefi ta ipoloipa kalitera na vriskontai stin thalassa para sto piato mou xaxaxakeep cooking kika and keep feeding us!!!xxx


    lixouda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχαχσ!!!Ετσι λες και οταν δοκιμαζεις κατι στην κικιτσεν αλλαζεις γνωμη....θυμασαι το λαυρακι?!

      Διαγραφή
    2. agapiti mou kikitsa to lavraki an thimasai kala isa pou to dokimasa mono k mono na do an einai nostimo os piato giati tha itan adiko na krino kati mono k mono epeidi den mou aresei itan telia magiremeno alla ego den tha mporousa na to fao afou ksereis ta psarakia ta protimo stin thalassa xaxaxa

      Διαγραφή
  17. Η Μ.Α.Μ. έκανε πολύ πρωτότυπη και ωραία συνταγή!! Αυτόν το συνδυασμό δεν τον έχω δοκιμάσει!!! Συνήθως τον σολωμό τον συνδυάζω με βρασμένα λαχανικά αλλά ποτέ με φακές... θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι κικη να το δοκιμασεις....κατι θα ξερει η Μ.α.μ που την εχει στις αγαπημενες τηςσυνταγες!!!
      φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή

πες τα εξω απο τα δοντια αλλα κρατα και ενα επιπεδο ντε